Forma do pieczenia ciast ELASTOMOULE na 20 mini babeczek o średnicy 3,5 cm, de Buyer
Kod: DB185621Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
Profesjonalna forma silikonowa na 20 mini bułeczek canelé ⌀ 3,5 cm Elastomoule® nadaje się do przygotowania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny kształt z ostrymi krawędziami dla doskonałej prezentacji Twoich smakołyków.
Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® francuskiej firmy de Buyer są absolutną czołówką na rynku. Zastosowanie specjalnego materiału - pianki silikonowej z zawartością pyłu metalowego sprawia, że formy posiadają ekstremalną przewodność cieplną, co przekłada się na doskonałe wyniki. Ciasto będzie równomiernie wypieczone, ze skarmelizowaną warstwą na całej powierzchni. Formy Elastomoule® odporne są na temperatury od -70 °C do +300 °C, dlatego nadają się zarówno do pieczenia, jak i do przechowywania ciast w zamrażalniku. Francuscy kucharze wykorzystują te formy do przygotowywania różnych przekąsek lub deserów - zarówno pieczonych, jak i niepieczonych. Formy nadają się do przygotowywania różnych kremów jajecznych, bitych pian, galaretek itp.
Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® de Buyer - krótki opis:
- elastyczne i nieprzywierające, z pianki silikonowej zawierającej pył metalowy
- ekstremalnie szybkie przewodzenie ciepła dzięki mikropęcherzykom w materiale
- doskonała karmelizacja pieczonej zawartości
- opatentowany system
- nadaje się do pieczenia i zamrażania, wytrzymałość na temperatury od -70 °C do +300 °C
- profesjonalna jakość
Sposób użycia form Elastomoule®:
- Przed pierwszym użyciem należy zmyć formę za pomocą wody mydlanej lub w zmywarce do naczyń. Tylko przed pierwszym użyciem wysmarować formę niewielką ilością oleju lub masła. Przy kolejnym pieczeniu nie będzie to już konieczne.
- W razie zastosowania formy w piekarniku należy ją umieszczać bezpośrednio na kratce, a nie na blasze. Kratka zapewni znacznie lepszą cyrkulację cieplną i bardziej równomierne wypieczenie zawartości formy. Kratkę lepiej umieścić w dolnej części piekarnika.
- Ustawienia temperatury dla pieczenia w formach silikonowych Elastomoule® są takie same jak dla zwykłych blaszanych form do pieczenia.
- Nie używać form w piekarniku z ustawionym trybem grillowania.
Promieniowanie podczerwone może spowodować poważne uszkodzenie form.
- Formy można stosować w mikrofalówce.
- Nigdy nie umieszczać w piekarniku, jeżeli niektóre z wgłębień formy są puste! Puste miejsca należy wypełnić małą ilością oleju lub zasypać je mąką.
- Do pracy z formą nie używać noży lub innych ostrych przedmiotów.
- Forma zapewnia łatwe czyszczenie pod bieżącą wodą lub w zmywarce do naczyń.
Francuska specjalność - ciasteczka Cannelés de Bordeaux, znane również pod nazwą cannelé Bordelais, są absolutnie magiczne. Małe ciasteczka o bogatym aromacie rumu i wanilii, ukrytym pod chrupiącą, karmelową skórką. Popularna receptura ciastek została opracowana ok. 300 lat temu przez nieznanego kucharza z Bordeaux. Od tych czasów receptura uległa ona różnym modyfikacjom. Lśniąca powierzchnia o zabarwieniu od ciemnobrązowego do czarnego, gorzko-słodki smak przy pierwszym kęsie, chrupiąca karmelowa skórka idealnie kontrastująca z delikatnym środkiem przesiąkniętym zapachem wanilii. Po kilku latach te małe ciasteczka znów zyskują na znaczeniu, a z czasem z pewnością będą rywalizować z Crème brûlée o najpopularniejszy deser karmelowy. Wypieka się je w specjalnych formach – czy to miedzianych z cynowanym wnętrzem, czy bardziej nowoczesnych silikonowych. Często podaje się je z koniakiem lub winem, jak to bywało na tradycyjnych francuskich degustacjach.
Przepis na 12-16 ciastek, w zależności od wielkości formy
1/2 litra mleka
2 całe jaja
2 ubite żółtka
1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 - 4 łyżki rumu
1 filiżanka mąki zwykłej
1 filiżanka cukru trzcinowego
2 łyżki masła
masło do wysmarowania foremek
cukier do wysypywania formy
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej: zagotuj mleko z wanilią i masłem.
2. Po podgrzaniu trzeba wystudzić
3. Wymieszaj mąkę i cukier razem, następnie dodaj jajka i żółtka, dodaj całość do gorącej mieszanki waniliowej.
4. Delikatnie mieszamy do uzyskania płynnej i gładkiej masy, jak do naleśników, odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy rum.
5. Umieścić w lodówce na 24 godziny (maksymalnie 48 godzin).
6. Gdy będziesz gotowy do pieczenia Canele: rozgrzej piekarnik do 250°C.
7. Foremki trzeba obficie wysmarować masłem i posypać cukrem.
8. Wlać ciasto do foremek do wysokości 3/4 .
9. Foremki układamy na blasze do pieczenia, pieczemy w wysokiej temperaturze przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez 1 godzinę. (W zależności od piekarnika czas może się różnić) Na wierzchu będą miały brązową skórkę i w środku będą wilgotne.
10. Ostrożnie wyjmij je z foremek, gdy są jeszcze gorące. Pozostaw do ostygnięcia.
11. Podawany z herbatą lub kawą na śniadanie lub z lampką wina albo koniaku późnym popołudniem lub wieczorem.
Smacznego !
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Formy do babek |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.2 kg |
Materiał: | Silikon |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Forma do pieczenia |
Seria: | de Buyer Elastomoule® |
Margin: | D |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | de Buyer |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.