odpocet
5 Dni
5 Godzin
23 Minut
54 Sekund

Noże szefa kuchni

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
11 pozycji razem
ZWILLING Usuń filtry
215813 kucharsky nuz all star 20 cm cerne logo zwilling
–41 %
264 zł
448 zł
ZW1020443
Nóż szefa kuchni GOURMET 20 cm, Zwilling
–17 %
231 zł
281 zł
ZW36111201
Nóż szefa kuchni FOUR STAR 20 cm, Zwilling
465 zł
ZW31071201
Nóż szefa kuchni FOUR STAR 16 cm, Zwilling
–14 %
328 zł
382 zł
ZW31071161
Chiński nóż szefa kuchni PRO 18 cm, Zwilling
–9 %
633 zł
698 zł
ZW38419181
Nóż szefa kuchni PROFESSIONAL „S” 26 cm, Zwilling
573 zł
ZW31021261
Nóż szefa kuchni PROFESSIONAL "S" 20 cm, Zwilling
586 zł
ZW31021201
Chiński nóż szefa kuchni GOURMET 18 cm, Zwilling
375 zł
ZW36112181
Nóż szefa kuchni PRO 16 cm, z szerokim ostrzem, Zwilling
–21 %
403 zł
512 zł
ZW38405161
Nóż szefa kuchni TWIN CUISINE , Zwilling
–24 %
596 zł
785 zł
ZW30341201
Nóż szefa kuchni TWIN POLLUX 20 cm, Zwilling
–6 %
319 zł
341 zł
ZW30721201

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż