Szpatułki kuchenne

20 pozycji razem
Łopatka do ryb PROFI PLUS, WMF
Akce Sticker
128 zł –14 %
Łopatka do ryb PROFI PLUS, WMF
W magazynie (>5 Szt)
109 zł
WM1871336030
Szpatułka do pieczenia PROFI PLUS 28 cm, WMF
Akce Sticker
128 zł –14 %
109 zł
WM1871956030
Łopatka kuchenna 36 cm, zielona, silikonowa, Lékué
Akce Sticker
48 zł –18 %
39 zł
LKL0207017V28U220
Łopatka kuchenna 27 cm, drewno, Tramontina
Akce Sticker
81 zł –30 %
56 zł
TRAM29810415
Szpatułka do pieczenia PRO, Zwilling
Akce Sticker
117 zł –17 %
97 zł
ZW37160032

Szpatułki kuchenne - łatwiejszy sposób przenoszenia żywności

Co to jest szpatułka kuchenna?

Łopatka kuchenna to narzędzie używane do podnoszenia, przewracania lub rozprowadzania żywności. Zazwyczaj posiada uchwyt i płaskie, cienkie, prostokątne lub owalne ostrze. Szpatułki kuchenne są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach, w zależności od ich pożądanego zastosowania.

Na przykład, większa szpatułka może być używana do przewracania naleśników, podczas gdy mniejsza może być używana do lukrowania ciasta. Dodatkowo, niektóre szpatułki posiadają ostrze ze szczelinami, które umożliwiają odprowadzanie dodatkowych płynów lub olejów z podnoszonego posiłku.

Ogólnie rzecz biorąc, szpatułka kuchenna to uniwersalne narzędzie, które może być stosowane do wielu zadań związanych z pieczeniem i kulinariami.

Na stronie Kulina oferujemy szpatułki kuchenne znanych producentów, takich jak de Buyer i Zwilling. Oferujemy również wiele innych szpatułek do bardziej specjalistycznych zastosowań, takich jak szpatułki kuchenne oraz szpatułki do lukru i dekoracji.

Jaka jest różnica między łopatką do gotowania a łopatką do pieczenia?

Szpatułki do gotowania i pieczenia różnią się przede wszystkim budową i podstawowymi zastosowaniami.

Zazwyczaj ostrze szpatułki do gotowania jest szersze, dłuższe i bardziej elastyczne. Ostrze to z łatwością wsuwa się pod jedzenie, nie powodując żadnych uszkodzeń, dzięki czemu idealnie nadaje się do przewracania i obracania produktów na patelni lub na ruszcie. Dodatkowo, szpatułki do gotowania mogą być używane do zeskrobywania wszelkich cząstek jedzenia, które mogły utknąć na patelni.

Z drugiej strony, szpatułki do pieczenia są bardziej precyzyjne i delikatne. Często są one wyposażone w węższe, twardsze i prostsze ostrze, które zwiększa kontrolę podczas pracy z delikatnymi wypiekami , takimi jak ciasta, ciastka i ciasteczka. Aby zapewnić lepszą dźwignię i uniknąć przeszkadzania dłoni, ostrze jest często odsunięte od rękojeści. Są one również bardziej elastyczne, aby umożliwić rozprowadzanie kremów lub zeskrobywanie resztek ciasta z boków miski

Do czego mogę używać szpatułki kuchennej?

Szpatułki kuchenne to wszechstronne przybory, które mogą być używane do szerokiego zakresu prac kuchennych, takich jak odwracanie i obracanie żywności, podnoszenie upieczonych potraw, skrobanie misek i słoików, rozprowadzanie przypraw, mieszanie i miksowanie, wyjmowanie żywności z patelni, grillowanie itp. Jak widać, istnieje wiele możliwych zastosowań szpatułki kuchennej i są one ograniczone jedynie potrzebami, kreatywnością i wyobraźnią w kuchni.

Możesz również sprawdzić naszą kolekcję łyżek do mieszania i zestawów przyborów kuchennych, aby mieć pewność, że masz wszystko, czego potrzebujesz, aby poradzić sobie ze wszystkimi kulinarnymi zadaniami.