Pastry brushes

5 pozycji razem

Pędzle do ciasta - nadaj swoim wypiekom pożądany wygląd

Co to jest pędzel do ciasta?

Pędzel do ciasta to przybór kuchenny używany do rozprowadzania płynów, takich jak żółtko jaja, roztopione masło, glazury i marynaty oraz do natłuszczania żywności. Pędzle do ciasta są wykonane z drewnianą lub plastikową rączką, a ich włosie jest naturalne lub silikonowe (pędzle silikonowe są prawdopodobnie najbardziej popularne).

Na stronie Kulina oferujemy szeroki wybór wysokiej jakości pędzli do ciasta wielu znanych producentów, w tym de Buyer, Zwilling, i WMF.

Do czego można używać pędzla do ciasta?

Pędzle do ciasta są używane do nakładania ubitego jajka na tarty, ciasta lub inne wypieki, uszczelniania brzegów ravioli lub pierogów. Można go również użyć do skropienia ciasta słodką glazurą lub syropem cukrowym (do lukru lepiej użyć szpatułki do lukru).

Można go również użyć do posmarowania indyka lub innych pieczeni, a także do posmarowania grillowanych mięs sosem bbq. Inne narzędzia niezbędne do grillowania można znaleźć w naszej kolekcji przyborów do grillowania.

Pędzel do ciasta może być również zanurzony w wodzie i używany do ścierania kryształków cukru z boku rondla podczas przygotowywania domowego karmelu lub cukierków.

Jakie są rodzaje pędzli do ciasta?

W sklepie Kulina dostępnych jest wiele różnych rodzajów pędzli do ciasta:

  • Pędzle z naturalnego włosia: naturalne włosie z większym prawdopodobieństwem stworzy równomierną powłokę roztopionego masła lub glazury bez smug. te pędzle składają się z silikonu lub nylonu. Są łatwe w utrzymaniu i odporne na wysokie temperatury. Drewnianych pędzli do ciasta z naturalnym włosiem nie można myć w zmywarce.
  • Szczotki silikonowe: tańsze niż szczotki z naturalnego włosia, silikonowe szczotki do ciasta stają się coraz bardziej popularne w ostatnich latach. Są bardziej wytrzymałe, można je myć w zmywarce, są łatwe w czyszczeniu i nie zatrzymują aromatów ani zapachów.
  • Szczotki z długim uchwytem: Pędzle te mają dłuższe uchwyty, które ułatwiają dotarcie do wnętrza piekarnika, dzięki czemu idealnie nadają się do skrapiania marynat, sosów lub glazur na mięsach i ciastach w piekarniku.