Szpatułki kuchenne

14 pozycji razem
Szpatułka kuchenna GREEN TOOL 31 cm, Eva Solo
66 zł –12 %
58 zł
ES531531
Szpatułka kuchenna ELEVATE 20122 żółta, Joseph Joseph
76 zł
JS20122
Szpatułka do pieczenia PROFI PLUS 28 cm, WMF
128 zł
WM1871956030
Łopatka do ryb PROFI PLUS, WMF
Łopatka do ryb PROFI PLUS, WMF
W magazynie (>5 Szt)
128 zł
WM1871336030
Szpatułka do pieczenia EVA TRIO, szara, silikon, Eva Solo ES118062
Szpatułka kuchenna FKOFFICIUM 12 cm, de Buyer
165 zł –28 %
118 zł
DB423200
Łopatka kuchenna 36 cm, zielona, silikonowa, Lékué
48 zł –8 %
44 zł
LKL0207017V28U220
Szpatułka kuchenna RA 30 cm, ciemny brąz, Rosendahl
96 zł
RSD23109
Szpatułka do pieczenia 25 cm, silikon, de Buyer
100 zł
DB474024N
Szpatułka kuchenna FKOFFICIUM 12 cm, perforowana, de Buyer DB423201
Szpatułka do pieczenia PRO, Zwilling
117 zł –11 %
103 zł
ZW37160032
Szpatułka kuchenna TWIN CHEF 12 cm, Zwilling
168 zł –32 %
114 zł
ZW34923120
Szpatułka kuchenna TWIN CHEF 21 cm, Zwilling
200 zł –9 %
181 zł
ZW34923210

Szpatułki kuchenne - łatwiejszy sposób przenoszenia żywności

Co to jest szpatułka kuchenna?

Łopatka kuchenna to narzędzie używane do podnoszenia, przewracania lub rozprowadzania żywności. Zazwyczaj posiada uchwyt i płaskie, cienkie, prostokątne lub owalne ostrze. Szpatułki kuchenne są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach, w zależności od ich pożądanego zastosowania.

Na przykład, większa szpatułka może być używana do przewracania naleśników, podczas gdy mniejsza może być używana do lukrowania ciasta. Dodatkowo, niektóre szpatułki posiadają ostrze ze szczelinami, które umożliwiają odprowadzanie dodatkowych płynów lub olejów z podnoszonego posiłku.

Ogólnie rzecz biorąc, szpatułka kuchenna to uniwersalne narzędzie, które może być stosowane do wielu zadań związanych z pieczeniem i kulinariami.

Na stronie Kulina oferujemy szpatułki kuchenne znanych producentów, takich jak de Buyer i Zwilling. Oferujemy również wiele innych szpatułek do bardziej specjalistycznych zastosowań, takich jak szpatułki kuchenne oraz szpatułki do lukru i dekoracji.

Jaka jest różnica między łopatką do gotowania a łopatką do pieczenia?

Szpatułki do gotowania i pieczenia różnią się przede wszystkim budową i podstawowymi zastosowaniami.

Zazwyczaj ostrze szpatułki do gotowania jest szersze, dłuższe i bardziej elastyczne. Ostrze to z łatwością wsuwa się pod jedzenie, nie powodując żadnych uszkodzeń, dzięki czemu idealnie nadaje się do przewracania i obracania produktów na patelni lub na ruszcie. Dodatkowo, szpatułki do gotowania mogą być używane do zeskrobywania wszelkich cząstek jedzenia, które mogły utknąć na patelni.

Z drugiej strony, szpatułki do pieczenia są bardziej precyzyjne i delikatne. Często są one wyposażone w węższe, twardsze i prostsze ostrze, które zwiększa kontrolę podczas pracy z delikatnymi wypiekami , takimi jak ciasta, ciastka i ciasteczka. Aby zapewnić lepszą dźwignię i uniknąć przeszkadzania dłoni, ostrze jest często odsunięte od rękojeści. Są one również bardziej elastyczne, aby umożliwić rozprowadzanie kremów lub zeskrobywanie resztek ciasta z boków miski

Do czego mogę używać szpatułki kuchennej?

Szpatułki kuchenne to wszechstronne przybory, które mogą być używane do szerokiego zakresu prac kuchennych, takich jak odwracanie i obracanie żywności, podnoszenie upieczonych potraw, skrobanie misek i słoików, rozprowadzanie przypraw, mieszanie i miksowanie, wyjmowanie żywności z patelni, grillowanie itp. Jak widać, istnieje wiele możliwych zastosowań szpatułki kuchennej i są one ograniczone jedynie potrzebami, kreatywnością i wyobraźnią w kuchni.

Możesz również sprawdzić naszą kolekcję łyżek do mieszania i zestawów przyborów kuchennych, aby mieć pewność, że masz wszystko, czego potrzebujesz, aby poradzić sobie ze wszystkimi kulinarnymi zadaniami.