Patelnie głębokie
Patelnie głębokie - czym różnią się od standardowych patelni i kiedy z nich korzystać?
Patelnie głębokie zwane patelniami sauté to specjalny rodzaj patelni o dużej powierzchni i wysokich brzegach, które służą do:
- podsmażania sauté,
- duszenia,
- lub smażenia w głębokim tłuszczu
Budowa głębokiej patelni, z prostymi, wysokimi brzegami, długą rączką i dużą powierzchnią gotowania sprawia, że jest to idealna patelnia do duszenia składników, mieszania większych ich ilości, przygotowywania dań jednogarnkowych czy gotowania różnego rodzaju gulaszów. Z tego powodu patelnia sauté jest prawdopodobnie najbardziej uniwersalną patelnią, jaką możesz mieć w swojej kuchni - zobacz nasze najlepiej sprzedające się głębokie patelnie tutaj lub przeczytaj, jak wybrać najlepsze patelnie do swojej kuchni w naszym kompletnym przewodniku po patelniach tutaj.
Używanie patelni do duszenia z pokrywką pomaga zamknąć wilgoć podczas gotowania potraw takich jak curry i gulasze, chroni żywność przed wysuszeniem lub przypaleniem i sprawia, że posiłki są o wiele bardziej delikatne i aromatyczne.
Jakimi cechami charakteryzują się głębokie patelnie?
- proste i stosunkowo wysokie boki
- szerokie i płaskie dno
- duża powierzchnia i duża objętość dla równomiernych rezultatów
- dwa uchwyty- długi i dodatkowy, mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z kuchenki na blat kuchenny lub na stół do serwowania potraw bezpośrednio na patelni
- większość patelni do duszenia ma pokrywki, które zatrzymują ciepło i umożliwiają duszenie
Jaka jest różnica między patelnią sauté a patelnią szefa kuchni?
Patelnia szefa kuchni (zwana również saucier) to specjalny rodzaj głębokiej patelni sauté i hybryda pomiędzy patelnią a klasycznym rondlem. Jest uniwersalna i oferuje dużą powierzchnię do gotowania oraz wysokie brzegi, tak jak głębokie patelnie, z tym że brzegi te są pochylone. Patelnie szefa kuchni są idealne do smażenia, duszenia, gotowania jajek, przygotowywania sosów i wielu innych czynności.
W Kulinie oferujemy szeroki wybór patelni głębokich i patelni szefa kuchni wykonanych z wysokiej jakości materiałów i oferowanych przez sprawdzone marki, takie jak de Buyer, Woll, Mauviel czy Eva Solo. Niektóre z nich posiadają tytanową, nieprzywierającą powierzchnię lub uchwyty, dzięki którym mogą być używane w piekarniku. Głęboka patelnia to must-have w każdej kuchni, dlatego upewnij się, że zainwestujesz w najwyższej jakości patelnię saute, która pozwoli Ci latami osiągać wspaniałe efekty kulinarne.