Patelnie – na których patelniach najlepiej smażyć?
Patelnie to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Najpopularniejsze rodzaje patelni to patelnie aluminiowe, ze stali nierdzewnej, miedziane oraz żeliwne. Każdy z materiałów ma swoje unikalne właściwości i zalety, o których możesz przeczytać poniżej lub w naszym kompletnym poradniku po patelniach tutaj.
Jakie są najlepsze patelnie i do jakiego rodzaju potraw się nadają?
- Patelnie nierdzewne do smażenia: do niemal wszystkich rodzajów potraw, które chcesz smażyć, opiekać lub podsmażać. Są praktycznie niezniszczalne, a materiał zapewnia doskonałe rozprowadzanie ciepła.
- Patelnie aluminiowe są najlepsze do opiekania pojedynczych porcji mięsa, steków, hamburgerów lub smażenia jajek. Patelnie aluminiowe są lekkie i bardzo dobrze rozprowadzają ciepło, ale pamiętaj, że nie utrzymują go zbyt dobrze, więc gdy dodasz jedzenie do gorącej patelni, temperatura może się wahać.
- Patelnie żeliwne są najlepsze do steków, ale także do smażenia i opiekania różnego rodzaju potraw. Warto jednak pamiętać, aby nie używać ich do potraw takich jak pomidory i inne kwaśne składniki, delikatne ryby, jajka lub lepkie desery.
- Patelnie miedziane szybko się nagrzewają i schładzają, pięknie wyglądają i są doskonałą ozdobą każdej kuchni. Idealnie nadają się do gotowania potraw, które wymagają stałej temperatury i precyzyjnej regulacji (do ryb, sosów lub słodyczy, takich jak karmel), ale nie należy ich używać z kwaśnymi składnikami, takimi jak sok z cytryny, wino lub pomidory.
Zakup odpowiedniej patelni zależy od tego, jakie potrawy zwykle smażysz, jakiego rodzaju kuchenki używasz i dla ilu osób zwykle gotujesz. Możesz również sprawdzić nasz wybór woków i patelni grillowych.
Czy patelnie nieprzywierające są dobre do smażenia i dlaczego profesjonalni kucharze ich nie lubią?
Patelnie nieprzywierające są bardzo wygodne i łatwe w użyciu, a wiele osób chętnie używa ich do różnych zadań kulinarnych, w tym smażenia, opiekania lub duszenia. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że zazwyczaj są bardzo delikatne i łatwo jest zniszczyć ich powłokę nieprzywierającą, używając niewłaściwych przyborów kuchennych lub zbyt silnych, ściernych środków chemicznych. To dlatego profesjonalni kucharze nie używają ich w profesjonalnych kuchniach ani w restauracjach, gdzie patelnie są używane bez przerwy.
Wysokiej jakości patelnie z powłoką nieprzywierającą to jednak doskonałe narzędzia do użytku domowego, a połączenie stali nierdzewnej i właściwości nieprzywierających jest idealne dla wszystkich typów domowych kucharzy, w tym dla zupełnych początkujących. Używaj patelni z powłoką nieprzywierającą, zwłaszcza do dań z jajek, warzyw, drobiu i delikatnych ryb.
Jak często należy wymieniać patelnie z powłoką nieprzywierającą?
Zgodnie z pewnymi ogólnymi zasadami, należy je wymieniać co około pięć lat, ale od czasu do czasu trzeba przyjrzeć się swojej patelni, a jeśli zauważysz, że jest zdeformowana, porysowana lub zmieniła kolor, należy natychmiast przestać jej używać.
Które patelnie są najlepsze?
W Kulina znajdziesz wiele niezawodnych, wysokiej jakości patelni od znanych producentów, takich jak Zwilling, Fissler, Woll lub WMF. Wybór zależy od tego, jaki materiał preferujesz i ile pieniędzy chcesz zainwestować w swoją patelnię. Wybierz Tefal, jeśli szukasz taniej patelni z powłoką nieprzywierającą, lub zdecyduj się na de Buyer, jeśli możesz sobie pozwolić na patelnię premium od legendarnego francuskiego producenta.
Jak dbać o swoje patelnie?
Każdy materiał ma swoją specyfikę, a co za tym idzie, wymaga indywidualnej pielęgnacji:
- Do patelni z powłoką nieprzywierającą należy używać wyłącznie przyborów silikonowych.
- Patelnie należy zawsze myć ręcznie, unikaj silnych detergentów i szorowania.
- Osusz patelnię natychmiast po umyciu.
- Unikaj gwałtownych zmian temperatury (nigdy nie wkładaj gorącej patelni pod zimną wodę).
- Staraj się unikać kwaśnych potraw i aerozolowych sprayów do gotowania.
- Po wysuszeniu posmaruj patelnię cienką warstwą oleju.
- Prawidłowo przechowuj patelnie.