Patelnie głębokie

9 pozycji razem
Patelnia głęboka 24 cm, miedź, Eva Solo
855 zł
ES271011
Patelnia głęboka M´6S 24 cm, miedź, Mauviel
1 383 zł
ML51124
Patelnia głęboka CON CLASSE 28 cm, miedziana, Ruffoni
Nowość
2 399 zł
RUFCLB2809YL
Patelnia głęboka COPPERBOND 28 cm, 4,7 l, miedź, Hestan
Nowość
3 050 zł
HEST31601
Patelnia głęboka COPPERBOND 26 cm, 3,3 l, miedź, Hestan
Nowość
2 240 zł
HEST31598
Patelnia głęboka COPPERBOND 24 cm, 3,3 l, miedź, Hestan
Nowość
2 490 zł
HEST30566

Patelnie głębokie - czym różnią się od standardowych patelni i kiedy z nich korzystać?

Patelnie głębokie zwane patelniami sauté to specjalny rodzaj patelni o dużej powierzchni i wysokich brzegach, które służą do:

  • podsmażania sauté,
  • duszenia,
  • lub smażenia w głębokim tłuszczu

Budowa głębokiej patelni, z prostymi, wysokimi brzegami, długą rączką i dużą powierzchnią gotowania sprawia, że jest to idealna patelnia do duszenia składników, mieszania większych ich ilości, przygotowywania dań jednogarnkowych czy gotowania różnego rodzaju gulaszów. Z tego powodu patelnia sauté jest prawdopodobnie najbardziej uniwersalną patelnią, jaką możesz mieć w swojej kuchni - zobacz nasze najlepiej sprzedające się głębokie patelnie tutaj lub przeczytaj, jak wybrać najlepsze patelnie do swojej kuchni w naszym kompletnym przewodniku po patelniach tutaj.

Używanie patelni do duszenia z pokrywką pomaga zamknąć wilgoć podczas gotowania potraw takich jak curry i gulasze, chroni żywność przed wysuszeniem lub przypaleniem i sprawia, że posiłki są o wiele bardziej delikatne i aromatyczne.

Jakimi cechami charakteryzują się głębokie patelnie?

  • proste i stosunkowo wysokie boki
  • szerokie i płaskie dno
  • duża powierzchnia i duża objętość dla równomiernych rezultatów
  • dwa uchwyty- długi i dodatkowy, mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z kuchenki na blat kuchenny lub na stół do serwowania potraw bezpośrednio na patelni
  • większość patelni do duszenia ma pokrywki, które zatrzymują ciepło i umożliwiają duszenie

Jaka jest różnica między patelnią sauté a patelnią szefa kuchni?

Patelnia szefa kuchni (zwana również saucier) to specjalny rodzaj głębokiej patelni sauté i hybryda pomiędzy patelnią a klasycznym rondlem. Jest uniwersalna i oferuje dużą powierzchnię do gotowania oraz wysokie brzegi, tak jak głębokie patelnie, z tym że brzegi te są pochylone. Patelnie szefa kuchni są idealne do smażenia, duszenia, gotowania jajek, przygotowywania sosów i wielu innych czynności.

W Kulinie oferujemy szeroki wybór patelni głębokich i patelni szefa kuchni wykonanych z wysokiej jakości materiałów i oferowanych przez sprawdzone marki, takie jak de Buyer, Woll, Mauviel czy Eva Solo. Niektóre z nich posiadają tytanową, nieprzywierającą powierzchnię lub uchwyty, dzięki którym mogą być używane w piekarniku. Głęboka patelnia to must-have w każdej kuchni, dlatego upewnij się, że zainwestujesz w najwyższej jakości patelnię saute, która pozwoli Ci latami osiągać wspaniałe efekty kulinarne.