Sól

11 pozycji razem
Sól z parmezanem i bazylią Nicolas Vahé 320 g
55 zł
NV104981000
Sól z czerwonym winem i liśćmi laurowymi, 340 g, Nicolas Vahé NV104981016
Francuska sól morska Nicolas Vahé 335 g
59 zł
NV104981004
Sól z chilli Nicolas Vahé 315 g
51 zł
NV104981037
Sól z pomidorami, parmezanem i bazylią Nicolas Vahé 300 g NV104981027
Sól sekretna mieszanka Nicolas Vahé 320 g
52 zł
NV104981003
Sól z czosnkiem i czerwonym pieprzem, 325 g, Nicolas Vahé NV104981001
Sól z cytryną i tymiankiem Nicolas Vahé 320 g
53 zł
NV104981023
Sól z aktywowanym węglem Nicolas Vahé 320 g
76 zł
NV104981035
Mieszanka soli i pieprzu Nicolas Vahé 310 g
56 zł
NV104981007
Sól z czosnkiem i tymiankiem, 300 g, Nicolas Vahé
48 zł
NV104981008

Sole smakowe i aromatyzowane - mały smakołyk do kuchni lub dla przyjaciela...

Sól - czy jest ważna w gotowaniu?

Sól, podobnie jak pieprz - jest jedną z najpopularniejszych przypraw, którą doprawiamy nasze dania od tysięcy lat. Każdy szef kuchni prawdopodobnie powiedziałby nawet, że sól jest jednym z największych przyjaciół ludzkości! Toczono o nią wojny, płacono nią pensje, pomagała ludziom leczyć rany, a nawet przynosiła szczęście!

Jakie są główne role soli w kuchni? Czy to jest zdrowe?

Sól poprawia smak i jest niezbędnym składnikiem odżywczym i konserwującym żywność. I choć dodawanie zbyt dużej ilości soli do potraw może być niezdrowe, sól jest składnikiem odżywczym, który jest niezbędny dla ludzkiego życia - równoważy płyny we krwi, utrzymuje zdrowe ciśnienie krwi oraz reguluje pracę mięśni i impulsy nerwowe.

Sól - czym ją przyprawiać i jak podawać?

Pamiętaj, że sól wzmacnia naturalny smak składników, ale jeśli obawiasz się dodawania zbyt dużej ilości soli do potraw, możesz posolić je tylko trochę i przynieść na stół wysokiej jakości, czystą lub aromatyzowaną sól. Sól - w przeciwieństwie do pieprzu nie musi być świeżo zmielona (nie zawiera żadnych lotnych związków, które uwalniają się podczas mielenia i nie starzeje się), ale warto użyć młynka lub moździerza, aby uzyskać odpowiednią wielkość soli do potrawy.

W Kulina oferujemy interesujący wybór naturalnych i zdrowych soli i przypraw dla smakoszy. Świetnie prezentują się na kuchennej półce lub blacie, a także na stole, zapewniając gościom odpowiednią ilość aromatu do potraw i oferując nowe smaki.

Jakie składniki są zwykle używane do aromatyzowania soli?

  • suszone zioła
  • suszone cytrusy lub pomidory
  • inne przyprawy

Do czego można używać soli smakowej?

Używaj naszych mieszanek soli do przyprawiania wszystkich rodzajów potraw, nawet tych najprostszych! Możesz użyć soli smakowej do:

  • wszystkie rodzaje sałatek i zieleniny
  • nad mięsem i rybami
  • nad pieczonymi warzywami i ziemniakami
  • dania z makaronu
  • wysokiej jakości chleb z... plastrami pomidora
  • desery (sól z suszonym chili szczególnie dobrze komponuje się z czekoladą!)