Patelnie głębokie

9 pozycji razem
Patelnia głęboka M'COOK 20 cm, stal nierdzewna, Mauviel
717 zł
ML521120
Patelnia głęboka 20 cm, stal nierdzewna, Mauviel
822 zł
ML522320
Głęboka patelnia ECLIPSE 24 cm, nieprzywierająca, Mauviel
1 078 zł
ML524424
Patelnia głęboka M'COOK 16 cm, stal nierdzewna, MAUVIEL
612 zł
ML521116
Patelnia głęboka M'COOK 16 cm, stal nierdzewna, Mauviel
682 zł
ML522316
Patelnia głęboka M'COOK 28 cm, stal nierdzewna, Mauviel
1 435 zł
ML521128
Patelnia głęboka M'COOK 24 cm, stal nierdzewna, Mauviel
990 zł
ML521124

Patelnie głębokie - czym różnią się od standardowych patelni i kiedy z nich korzystać?

Patelnie głębokie zwane patelniami sauté to specjalny rodzaj patelni o dużej powierzchni i wysokich brzegach, które służą do:

  • podsmażania sauté,
  • duszenia,
  • lub smażenia w głębokim tłuszczu

Budowa głębokiej patelni, z prostymi, wysokimi brzegami, długą rączką i dużą powierzchnią gotowania sprawia, że jest to idealna patelnia do duszenia składników, mieszania większych ich ilości, przygotowywania dań jednogarnkowych czy gotowania różnego rodzaju gulaszów. Z tego powodu patelnia sauté jest prawdopodobnie najbardziej uniwersalną patelnią, jaką możesz mieć w swojej kuchni - zobacz nasze najlepiej sprzedające się głębokie patelnie tutaj lub przeczytaj, jak wybrać najlepsze patelnie do swojej kuchni w naszym kompletnym przewodniku po patelniach tutaj.

Używanie patelni do duszenia z pokrywką pomaga zamknąć wilgoć podczas gotowania potraw takich jak curry i gulasze, chroni żywność przed wysuszeniem lub przypaleniem i sprawia, że posiłki są o wiele bardziej delikatne i aromatyczne.

Jakimi cechami charakteryzują się głębokie patelnie?

  • proste i stosunkowo wysokie boki
  • szerokie i płaskie dno
  • duża powierzchnia i duża objętość dla równomiernych rezultatów
  • dwa uchwyty- długi i dodatkowy, mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z kuchenki na blat kuchenny lub na stół do serwowania potraw bezpośrednio na patelni
  • większość patelni do duszenia ma pokrywki, które zatrzymują ciepło i umożliwiają duszenie

Jaka jest różnica między patelnią sauté a patelnią szefa kuchni?

Patelnia szefa kuchni (zwana również saucier) to specjalny rodzaj głębokiej patelni sauté i hybryda pomiędzy patelnią a klasycznym rondlem. Jest uniwersalna i oferuje dużą powierzchnię do gotowania oraz wysokie brzegi, tak jak głębokie patelnie, z tym że brzegi te są pochylone. Patelnie szefa kuchni są idealne do smażenia, duszenia, gotowania jajek, przygotowywania sosów i wielu innych czynności.

W Kulinie oferujemy szeroki wybór patelni głębokich i patelni szefa kuchni wykonanych z wysokiej jakości materiałów i oferowanych przez sprawdzone marki, takie jak de Buyer, Woll, Mauviel czy Eva Solo. Niektóre z nich posiadają tytanową, nieprzywierającą powierzchnię lub uchwyty, dzięki którym mogą być używane w piekarniku. Głęboka patelnia to must-have w każdej kuchni, dlatego upewnij się, że zainwestujesz w najwyższej jakości patelnię saute, która pozwoli Ci latami osiągać wspaniałe efekty kulinarne.