Ochraniacze na palce
Osłony palców - dla bezpiecznego cięcia
Ochraniacze na palce do krojenia to sprytne gadżety kuchenne, które chronią palce podczas siekania, krojenia lub mielenia mięsa. Chociaż profesjonalni kucharze rzadko używają ochraniaczy na palce, mogą one być przydatne:
- początkujący kucharze
- pracownicy restauracji/stołówek lub bistro, w których trzeba rozdrabniać duże ilości żywności
- dzieci, które chcą gotować z rodzicami lub samodzielnie
- seniorzy, którzy chcą być niezależni i gotować dla siebie
- osoby z niepełnosprawnością fizyczną
Jak działają ochraniacze na palce do cięcia?
Ochraniacze na palce mają różne kształty i rozmiary oraz są wykonane z różnych materiałów - zazwyczaj stali lub plastiku. Niektóre z nich nakłada się tylko na opuszki palców (osobno na każdy palec), a niektóre chronią wszystkie palce/kostki jednocześnie.
Zazwyczaj ochraniacz zakłada się na palce środkowy i wskazujący, a pozostałe palce mogą się swobodnie poruszać. Końcówka osłony palca przytrzyma krojoną żywność na miejscu. Dzięki osłonie palców ostrze noża w żadnym momencie nie dotyka palców, co chroni użytkownika przed skaleczeniem.
Jak kucharze nie kaleczą sobie palców?
Profesjonalni kucharze mają specjalną technikę krojenia, która pozwala im chronić palce. Trzymają dłoń w pozycji szponiastej z końcami palców podwiniętymi pod spód i dotykają noża pierwszym knykciem. Palec wskazujący i kciuk przytrzymują jedzenie, a cała ręka porusza się do tyłu podczas siekania, a ręka tnąca podąża za nią z nożem. Dokładniejsze instrukcje można znaleźć w filmach na YouTube.