Noże Santoku

9 pozycji razem
Nóż Santoku CHAI DAO CLASSIC 17 cm, Wüsthof
599 zł
WU1040135617
Nóż Santoku INGENIO K1530414 13 cm, ceramiczny, Tefal
260 zł
TEFK1530414
Nóż Santoku ICE FORCE K2320614 18 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2320614
Nóż Santoku CLASSIC 17 cm z owalnymi rowkami, Wüsthof
554 zł
WU4183
Nóż Santoku CLASSIC IKON CREME 17 cm, Wüsthof
692 zł
WU41760
Nóż Santoku ALPHA POM 18 cm, czarny, Güde
644 zł –19 %
520 zł
GUDE154618
Nóż Santoku PROFESSIONAL "S" 18 cm, Zwilling
573 zł –23 %
440 zł
ZW31117181
Nóż Santoku PRO 18 cm, Zwilling
626 zł –13 %
544 zł
ZW38407181

Noże Santoku - jedne z najbardziej uniwersalnych noży w kuchni

Co to jest nóż Santoku?

Nóż Santoku to bardzo wszechstronny nóż średniej wielkości, który może być używany do wielu zadań kulinarnych. Nóż ten pochodzi z Japonii i ma szerokie ostrze bez czubka, ale tępy grzbiet, który zakrzywia się w dół, aby spotkać się z przednim ostrzem o prostym ostrzu. Ma długość od 12 do 20 cm, nie ma podpórki, ma zrównoważoną wagę i jest lekki do trzymania.

Jaka jest różnica między nożem Santoku a nożem szefa kuchni?

Domowi kucharze i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży santoku, jak i noży szefa kuchni do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże Santoku mają krótsze ostrze niż noże szefa kuchni, a ich ostrze jest zwykle pojedynczo ścięte, w przeciwieństwie do podwójnie ściętych noży szefa kuchni. Ponieważ nie ma on czubka, umożliwia krojenie jednym cięciem w dół, podczas gdy w przypadku noża szefa kuchni trzeba kołysać ostrzem do przodu. Wybierz nóż szefa kuchni, jeśli preferujesz "kołyszącą" metodę cięcia i wybierz Santoku, aby ciąć szybciej i wydajniej.

Do czego służy nóż Santoku?

"Santoku" można przetłumaczyć jako "trzy cnoty" lub "trzy zastosowania", czyli siekanie, krojenie w kostkę i mielenie. Umożliwia krojenie bardzo cienkich plastrów żywności, dzięki czemu potrawy wyglądają estetycznie. Do tego celu można użyć noża Santoku:

  • rozbiór mięsa
  • krojenie szynki lub sera
  • krojenie, siekanie lub krojenie w kostkę owoców, warzyw i orzechów
  • mielenie ziół
  • tworzenie cienkich plasterków

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości noże Santoku wyprodukowane przez niezawodne marki, które są odporne na zużycie. Sprawdź noże za pomocą Dellinger lub Forged lub Zwilling lub przeczytaj nasz ostateczny przewodnik dotyczący zakupu noża. Możesz również sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże Santoku tutaj.

Jak naostrzyć nóż Santoku?

Jeśli używasz noża Santoku codziennie, powinieneś ostrzyć go dość często - co najmniej raz na dwa tygodnie. Najlepszą metodą ostrzenia noża Santoku jest osełka. Ostrz nóż jak zwykły nóż - pod kątem 20 stopni do kamienia ostrzącego, a jeśli ma krawędź granton, 15 stopni. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o nóż Santoku?

Noże Santoku to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż Santoku przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż