Szczypce kuchenne

4 pozycji razem

Szczypce kuchenne - wszechstronne narzędzie do różnych zadań kulinarnych

Do czego służą szczypce kuchenne?

Szczypce kuchenne to narzędzia służące do podnoszenia, przewracania lub przenoszenia potraw z patelni lub grilla na talerz. Uchwyty służą do dociskania obu szczypiec do siebie, wywierając nacisk, który umożliwia uchwycenie przedmiotu.

Jakie są rodzaje szczypiec kuchennych?

Szczypce zostały zaprojektowane tak, aby chronić dłonie przed gorącem i trzymać je z dala od żywności podczas serwowania i gotowania. Istnieje kilka rodzajów szczypiec, które odzwierciedlają ich możliwe zastosowania, a niektóre z nich wymieniono poniżej.

  1. Szczypce do sałatek: Tradycyjnie sałatki miesza się i podaje za pomocą łyżki do sałatek i widelca. Innym sposobem na podanie sałatki na talerzach jest jednak użycie szczypiec do sałatek, które są szczególnie przydatne, jeśli sałatka składa się głównie z... sałatki. Świetnie wyglądają podczas grillowania w ogrodzie.
  2. Szczypce do makaronu: Szczypce do makaronu, często znane jako szczypce do spaghetti, mają długie, przypominające zęby końce, które ułatwiają chwytanie, podrzucanie i nakładanie lepkiego makaronu. Można je umieścić w bufecie makaronowym, aby goście mogli bez wysiłku serwować sobie duże porcje dowolnego rodzaju makaronu. Innym popularnym zastosowaniem szczypiec do makaronu jest łatwe podrzucanie i serwowanie sałatek.
  3. Pęseta do galwanizacji: Pęsety galwaniczne, znane również jako szczypce precyzyjne, to szczypce o konstrukcji przypominającej pincetę, które są używane do precyzyjnego galwanizowania delikatnych dodatków i potraw. Mają proste, zakrzywione lub przesunięte końcówki wykonane ze stali nierdzewnej, aby zapewnić użytkownikom większą kontrolę nad delikatnymi posiłkami i trudnymi kątami.
  4. Szczypce uniwersalne: Szczypce użytkowe to uniwersalne szczypce, które mogą być używane jako szczypce do serwowania w bufecie lub barze sałatkowym lub jako szczypce do gotowania w kuchni. Dzięki tym szczypcom z łatwością poradzisz sobie z warzywami, takimi jak szparagi, obrócisz mięso na palniku i wyjmiesz potrawy z frytkownicy.
  5. Szczypce do grilla: Szczypce do grilla mają dłuższe trzpienie, które chronią użytkowników przed gorącymi płomieniami grilla podczas chwytania i przewracania mięs, ryb i warzyw. Podczas gdy uchwyty są często pokryte materiałem nieprzewodzącym ciepła, aby chronić dłonie użytkownika, ramiona są zwykle wykonane ze stali nierdzewnej, aby wytrzymać intensywne ciepło grilla i wędzarni. Możesz również sprawdzić więcej narzędzi do grillowania, które mamy w naszej ofercie.

W sklepie Kulina znajdziesz duży wybór szczypiec kuchennych różnych stylów od uznanych marek, takich jak de Buyer, Dellinger, i WMF w sklepach Kulina. Zachęcamy również do zapoznania się z naszą ofertą innych sztućców do serwowania i noży kuchennych.