Steel: Jest lżejsza od żeliwa, ale wciąż dość ciężka. Jej zaletą jest to, że szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni, co czyni ją idealnym narzędziem do przygotowywania mięs. Jednak nawet w przypadku stalowej patelni do steków należy przestrzegać pewnych zasad czyszczenia i pielęgnacji. Czytaj wszystko o patelniach stalowych.
Lit: Jest ciężka, ale jednocześnie bardzo wytrzymała, a przede wszystkim potrafi utrzymać stabilną wysoką temperaturę przez długi czas, co jest niezbędne do przygotowywania steków i innych mięs. W przypadku żeliwnych patelni do steków trzeba liczyć się z tym, że wymagają one specjalnej konserwacji. Dowiedz się więcej o patelniach żeliwnych.
Stal nierdzewna: Patelnia do steków ze stali nierdzewnej to doskonały wybór dla wszystkich wygodnych kucharzy, łączący zalety szybkiego i równomiernego nagrzewania, stosunkowo łatwego czyszczenia i niskich kosztów utrzymania. Chcesz wiedzieć więcej o patelniach ze stali nierdzewnej?
Powierzchnie nieprzylepne: Jeśli jesteś fanem nieprzywierających powierzchni, sięgnij na przykład po tytanową patelnię do steków. Gwarantuje ona zadowolenie, ponieważ jest lekka i łatwa do czyszczenia, a większość producentów określa nawet, że można ją myć w zmywarce. Prawda jest jednak taka, że patelnie nieprzywierające nie nadają się do osiągania bardzo wysokich temperatur, które są niezbędne do przyrządzania doskonałych steków.Znajomość patelni z powłoką nieprzywierającą.
Dlaczego domowy stek nie smakuje jak ten z ulubionej restauracji? Sekret może tkwić w patelni. Soczyste wnętrze i idealna skórka? Jedynym sposobem, aby to osiągnąć, jest odpowiednia patelnia. Większość profesjonalnych szefów kuchni poleca do steków patelnie wykonane ze stali lub żeliwa. Wyjaśnimy dlaczego i przyjrzymy się zaletom i wadom innych materiałów.
Najlepsze patelnie do steków według opinii naszych klientów
- Rozmiar: Wybór rozmiaru zależy wyłącznie od tego, dla ilu osób zamierzasz gotować. Pamiętaj, że im mniejsza patelnia, tym będzie lżejsza, łatwiejsza do czyszczenia i przechowywania.
- Kompatybilność: Nie zapomnij sprawdzić, czy patelnia do steków jest odpowiednia dla danego typu płyty grzewczej.
- Żebrowanie: Jeśli kupisz patelnię grillową do steków, będzie ona miała typowe żebrowanie na dnie, aby zmniejszyć ryzyko przywierania mięsa podczas gotowania.
Jak wyczyścić patelnię po grillowaniu steków?
Lit: Po schłodzeniu wytrzyj ręcznikiem papierowym lub wyszoruj sztywną szczotką, aby usunąć wszelkie pozostałości żywności. Nie używaj detergentów. Następnie osusz i naoliw patelnię.
Stal: Po schłodzeniu wytrzyj ręcznikiem papierowym, jeśli to nie wystarczy, wyczyść ciepłą wodą i miękką gąbką, unikając materiałów ściernych. Następnie wysuszyć i można natrzeć olejem.
Stal nierdzewna: Po schłodzeniu usuń większe resztki jedzenia, a następnie umyj miękką gąbką ciepłą wodą z niewielką ilością detergentu. Na koniec dokładnie wysusz.
Nieprzywierająca powierzchnia: Używaj miękkiej gąbki i łagodnego detergentu lub włóż do zmywarki. Unikaj wszystkich ściernych środków czyszczących. Dokładnie wysuszyć.
Podczas czyszczenia patelni do steków należy zawsze postępować zgodnie z instrukcjami producenta.
- Rare: 2-3 minuty z każdej strony.
- Medium rare: 3-4 minuty z każdej strony.
- Średni: 4-5 minut z każdej strony.
- Dobrze wysmażone: 5 minut lub więcej na stronę.