Ostrzałki do noży

51 pozycji razem
Kamień do ostrzenia noży 2000/5000, Dellinger
151 zł
DNGRRIRW252
Pręt do ostrzenia noży GRAND GOURMET 23 cm, WMF
415 zł
WM1889646030
Ostrzałka do noży GOURMET, WMF
172 zł
WM1876516030
Ostrzałka do noży, stal nierdzewna, WMF
289 zł –19 %
233 zł
WM1874436030
Pręt do ostrzenia noży OLIVE 26 cm, uchwyt z drewna oliwnego, Forged FORGEDSDV305379
Kamień do ostrzenia noży #5000, Miyabi
1 134 zł
MB34536005
Pręt do ostrzenia noży 26 cm, diament, Zwilling
377 zł –8 %
345 zł
ZW32520261
Ostrzałka 26 cm, Wüsthof
Ostrzałka 26 cm, Wüsthof
W magazynie (>5 Szt)
163 zł
WU4473
Stojak na kamień do ostrzenia noży, drewno, Miyabi
400 zł
MB34536000
Ostrzałka do noży, F.Dick
567 zł –9 %
Ostrzałka do noży, F.Dick
W magazynie (>5 Szt)
511 zł
FDCK9009200
Kamień do ostrzenia noży 1000/3000, Wüsthof
419 zł
WU4451
Kamień do ostrzenia noży #1000, Miyabi
573 zł
MB34536002
Pręt do ostrzenia noży KAPPA 26 cm, srebrny, Güde
539 zł
GUDE5526
Pręt do ostrzenia noży 31,5 cm, chromowany, Zwilling
377 zł –27 %
272 zł
ZW32542310
Ostrzałka do noży NO.3, tlenek glinu, Yaxell
400 zł
YAX37222
Kamień do ostrzenia noży 400/1000 RISAM, Dellinger
123 zł
DNGR6971496038294
Pręt do ostrzenia noży DARKNITRO 30 cm, brązowy, F.DICK
Nowość
939 zł
FDCK71103302
Kamień do ostrzenia noży 3000/8000 RISAM, Dellinger
212 zł
DNGRRIRW001
Kamień do ostrzenia noży 240/1000 RISAM, Dellinger
111 zł
DNGR6971496038324
Kamień do ostrzenia noży #400, Miyabi
468 zł
MB34536001
Pręt do ostrzenia noży 23 cm, WMF
319 zł –15 %
269 zł
WM1880226030
Ostrzałka do noży, czarna, Victorinox
156 zł –10 %
140 zł
VN787213
Kamień do ostrzenia noży 400/1500 RISAM, Dellinger
131 zł
DNGR6971496038331
Wgórę
Inne produkty

Ostrzałki do noży - niezbędnik w każdej kuchni

Czy potrzebuję ostrzałka do noży?

Ostrzałki do noży są absolutną koniecznością, jeśli inwestujesz w wysokiej jakości noże kuchenne i oczekujesz ich doskonałej wydajności. Nawet najlepszy nóż nie będzie skuteczny, jeśli nie będzie regularnie ostrzony, a regularne ostrzenie noży jest jedną z podstawowych zasad ich konserwacji. Możesz oczywiście zabrać swoje noże do specjalisty, ale jeśli dużo gotujesz i jeśli używasz swojego Nóż szefa kuchni, Nóż Santoku lub nóż do chleba na co dzień należy ostrzyć noże nawet co dwa tygodnie, co sprawia, że zakup własnej ostrzałka do noży do noży jest rozsądnym wyborem.

Jakie są rodzaje ostrzałek do noży?

Istnieją różne rodzaje ostrzałek do noży i można je znaleźć na stronie Kulina (przed podjęciem decyzji sprawdź nasze najlepiej sprzedające się ostrzałki do noży tutaj ). Wybór zależy od rodzaju posiadanego noża, jego skosu (kształtu krawędzi ostrza) oraz sposobu podejścia do procesu ostrzenia (ręcznego lub elektrycznego). Główne rodzaje ostrzałek do noży to:

  • osełki (wielu profesjonalistów uważa, że osełki są najlepszym sposobem ostrzenia noży, ponieważ można je ostrzyć pod dowolnym kątem),
  • ostrzałki elektryczne,
  • ostrzałki ręczne,
  • stal do ostrzenia/ostrzenia używana do honowania ostrza noża, drobne ostrzenie. Są one wykonane ze stali, ceramiki lub pokryte powłoką diamentową.
  • ostrzałki do noży ząbkowanych dedykowane do noży z ostrzami ząbkowanymi

Jak naostrzyć nóż za pomocą osełki?

Wiele osób uważa, że ostrzenie noży osełką zapewnia ostrzejsze krawędzie niż inne metody. Jeśli zdecydujesz się na zakup kamień do ostrzenia noży , ważne jest, aby najpierw przeczytać instrukcje dostarczone przez producenta, ale ogólny proces jest następujący:

  • zanurzyć i namoczyć osełkę w wodzie
  • przechylić nóż pod odpowiednim kątem po stronie zgrubnej
  • przesuwaj nóż w górę i w dół po kamieniu płynnymi ruchami, upewniając się, że pokrywasz całe ostrze i jego obie strony (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)
  • odwrócić kamień na drugą stronę i powtórzyć proces
  • umyć i wysuszyć nóż po zakończeniu pracy

Jak naostrzyć nóż za pomocą pręt do ostrzenia noży?

Jeśli chcesz użyć stalowego pręta, postępuj zgodnie z poniższymi zasadami, ale zawsze najpierw sprawdź instrukcje producenta:

  • trzymać rękojeść noża w dominującej ręce, a pręt w drugiej, obie ręce skierowane pionowo do góry
  • przyłożyć piętę ostrza do stali w odległości około 2 cm od górnej krawędzi stali, tworząc kształt litery V (w przybliżeniu pod kątem 15-20 stopni)
  • przeciągnij nóż po stali w kierunku czubka ostrza od 5 do 10 razy (upewnij się, że tylko krawędź dotyka stali - nie bok i poruszaj nożem, a nie stalą)
  • dotknij pręta ze średnim naciskiem i staraj się utrzymać kąt prosty
  • powtórz to samo z drugą stroną ostrza (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)