Noże szefa kuchni

87 pozycji razem
Nóż szefa kuchni VG10 20,5 cm, ze skórzanym etui, Forged
520 zł
FORGEDSDV305584
Nóż szefa kuchni 1905 21 cm, F.Dick
560 zł
FDCK8194721
Nóż szefa kuchni INTENSE 20,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV304495
Nóż szefa kuchni PERFORMER 16 cm, Wüsthof
1 069 zł
WU1061200116
Nóż szefa kuchni OLIVE 20,5 cm, rękojeść z drewna oliwnego, Forged FORGEDSDV305225
Nóż szefa kuchni AJAX RED SPIRIT 20 cm, F.Dick
459 zł
FDCK8172220
Chiński nóż szefa kuchni GOURMET 18 cm, Zwilling
357 zł –22 %
277 zł
ZW36112181
Nóż szefa kuchni BRUTE 20,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV304105
Nóż szefa kuchni, 21 cm, F.Dick
155 zł
FDCK8544721
Nóż szefa kuchni KINEO 20 cm, WMF
269 zł –21 %
210 zł
WM1896156032
Nóż szefa kuchni SANDVIK RED NORTHERN SUN 20,5 cm, Dellinger DNGRKH205
Nóż szefa kuchni KINEO 15 cm, WMF
247 zł –17 %
204 zł
WM1896166032
Nóż szefa kuchni SEBRA 20,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV623378
Nóż szefa kuchni CLASSIC LINE 20 cm, WMF
192 zł –17 %
158 zł
WM1874666030
Nóż szefa kuchni AJAX 1905, 22 cm, F.Dick
626 zł
FDCK8192222
Nóż szefa kuchni PINK SPIRIT 21 cm, różowy, F.DICK
459 zł
FDCK817472179
Japoński nóż szefa kuchni GYUTO OKAMI 19 cm, Dellinger
403 zł
DNGRSXLKHAUS8B
Nóż szefa kuchni CLASSIC COLOUR 20 cm, koralowa brzoskwinia, Wüsthof WU1061700320
Nóż szefa kuchni SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 19,5 cm, Dellinger DNGRKHOK8CH
Uniwersalny nóż kuchenny COMFORT K2213944 12 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2213944
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż