odpocet
0 Dni
4 Godziny
33 Minut
17 Sekund

Ostrzałki do noży

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
46 pozycji razem
Ostrzenie noży Usuń filtry
Pręt do ostrzenia noży DARKNITRO 30 cm, brązowy, F.DICK
–15 %
691 zł
813 zł
Promo
FDCK71103302
Pręt do ostrzenia noży GRAND GOURMET 23 cm, WMF
–20 %
332 zł
415 zł
Promo
WM1889646030
Ostrzałka do noży GOURMET, 2 stopnie, WMF
–20 %
153 zł
192 zł
Promo
WM1874376030
Pręt do ostrzenia noży 31,5 cm, chromowany, Zwilling
–10 %
319 zł
355 zł
Promo
ZW32542310
Ostrzałka do noży, F.Dick
–15 %
Ostrzałka do noży, F.Dick
W magazynie >5 Szt
481 zł
567 zł
Promo
FDCK9009200
Kamień do ostrzenia noży #5000, Miyabi
–10 %
1 020 zł
1 134 zł
Promo
MB34536005
Kamień do ostrzenia noży 1000/3000, Wüsthof
–15 %
304 zł
358 zł
Promo
WU4451
Ostrzałka do noży TRIUM, de Buyer
–20 %
331 zł
415 zł
Promo
DB429002
Ostrzałka 26 cm, Wüsthof
–15 %
Ostrzałka 26 cm, Wüsthof
W magazynie >5 Szt
134 zł
158 zł
Promo
WU4473
Pręt do ostrzenia noży 23 cm, ceramika, Zwilling
–23 %
204 zł
268 zł
Promo
ZW32513231
Stojak na kamień do ostrzenia noży, drewno, Miyabi
–10 %
346 zł
385 zł
Promo
MB34536000
Kategory
Kamień do ostrzenia noży #400, Miyabi
–10 %
421 zł
468 zł
Promo
MB34536001
Pręt do ostrzenia noży RED SPIRIT 25 cm, F.Dick
–15 %
291 zł
343 zł
Promo
FDCK7174125
Kamień do ostrzenia noży #1000, Miyabi
–10 %
493 zł
548 zł
Promo
MB34536002
Pręt do ostrzenia noży 23 cm, WMF
–22 %
242 zł
312 zł
Promo
WM1880226030
Ostrzałka do noży ROUTE, składana, Joseph Joseph
–27 %
88 zł
121 zł
Promo
JS10048
Pręt do ostrzenia noży 26 cm, z rowkami, chromowany, Zwilling
–21 %
155 zł
197 zł
Promo
ZW32576261
Pręt do ostrzenia noży OLIVE 26 cm, uchwyt z drewna oliwnego, Forged
–20 %
FORGEDSDV305379
Kamień do ostrzenia noży 400/1000 RISAM, Dellinger
–20 %
98 zł
123 zł
Promo
DNGR6971496038294
Kamień do ostrzenia noży TWIN 1000/250, Zwilling
–15 %
355 zł
418 zł
Promo
ZW32505100
Ostrzałka do noży TWINSHARP SELECT, Zwilling
–30 %
158 zł
226 zł
Promo
ZW32601000
210484 brusny kamen 1000 6000 risam dellinger
–20 %
140 zł
175 zł
Promo
DNGR6971496038270
Wgórę
Inne produkty

Ostrzałki do noży - niezbędnik w każdej kuchni

Czy potrzebuję ostrzałka do noży?

Ostrzałki do noży są absolutną koniecznością, jeśli inwestujesz w wysokiej jakości noże kuchenne i oczekujesz ich doskonałej wydajności. Nawet najlepszy nóż nie będzie skuteczny, jeśli nie będzie regularnie ostrzony, a regularne ostrzenie noży jest jedną z podstawowych zasad ich konserwacji. Możesz oczywiście zabrać swoje noże do specjalisty, ale jeśli dużo gotujesz i jeśli używasz swojego Nóż szefa kuchni, Nóż Santoku lub nóż do chleba na co dzień należy ostrzyć noże nawet co dwa tygodnie, co sprawia, że zakup własnej ostrzałka do noży do noży jest rozsądnym wyborem.

Jakie są rodzaje ostrzałek do noży?

Istnieją różne rodzaje ostrzałek do noży i można je znaleźć na stronie Kulina (przed podjęciem decyzji sprawdź nasze najlepiej sprzedające się ostrzałki do noży tutaj ). Wybór zależy od rodzaju posiadanego noża, jego skosu (kształtu krawędzi ostrza) oraz sposobu podejścia do procesu ostrzenia (ręcznego lub elektrycznego). Główne rodzaje ostrzałek do noży to:

  • osełki (wielu profesjonalistów uważa, że osełki są najlepszym sposobem ostrzenia noży, ponieważ można je ostrzyć pod dowolnym kątem),
  • ostrzałki elektryczne,
  • ostrzałki ręczne,
  • stal do ostrzenia/ostrzenia używana do honowania ostrza noża, drobne ostrzenie. Są one wykonane ze stali, ceramiki lub pokryte powłoką diamentową.
  • ostrzałki do noży ząbkowanych dedykowane do noży z ostrzami ząbkowanymi

Jak naostrzyć nóż za pomocą osełki?

Wiele osób uważa, że ostrzenie noży osełką zapewnia ostrzejsze krawędzie niż inne metody. Jeśli zdecydujesz się na zakup kamień do ostrzenia noży , ważne jest, aby najpierw przeczytać instrukcje dostarczone przez producenta, ale ogólny proces jest następujący:

  • zanurzyć i namoczyć osełkę w wodzie
  • przechylić nóż pod odpowiednim kątem po stronie zgrubnej
  • przesuwaj nóż w górę i w dół po kamieniu płynnymi ruchami, upewniając się, że pokrywasz całe ostrze i jego obie strony (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)
  • odwrócić kamień na drugą stronę i powtórzyć proces
  • umyć i wysuszyć nóż po zakończeniu pracy

Jak naostrzyć nóż za pomocą pręt do ostrzenia noży?

Jeśli chcesz użyć stalowego pręta, postępuj zgodnie z poniższymi zasadami, ale zawsze najpierw sprawdź instrukcje producenta:

  • trzymać rękojeść noża w dominującej ręce, a pręt w drugiej, obie ręce skierowane pionowo do góry
  • przyłożyć piętę ostrza do stali w odległości około 2 cm od górnej krawędzi stali, tworząc kształt litery V (w przybliżeniu pod kątem 15-20 stopni)
  • przeciągnij nóż po stali w kierunku czubka ostrza od 5 do 10 razy (upewnij się, że tylko krawędź dotyka stali - nie bok i poruszaj nożem, a nie stalą)
  • dotknij pręta ze średnim naciskiem i staraj się utrzymać kąt prosty
  • powtórz to samo z drugą stroną ostrza (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)