Noże szefa kuchni

93 pozycji razem
Nóż szefa kuchni VG10 20,5 cm, ze skórzanym etui, Forged
520 zł
FORGEDSDV305584
Nóż szefa kuchni PERFORMER 20 cm, Wüsthof
1 255 zł
WU1061200120
Nóż szefa kuchni OLIVE 20,5 cm, rękojeść z drewna oliwnego, Forged FORGEDSDV305225
Nóż szefa kuchni CLASSIC IKON 20 cm, Wüsthof
692 zł
WU459620
Nóż szefa kuchni PERFORMER 16 cm, Wüsthof
1 069 zł
WU1061200116
Nóż szefa kuchni CRAFTER 16 cm, Wüsthof
836 zł
WU1010830116
Chiński nóż szefa kuchni GOURMET 18 cm, Zwilling
389 zł
ZW36112181
Nóż szefa kuchni DAMASCUS 21 cm, brązowy, Güde
7 361 zł
GUDEDA780521
Nóż szefa kuchni CLASSIC 20 cm, Wüsthof
554 zł
WU458220
Nóż szefa kuchni CLASSIC 16 cm, Wüsthof
461 zł
WU1030130116
Nóż szefa kuchni ZEN 20 cm, czarny, Yaxell
766 zł
YAX35500
Nóż szefa kuchni AJAX RED SPIRIT 20 cm, F.Dick
503 zł
FDCK8172220
Nóż szefa kuchni PROFESSIONAL "S" 20 cm, Zwilling
573 zł –13 %
495 zł
ZW31021201
Nóż szefa kuchni PRO 20 cm, Zwilling
619 zł –22 %
482 zł
ZW38411201
Nóż szefa kuchni SUPER GOU 20 cm, czerwony, Yaxell
2 221 zł
YAX37100
Nóż szefa kuchni GRAND GOURMET 20 cm, WMF
544 zł
WM1880396032
Nóż szefa kuchni 18 cm, drewno, Victorinox
247 zł
VN5520018
Nóż szefa kuchni SEBRA 20,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV623378
Nóż szefa kuchni CLASSIC COLOUR 16 cm, aksamitna ostryga, Wüsthof WU1061700116
Nóż szefa kuchni CLASSIC COLOUR 16 cm, koralowa brzoskwinia, Wüsthof WU1061700316
Nóż szefa kuchni CLASSIC COLOUR 20 cm, różowa sól himalajska, Wüsthof WU1061700420
Nóż szefa kuchni CLASSIC COLOUR 20 cm, aksamitna ostryga, Wüsthof WU1061700120
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż