Ostrzałki do noży

42 pozycji razem
Ostrzałka do noży GOURMET, WMF
Promocja
172 zł –24 %
130 zł
WM1876516030
Kamień do ostrzenia noży #400, Miyabi
Promocja
468 zł –24 %
355 zł
MB34536001
Kamień do ostrzenia noży #5000, Miyabi
Promocja
1 160 zł –5 %
1 098 zł
MB34536005
Kamień do ostrzenia noży #1000, Miyabi
Promocja
593 zł –8 %
544 zł
MB34536002
Ostrzałka do noży GOURMET, 2 stopnie, WMF
Promocja
199 zł –23 %
152 zł
WM1874376030
Kamień do ostrzenia noży 3000/8000, Zwilling
Promocja
706 zł –22 %
546 zł
ZW32505300
Pręt do ostrzenia noży GRAND GOURMET 23 cm, WMF
Promocja
389 zł –25 %
291 zł
WM1889646030
Kamień do ostrzenia noży 2000/5000, Dellinger
Promocja
152 zł –20 %
121 zł
DNGRRIRW252
Diamentowa stal ostrząca KATAI 26 cm, Forged
Promocja
530 zł –20 %
424 zł
FORGEDSDV625426
Ostrzałka do noży V-EDGE, Zwilling
Promocja
422 zł –32 %
284 zł
ZW32605000
Kamień do ostrzenia noży 240/800 RISAM, Dellinger
Outlet
101 zł
DNGR6971496038287
Kamień do ostrzenia noży 400/1500 RISAM, Dellinger
Promocja
127 zł –20 %
101 zł
DNGR6971496038331
Ostrzałka do noży, F.Dick
Promocja
567 zł –22 %
Ostrzałka do noży, F.Dick
W magazynie (4 Szt)
441 zł
FDCK9009200
Pręt do ostrzenia noży INTENSE 26 cm, Forged
Promocja
342 zł –20 %
273 zł
FORGEDSDV304617
Kamień do ostrzenia noży 400/1000 RISAM, Dellinger
Promocja
122 zł –20 %
97 zł
DNGR6971496038294
Wgórę
Inne produkty

Ostrzałki do noży - niezbędnik w każdej kuchni

Czy potrzebuję ostrzałka do noży?

Ostrzałki do noży są absolutną koniecznością, jeśli inwestujesz w wysokiej jakości noże kuchenne i oczekujesz ich doskonałej wydajności. Nawet najlepszy nóż nie będzie skuteczny, jeśli nie będzie regularnie ostrzony, a regularne ostrzenie noży jest jedną z podstawowych zasad ich konserwacji. Możesz oczywiście zabrać swoje noże do specjalisty, ale jeśli dużo gotujesz i jeśli używasz swojego Nóż szefa kuchni, Nóż Santoku lub nóż do chleba na co dzień należy ostrzyć noże nawet co dwa tygodnie, co sprawia, że zakup własnej ostrzałka do noży do noży jest rozsądnym wyborem.

Jakie są rodzaje ostrzałek do noży?

Istnieją różne rodzaje ostrzałek do noży i można je znaleźć na stronie Kulina (przed podjęciem decyzji sprawdź nasze najlepiej sprzedające się ostrzałki do noży tutaj ). Wybór zależy od rodzaju posiadanego noża, jego skosu (kształtu krawędzi ostrza) oraz sposobu podejścia do procesu ostrzenia (ręcznego lub elektrycznego). Główne rodzaje ostrzałek do noży to:

  • osełki (wielu profesjonalistów uważa, że osełki są najlepszym sposobem ostrzenia noży, ponieważ można je ostrzyć pod dowolnym kątem),
  • ostrzałki elektryczne,
  • ostrzałki ręczne,
  • stal do ostrzenia/ostrzenia używana do honowania ostrza noża, drobne ostrzenie. Są one wykonane ze stali, ceramiki lub pokryte powłoką diamentową.
  • ostrzałki do noży ząbkowanych dedykowane do noży z ostrzami ząbkowanymi

Jak naostrzyć nóż za pomocą osełki?

Wiele osób uważa, że ostrzenie noży osełką zapewnia ostrzejsze krawędzie niż inne metody. Jeśli zdecydujesz się na zakup kamień do ostrzenia noży , ważne jest, aby najpierw przeczytać instrukcje dostarczone przez producenta, ale ogólny proces jest następujący:

  • zanurzyć i namoczyć osełkę w wodzie
  • przechylić nóż pod odpowiednim kątem po stronie zgrubnej
  • przesuwaj nóż w górę i w dół po kamieniu płynnymi ruchami, upewniając się, że pokrywasz całe ostrze i jego obie strony (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)
  • odwrócić kamień na drugą stronę i powtórzyć proces
  • umyć i wysuszyć nóż po zakończeniu pracy

Jak naostrzyć nóż za pomocą pręt do ostrzenia noży?

Jeśli chcesz użyć stalowego pręta, postępuj zgodnie z poniższymi zasadami, ale zawsze najpierw sprawdź instrukcje producenta:

  • trzymać rękojeść noża w dominującej ręce, a pręt w drugiej, obie ręce skierowane pionowo do góry
  • przyłożyć piętę ostrza do stali w odległości około 2 cm od górnej krawędzi stali, tworząc kształt litery V (w przybliżeniu pod kątem 15-20 stopni)
  • przeciągnij nóż po stali w kierunku czubka ostrza od 5 do 10 razy (upewnij się, że tylko krawędź dotyka stali - nie bok i poruszaj nożem, a nie stalą)
  • dotknij pręta ze średnim naciskiem i staraj się utrzymać kąt prosty
  • powtórz to samo z drugą stroną ostrza (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)