Sztućce do serwowania
Sztućce do serwowania - niezbędne narzędzia do serwowania
Czym są sztućce do serwowania?
Sztućce do serwowania to rodzaj przyborów używanych do serwowania jedzenia, zwykle przy stół jadalniany. Sztućce te są często wykonane z wysokiej jakości materiałów, takich jak stal nierdzewna, drewno lub plastik, i mogą być artystycznie wykonane, aby ładnie komponować się z innymi zastawami stołowymi, takimi jak sztućce do jadalni, miski do serwowania lub szklanki.
Istnieją różne rodzaje sztućców do serwowania, a wiele z nich można znaleźć na stronie Kulina. Obejmują one:
- Zestawy do serwowania sałatek: Jeśli chcesz wymieszać i podać sałatkę w elegancki sposób, zdecydowanie potrzebujesz zestawu do serwowania sałatek lub szczypce do sałaty. Zestawy do serwowania sałatek składają się z łyżki do sałatek i widelca do sałatek. Łyżki do sałatek oferują większą kontrolę i szerszą powierzchnię niż standardowe łyżki.
- Widelce do serwowania: Widelce do serwowania z długim uchwytem używane do serwowania mięsa lub warzyw.
- Chochle do zup i sosów: Ozdobne chochle do zupy i łyżki do sosów używane do serwowania sosów lub innych płynnych sosów. Łyżki do serwowania z dużymi, okrągłymi miseczkami są również idealne do podawania gulaszu, warzyw i ryżu.
- Serwery do ciasta - serwery do ciasta to przydatne narzędzia do serwowania ciasta, ale także lasagne lub focaccii
Jaka jest różnica między narzędzia kuchenne a sztućcami do serwowania?
Narzędzia kuchenne przybory kuchenne są czasami bardzo podobne do przyborów do serwowania. Na przykład łyżki kuchenne mogą być używane zarówno do gotowania, jak i serwowania. Istnieją jednak ogromne różnice między tymi dwoma rodzajami przyborów:
- narzędzia kuchenne muszą być bezpieczne dla garnków i patelni, nie mogą zarysować ich nieprzywierających powierzchni, a zatem muszą być wykonane z materiałów nierysujących, ale jednocześnie odpornych na ciepło. Przybory kuchenne są zatem bardzo często wykonane z drewna, silikonu lub plastiku.
- z drugiej strony sztućce do serwowania są używane w jadalni i towarzyszą naszym zastawom stołowym, szklankom i sztućcom do jadalni. To część nakrycia stołu. Z tego powodu bardzo często jest dość dekoracyjny i zwykle wykonany ze stali nierdzewnej.
Jak dbać i konserwować sztućce do serwowania?
Prawidłowe czyszczenie, przechowywanie i obsługa są częścią konserwacji sztućców do serwowania. Sztućce do serwowania należy myć ręcznie łagodnym mydłem do naczyń i ciepłą wodą po każdym użyciu, a następnie natychmiast wysuszyć. Sztućce do serwowania należy przechowywać w czystym i suchym miejscu, z dala od wody i kurzu.
Ze względu na kontakt z powietrzem lub kwasami spożywczymi sztućce do serwowania mogą z czasem zmatowieć lub odbarwić się. Można to usunąć, czyszcząc je środkiem do polerowania srebra lub nieściernym środkiem do czyszczenia metalu, postępując zgodnie z instrukcjami producenta.