Smaczny stek zaczyna się od wysokiej jakości mięsa. Sięgaj po dojrzałą wołowinę, najlepiej z wysokiej polędwicy lub stek z polędwicy. Ważna jest tak zwana marmurkowatość, czyli cienka warstwa tłuszczu między włóknami mięśniowymi, która zapewnia soczystość i smak. Pokrój mięso ostrym nożem na plastry o wysokości 2,5 - 4 cm.
Wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut do godziny przed pieczeniem. Zapewni to równomierne przyrumienienie.
Idealny stek wymaga naprawdę wysokiej temperatury. Patelnia więc podgrzej na dużym ogniu, aż zacznie dymić, może to potrwać 5-10 minut, nawet dłużej w przypadku patelni żeliwnych. Upewnij się, że mięso jest naprawdę gorące przed włożeniem go na patelnię. Tylko w ten sposób mięso nie przywiera do patelni i nie tworzy charakterystycznej skórki.
Uważaj na wzmacniacz
Chociaż możesz ulec pokusie użycia wzmacniacza na płycie indukcyjnej, aby zaoszczędzić czas, tym razem zostaw go w spokoju. Patelnia potrzebuje wysokiej temperatury, ale korzystanie z funkcji booster grozi tak szybkim wzrostem temperatury, że patelnia się przegrzeje, powodując nieodwracalne uszkodzenia. Ponadto podgrzewanie turbo może skutkować nierównomiernym rozprowadzaniem ciepła, a w konsekwencji nierównomiernie upieczonym stekiem.