Sól

31 pozycji razem
Sól Arktyczna 250 g, płatki, pudełko, Nordur Salt
29 zł
NS5694110047915
Sól Arktyczna 125 g, płatki, puszka, Nordur Salt
36 zł
NS5694230367016
Pojemnik na sól RO 11,5 cm, Rosendahl
Akce Sticker
130 zł –10 %
117 zł
RSD20494
Sól Arktyczna 250 g, płatki, puszka, Nordur Salt
40 zł
NS5694110047953
Sól sekretna mieszanka Nicolas Vahé 320 g
Akce Sticker
52 zł –9 %
47 zł
NV104981003
Francuska sól morska Nicolas Vahé 335 g
Akce Sticker
59 zł –10 %
53 zł
NV104981004
Sól Arktyczna 100 g, wędzona, płatki, puszka, Nordur Salt NS5694230367078
Sól Arktyczna 100 g, lawa, płatki, puszka, Nordur Salt
40 zł
NS5694230367160
Sól truflowa 265 g, z młynkiem, Lie Gourmet
57 zł
LIE122
Wgórę
Inne produkty

Sole smakowe i aromatyzowane - mały smakołyk do kuchni lub dla przyjaciela...

Sól - czy jest ważna w gotowaniu?

Sól, podobnie jak pieprz - jest jedną z najpopularniejszych przypraw, którą doprawiamy nasze dania od tysięcy lat. Każdy szef kuchni prawdopodobnie powiedziałby nawet, że sól jest jednym z największych przyjaciół ludzkości! Toczono o nią wojny, płacono nią pensje, pomagała ludziom leczyć rany, a nawet przynosiła szczęście!

Jakie są główne role soli w kuchni? Czy to jest zdrowe?

Sól poprawia smak i jest niezbędnym składnikiem odżywczym i konserwującym żywność. I choć dodawanie zbyt dużej ilości soli do potraw może być niezdrowe, sól jest składnikiem odżywczym, który jest niezbędny dla ludzkiego życia - równoważy płyny we krwi, utrzymuje zdrowe ciśnienie krwi oraz reguluje pracę mięśni i impulsy nerwowe.

Sól - czym ją przyprawiać i jak podawać?

Pamiętaj, że sól wzmacnia naturalny smak składników, ale jeśli obawiasz się dodawania zbyt dużej ilości soli do potraw, możesz posolić je tylko trochę i przynieść na stół wysokiej jakości, czystą lub aromatyzowaną sól. Sól - w przeciwieństwie do pieprzu nie musi być świeżo zmielona (nie zawiera żadnych lotnych związków, które uwalniają się podczas mielenia i nie starzeje się), ale warto użyć młynka lub moździerza, aby uzyskać odpowiednią wielkość soli do potrawy.

W Kulina oferujemy interesujący wybór naturalnych i zdrowych soli i przypraw dla smakoszy. Świetnie prezentują się na kuchennej półce lub blacie, a także na stole, zapewniając gościom odpowiednią ilość aromatu do potraw i oferując nowe smaki.

Jakie składniki są zwykle używane do aromatyzowania soli?

  • suszone zioła
  • suszone cytrusy lub pomidory
  • inne przyprawy

Do czego można używać soli smakowej?

Używaj naszych mieszanek soli do przyprawiania wszystkich rodzajów potraw, nawet tych najprostszych! Możesz użyć soli smakowej do:

  • wszystkie rodzaje sałatek i zieleniny
  • nad mięsem i rybami
  • nad pieczonymi warzywami i ziemniakami
  • dania z makaronu
  • wysokiej jakości chleb z... plastrami pomidora
  • desery (sól z suszonym chili szczególnie dobrze komponuje się z czekoladą!)