półmiski
Półmiski - elegancki sposób serwowania potraw
Do czego służą półmiski?
Półmisek to duże płaskie naczynie do serwowania, zwykle owalne, prostokątne lub okrągłe, używane do podawania mięsa, warzyw, szynki lub innego rodzaju żywności (gorącej lub zimnej). Są one często używane podczas rodzinnych obiadów, imprez towarzyskich, przyjęć, wesel, bankietów i w restauracjach do serwowania gorących posiłków, przystawek, całego indyka lub kaczki, przystawek, deserów, owoców, krakersów, kanapek i innych posiłków. Są bardzo praktyczne ze względu na swój duży rozmiar, a dodatkowo pozwalają na prezentację żywności w dobrze zorganizowany i estetyczny sposób.
Jaka jest różnica między taca do serwowania do serwowania a półmisek?
Istnieje kilka różnic między taca do serwowania a półmiskiem, z których oba są płaskie i służą do transportu lub serwowania żywności.
Taca to przenośne naczynie (często z uchwytami), które służy do przenoszenia szklanek, napojów lub przekąsek na stół (do jadalni, salonu lub na taras). Aby zapobiec spadaniu przedmiotów, tace mogą mieć podniesione boki i często są wykonane z różnych materiałów, w tym metalu, plastiku lub drewna.
Z drugiej strony, półmisek jest zwykle wykonany z porcelany lub ceramiki i służy do serwowania potraw umieszczonych bezpośrednio na jego powierzchni . Można jej używać do transportowania żywności z kuchni na stół jadalniany , ale nie stawia się na niej innych naczyń lub pojemników, jak w przypadku tacy.
Podsumowując, zarówno tace, jak i półmiski mogą być używane do serwowania żywności, jednak tace są zwykle mniejsze i są używane do transportu mniejszych potraw i szklanek, podczas gdy półmiski są większe i są używane do serwowania mięsa lub warzyw.
Półmiski do serwowania dostępne w sklepie Kulina są starannie wyselekcjonowane spośród najlepszych marek, takich jak Blomus, Revol, MIJ, i Bitz. Aby serwować jedzenie w elegancki sposób, możesz również potrzebować stojaków na ciasta, desek do serów i tapas, koszyków na chleb i innych małych naczyń do serwowania.