odpocet
0 Dni
11 Godzin
32 Minut
2 Sekundy
Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
259 pozycji razem
Patelnia do smażenia MINERAL B 28 cm, stalowa, de Buyer
415 zł
DB561028
Patelnia z nieprzywierającą powłoką PROFI RESIST 24 cm, WMF
–13 %
408 zł
470 zł
WM1756246411
Mini patelnia do smażenia MINERAL B ELEMENT 12 cm, de Buyer DB561212
Patelnia do smażenia MINERAL B ELEMENT 28 cm, de Buyer
–20 %
383 zł
479 zł
DB568028
Patelnia z nieprzywierającą powłoką PROFI RESIST 28 cm, WMF
–12 %
485 zł
555 zł
WM1756286411
Patelnia do smażenia MINERAL B 26 cm, stalowa, de Buyer
343 zł
DB561026
Patelnia do smażenia MINERAL B 32 cm, stalowa, de Buyer
448 zł
DB561032
Kategory
Patelnia głęboka PROFIRESIST 28 cm, WMF
–12 %
523 zł
598 zł
WM1756486411
Patelnia do omletów MINERAL B 24 cm, de Buyer
296 zł
DB561124
Mini patelnia do smażenia MINI 18 cm, WMF
–8 %
136 zł
149 zł
WM0718806041
171317 3 univerzalni panev carbone plus 28 cm de buyer
287 zł
DB511028
Patelnia do smażenia 28 cm, drewniany uchwyt, żeliwo, Staub ST12242823
Patelnia do serwowania CHOC EXTREME 20 cm, nieprzywierająca, de Buyer
–27 %
DB831320
Wgórę
Inne produkty

Patelnie – na których patelniach najlepiej smażyć?

Patelnie to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Najpopularniejsze rodzaje patelni to patelnie aluminiowe, ze stali nierdzewnej, miedziane oraz żeliwne. Każdy z materiałów ma swoje unikalne właściwości i zalety, o których możesz przeczytać poniżej lub w naszym kompletnym poradniku po patelniach tutaj.

Jakie są najlepsze patelnie i do jakiego rodzaju potraw się nadają?

  • Patelnie nierdzewne do smażenia: do niemal wszystkich rodzajów potraw, które chcesz smażyć, opiekać lub podsmażać. Są praktycznie niezniszczalne, a materiał zapewnia doskonałe rozprowadzanie ciepła.
  • Patelnie aluminiowe są najlepsze do opiekania pojedynczych porcji mięsa, steków, hamburgerów lub smażenia jajek. Patelnie aluminiowe są lekkie i bardzo dobrze rozprowadzają ciepło, ale pamiętaj, że nie utrzymują go zbyt dobrze, więc gdy dodasz jedzenie do gorącej patelni, temperatura może się wahać.
  • Patelnie żeliwne są najlepsze do steków, ale także do smażenia i opiekania różnego rodzaju potraw. Warto jednak pamiętać, aby nie używać ich do potraw takich jak pomidory i inne kwaśne składniki, delikatne ryby, jajka lub lepkie desery.
  • Patelnie miedziane szybko się nagrzewają i schładzają, pięknie wyglądają i są doskonałą ozdobą każdej kuchni. Idealnie nadają się do gotowania potraw, które wymagają stałej temperatury i precyzyjnej regulacji (do ryb, sosów lub słodyczy, takich jak karmel), ale nie należy ich używać z kwaśnymi składnikami, takimi jak sok z cytryny, wino lub pomidory.

Zakup odpowiedniej patelni zależy od tego, jakie potrawy zwykle smażysz, jakiego rodzaju kuchenki używasz i dla ilu osób zwykle gotujesz. Możesz również sprawdzić nasz wybór woków i patelni grillowych.

Czy patelnie nieprzywierające są dobre do smażenia i dlaczego profesjonalni kucharze ich nie lubią?

Patelnie nieprzywierające są bardzo wygodne i łatwe w użyciu, a wiele osób chętnie używa ich do różnych zadań kulinarnych, w tym smażenia, opiekania lub duszenia. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że zazwyczaj są bardzo delikatne i łatwo jest zniszczyć ich powłokę nieprzywierającą, używając niewłaściwych przyborów kuchennych lub zbyt silnych, ściernych środków chemicznych. To dlatego profesjonalni kucharze nie używają ich w profesjonalnych kuchniach ani w restauracjach, gdzie patelnie są używane bez przerwy.

Wysokiej jakości patelnie z powłoką nieprzywierającą to jednak doskonałe narzędzia do użytku domowego, a połączenie stali nierdzewnej i właściwości nieprzywierających jest idealne dla wszystkich typów domowych kucharzy, w tym dla zupełnych początkujących. Używaj patelni z powłoką nieprzywierającą, zwłaszcza do dań z jajek, warzyw, drobiu i delikatnych ryb.

Wszystko o patelniach z powłoką nieprzywierającą

Jak często należy wymieniać patelnie z powłoką nieprzywierającą?

Zgodnie z pewnymi ogólnymi zasadami, należy je wymieniać co około pięć lat, ale od czasu do czasu trzeba przyjrzeć się swojej patelni, a jeśli zauważysz, że jest zdeformowana, porysowana lub zmieniła kolor, należy natychmiast przestać jej używać.

Które patelnie są najlepsze?

W Kulina znajdziesz wiele niezawodnych, wysokiej jakości patelni od znanych producentów, takich jak Zwilling, Fissler, Woll lub WMF. Wybór zależy od tego, jaki materiał preferujesz i ile pieniędzy chcesz zainwestować w swoją patelnię. Wybierz Tefal, jeśli szukasz taniej patelni z powłoką nieprzywierającą, lub zdecyduj się na de Buyer, jeśli możesz sobie pozwolić na patelnię premium od legendarnego francuskiego producenta.

Jak dbać o swoje patelnie?

Każdy materiał ma swoją specyfikę, a co za tym idzie, wymaga indywidualnej pielęgnacji:

  • Do patelni z powłoką nieprzywierającą należy używać wyłącznie przyborów silikonowych.
  • Patelnie należy zawsze myć ręcznie, unikaj silnych detergentów i szorowania.
  • Osusz patelnię natychmiast po umyciu.
  • Unikaj gwałtownych zmian temperatury (nigdy nie wkładaj gorącej patelni pod zimną wodę).
  • Staraj się unikać kwaśnych potraw i aerozolowych sprayów do gotowania.
  • Po wysuszeniu posmaruj patelnię cienką warstwą oleju.
  • Prawidłowo przechowuj patelnie.
Wszystko o prawidłowej pielęgnacji patelni

Ostatnio oglądane