Noże Santoku

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
28 pozycji razem
Nóż Santoku Usuń filtry
210937 da 7746 white
9 727 zł
GUDEDA774618
217823 santoku nuz kanetsugu pro m 17 cm cerna dellinger
Nowość
701 zł
DNGR9003
Nóż Santoku KANETSUNE TSUCHIME 16 cm, brązowy, Dellinger DNGRKC952
210958 santoku nuz alpha oak 18 cm hneda gude
824 zł
GUDEE54618
Nóż Santoku RESIN FUTURE 17 cm, niebieski, Dellinger
515 zł
DNGRH189
215810 santoku nuz all star 18 cm cerne logo zwilling
–41 %
275 zł
467 zł
ZW1020445
Nóż Santoku ALPHA POM 18 cm, czarny, Güde
644 zł
GUDE154618
Nóż Santoku Amici Wüsthof 17 cm
1 039 zł
WU1011331317
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, aksamitna ostryga, Wüsthof WU1061731317
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, brzoskwinia koralowa, Wüsthof WU1061731517
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, różowa sól himalajska, Wüsthof WU1061731617
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, sumak, Wüsthof
538 zł
WU1061731717
Nóż Santoku DARKNITRO 18 cm, brązowy, F.DICK
949 zł
FDCK81142182
Nóż Santoku ICE FORCE K2320614 18 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2320614
Nóż Santoku IDÉAL 18 cm, mosiężne nity, czarny, Lion Sabatier
–24 %
437 zł
580 zł
LS714780
Nóż Santoku PINK SPIRIT 18 cm, różowy, F.DICK
459 zł
FDCK8174218K79
Wgórę
Inne produkty

Noże Santoku - jedne z najbardziej uniwersalnych noży w kuchni

Co to jest nóż Santoku?

Nóż Santoku to bardzo wszechstronny nóż średniej wielkości, który może być używany do wielu zadań kulinarnych. Nóż ten pochodzi z Japonii i ma szerokie ostrze bez czubka, ale tępy grzbiet, który zakrzywia się w dół, aby spotkać się z przednim ostrzem o prostym ostrzu. Ma długość od 12 do 20 cm, nie ma podpórki, ma zrównoważoną wagę i jest lekki do trzymania.

Jaka jest różnica między nożem Santoku a nożem szefa kuchni?

Domowi kucharze i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży santoku, jak i noży szefa kuchni do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże Santoku mają krótsze ostrze niż noże szefa kuchni, a ich ostrze jest zwykle pojedynczo ścięte, w przeciwieństwie do podwójnie ściętych noży szefa kuchni. Ponieważ nie ma on czubka, umożliwia krojenie jednym cięciem w dół, podczas gdy w przypadku noża szefa kuchni trzeba kołysać ostrzem do przodu. Wybierz nóż szefa kuchni, jeśli preferujesz "kołyszącą" metodę cięcia i wybierz Santoku, aby ciąć szybciej i wydajniej.

Do czego służy nóż Santoku?

"Santoku" można przetłumaczyć jako "trzy cnoty" lub "trzy zastosowania", czyli siekanie, krojenie w kostkę i mielenie. Umożliwia krojenie bardzo cienkich plastrów żywności, dzięki czemu potrawy wyglądają estetycznie. Do tego celu można użyć noża Santoku:

  • rozbiór mięsa
  • krojenie szynki lub sera
  • krojenie, siekanie lub krojenie w kostkę owoców, warzyw i orzechów
  • mielenie ziół
  • tworzenie cienkich plasterków

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości noże Santoku wyprodukowane przez niezawodne marki, które są odporne na zużycie. Sprawdź noże za pomocą Dellinger lub Forged lub Zwilling lub przeczytaj nasz ostateczny przewodnik dotyczący zakupu noża. Możesz również sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże Santoku tutaj.

Jak naostrzyć nóż Santoku?

Jeśli używasz noża Santoku codziennie, powinieneś ostrzyć go dość często - co najmniej raz na dwa tygodnie. Najlepszą metodą ostrzenia noża Santoku jest osełka. Ostrz nóż jak zwykły nóż - pod kątem 20 stopni do kamienia ostrzącego, a jeśli ma krawędź granton, 15 stopni. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o nóż Santoku?

Noże Santoku to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż Santoku przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż