Patelnie do grillowania

2 pozycji razem
Patelnia grillowa IRON IND 24 cm, z pokrywką, szara, WOLL
469 zł
WL624-2CI-030
Patelnia grillowa 28 cm, na indukcję, z pokrywką, szara, żelazo, WOLL WL628-2CI-030

Patelnie grillowe - potężne narzędzie w kuchni

Patelnia grillowa - czym charakteryzuje się dobra patelnia grillowaowa?

Patelnie grillowe są podobne do standardowych patelni do smażenia, ale ich dno jest inne i ma linie grilla na powierzchni dna. Uniesione grzbiety (zazwyczaj o wysokości 0,5-1,5 cm) tworzą charakterystyczne ślady zwęglenia na potrawach, dodając im koloru i tekstury (sprawdź nasze najlepiej sprzedające się patelnie grillowe tutaj).

Grzbiety są jednak nie tylko po to, aby stek lub warzywa wyglądały dobrze, ale także pozwalają na ściekanie oleju i soków, co zapewnia, że jedzenie jest rzeczywiście grillowane, a nie duszone i ułatwia pozbycie się nadmiaru tłuszczu.

Patelnie grillowe są zwykle dość ciężkie (zwłaszcza żeliwne patelnie grillowe lub odlewane aluminium) i często mają kwadratowy kształt, który oferuje większą powierzchnię gotowania niż standardowa patelnia do smażenia , dzięki czemu można gotować warzywa w tym samym czasie, gdy przygotowujesz stek!

Który materiał jest najlepszy na patelnia grillowa?

Patelnie grillowe są zwykle wykonane z żeliwa, co czyni je dość ciężkimi, ale materiał ten może zatrzymywać ciepło w wysokich temperaturach, co ma kluczowe znaczenie dla grillowania. Nie zapomnij przyprawić swojej żeliwnej patelni przed pierwszym użyciem, a jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnych materiałach używanych do produkcji patelni, przeczytaj nasz kompletny przewodnik po patelniach tutaj.

Jak używać patelnia grillowa?

Korzystanie z patelnia grillowa różni się nieco od korzystania ze standardowej patelnia do smażenia do smażenia i należy przestrzegać pewnych zasad:

  • zawsze pamiętaj, aby naoliwić patelnia grillowa przed użyciem. Zapobiegnie to przywieraniu żywności i zapewni idealne ślady zwęglenia. Nie używaj jednak zbyt dużo oleju. Do marynowania mięsa użyj pędzelek do mięs i ciast do ciasta, a przed rozpoczęciem marynowania wykonaj kilka pociągnięć po uniesionych grzbietach. Podczas krojenia żywności (najlepiej w stosunkowo cienkie plasterki) należy je również naoliwić za pomocą pędzla
  • upewnij się, że rozgrzewasz patelnię przez co najmniej pięć minut przed umieszczeniem na niej jedzenia
  • aby obrócić lub odwrócić jedzenie, należy użyć szczypce kuchenne ale unikaj przenoszenia żywności przez pierwszą minutę. Pomoże to uzyskać charakterystyczne ślady grillowania
  • jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie lub wzmocnić wędzony/zwęglony smak, użyj odpowiedniej prasy lub pokrywki.

Jak czyścić patelnia grillowa?

Po ostygnięciu patelnia grillowanależy dokładnie opłukać ją gorącą wodą i wyczyścić patelnię nasączoną ściereczką, koncentrując się na rowkach. Po zakończeniu osusz patelnię ścierka kuchennado naczyń.

Jeśli używasz żeliwnej patelnia grillowa , możesz chcieć przyprawić ją po każdym użyciu. W tym celu należy posmarować patelnię olejem roślinnym za pomocą ręcznika papierowego, umieścić ją na środkowym ruszcie piekarnika i ustawić temperaturę na 190°C. Piec przez 1 godzinę, wyłączyć piekarnik i pozostawić patelnię do ostygnięcia.

patelnia grillowaowa, wykonana z wysokiej jakości materiału, może być doskonałym narzędziem w każdej kuchni, dlatego w Kulina oferujemy patelnie grillowe wyprodukowane przez sprawdzone marki. Kwadratowe, żeliwne patelnie grillowe z dopasowaną prasą marki Woll, patelnie grillowe z aluminium lub stali nierdzewnej marki WMF oraz wyjątkowe stalowe patelnie grillowe o rustykalnym designie nawiązującym do ręcznie kutych patelni marki de Buyer.