Noże szefa kuchni

112 pozycji razem
Nóż szefa kuchni KINEO 20 cm, WMF
KULINA WEEKEND Outlet
315 zł –29 %
222 zł
WM1896156032
Nóż szefa kuchni 24 cm, F.Dick
KULINA WEEKEND Outlet
2 679 zł –15 %
2 277 zł
FDCK8164724H
Nóż szefa kuchni SEBRA 20,5 cm, Forged
KULINA WEEKEND
358 zł –20 %
283 zł
FORGEDSDV623378
Nóż szefa kuchni BRUTE 20,5 cm, Forged
KULINA WEEKEND
365 zł –15 %
310 zł
FORGEDSDV304105
Nóż szefa kuchni INTENSE 20,5 cm, Forged
KULINA WEEKEND
369 zł –23 %
283 zł
FORGEDSDV304495
Nóż szefa kuchni 1905 21 cm, F.Dick
KULINA WEEKEND
611 zł –21 %
482 zł
FDCK8194721
Nóż szefa kuchni PERFORMER 20 cm, Wüsthof
KULINA WEEKEND
1 490 zł –15 %
1 266 zł
WU1061200120
Nóż szefa kuchni MO-V 20 cm, Samura
KULINA WEEKEND
230 zł –15 %
195 zł
SMRSNMVSN
Nóż szefa kuchni PRO 20 cm, Zwilling
KULINA WEEKEND
629 zł –43 %
357 zł
ZW38401201
Nóż szefa kuchni PERFORMER 16 cm, Wüsthof
KULINA WEEKEND
1 290 zł –15 %
1 096 zł
WU1061200116
Nóż szefa kuchni RAN PLUS 20 cm, czarny, Yaxell
Nowość
1 047 zł
YAX36600
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż