odpocet
5 Dni
9 Godzin
57 Minut
40 Sekund

Noże szefa kuchni

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
100 pozycji razem
1 ks Usuń filtry
Nóż szefa kuchni DAMASCUS 21 cm, brązowy, Güde
7 361 zł
GUDEDA780521
Nóż szefa kuchni VG10 20,5 cm, ze skórzanym etui, Forged FORGEDSDV305584
Nóż szefa kuchni PERFORMER 16 cm, Wüsthof
1 039 zł
WU1061200116
Nóż szefa kuchni SYNCHROS 21 cm, brązowy, Güde
1 218 zł
GUDES80523
Nóż szefa kuchni OLIVE 20,5 cm, rękojeść z drewna oliwnego, Forged FORGEDSDV305225
Nóż szefa kuchni FIBRE KARBON 2 17 cm, de Buyer
–34 %
328 zł
499 zł
DB428017
Nóż szefa kuchni 1905 21 cm, F.Dick
560 zł
FDCK8194721
Nóż szefa kuchni CLASSIC 20 cm, Wüsthof
538 zł
WU458220
Nóż szefa kuchni ALPHA MIKARTA 21 cm, czerwony, Güde
784 zł
GUDEM80521
Nóż szefa kuchni CLASSIC COLOUR 16 cm, fioletowy, Wüsthof WU1061700216
Nóż szefa kuchni kuchni 23 cm, drewno, Victorinox
255 zł
VN5520023
Kategory
Nóż szefa kuchni SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 23 cm, Dellinger DNGRKHOK9CH
Nóż szefa kuchni CLASSIC LINE 20 cm, WMF
–17 %
158 zł
192 zł
WM1874666030
Chiński nóż szefa kuchni CLASSIC IKON 18 cm, Wüsthof
1 034 zł
WU467318
Nóż szefa kuchni KATAI 20,5 cm, Forged
597 zł
FORGEDSDV620599
Nóż szefa kuchni BRUTE 20,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV304105
Nóż szefa kuchni NORDIC KITCHEN 20 cm, Eva Solo
–5 %
1 019 zł
1 075 zł
ES515403
Nóż szefa kuchni CLASSIC IKON 20 cm, Wüsthof
673 zł
WU459620
Nóż szefa kuchni KINEO 15 cm, WMF
286 zł
WM1896166032
Nóż szefa kuchni SANDVIK RED NORTHERN SUN 20,5 cm, Dellinger DNGRKH205
Nóż szefa kuchni TOIVO PROFESSIONAL DAMASCUS 20,5 cm, Dellinger DNGRSXLKH64
Nóż szefa kuchni GOURMET 20 cm, Zwilling
–17 %
231 zł
281 zł
ZW36111201
Nóż szefa kuchni URBAN FARMER 20 cm, Wüsthof
448 zł
WU1025244820
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż