odpocet
0 Dni
21 Godzin
50 Minut
51 Sekund

Szybkowary

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
2 pozycji razem
Nadaje się do piekarnika Usuń filtry
Szybkowar DIAMOND ACTIVE LITE 28 cm, na indukcję, WOLL
980 zł
WL128DALI
Szybkowar DIAMOND ACTIVE LITE 24 cm, na indukcję, tytanowy, WOLL WL124DALI

Szybkowary - szybkie i efektywne garnki do Twojej kuchni

Czym jest i jak działa szybkowar?

Szybkowar to specjalny rodzaj garnka, który zatrzymuje parę wodną powstającą podczas podgrzewania jego zawartości. Gdy para się tworzy, ciśnienie i temperatura wzrastają, co sprawia, że gotowanie jest znacznie szybsze. Szczelna pokrywa utrzymuje parę wewnątrz, co pozwala wydobyć więcej smaku z potraw. Szybkowary stawiane na płycie kuchennej wykorzystują kuchenkę jako źródło ciepła i są szybsze niż szybkowary elektryczne.

Do czego wykorzystywany jest szybkowar?

Szybkowary są bardzo uniwersalne i mogą być używane do:

  • duszenia
  • gotowania na parze
  • przyrumieniania
  • gotowania na wolnym ogniu

oraz przygotowywania takich potraw jak: gulasze, zupy, curry, buliony, soczewica, fasola, puree ziemniaczane, warzywa, kurczak itp.

Jakie są korzyści z gotowania w szybkowarze?

Istnieje wiele powodów, dla których tak wiele osób używa szybkowarów i nie wyobraża sobie gotowania bez nich, nawet jeśli nauka ich obsługi zajmuje trochę czasu. Główne zalety szybkowarów to:

  • gotowanie z szybkowarem jest szybsze i ułatwia życie,
  • szybkowary są bardzo uniwersalne i pozwalają na przyrządzenie wielu różnych potraw,
  • pozwalają na ekonomiczne gotowanie, które pozwala zaoszczędzić czas i energię,
  • wysoka temperatura skraca czas gotowania i wydobywa więcej smaku z żywności, dzięki czemu Twoje dania smakują wyśmienicie,
  • podczas gotowania w szybkowarze traci się mniej składników odżywczych i witamin, co czyni posiłki zdrowszymi,
  • gotowanie w jednym garnku oznacza, że masz mniej czyszczenia i mniej mycia po gotowaniu, a szczelna pokrywa chroni blaty przed wszelkimi rozpryskami
  • szybkowary kuchenne są szybsze niż szybkowary elektryczne

Jakie są wady gotowania w szybkowarze?

Nie możesz otworzyć szybkowaru, aby sprawdzić, czy jedzenie jest gotowe, a potrzeba trochę czasu, aby nauczyć się, jak go obsługiwać, co w niektórych przypadkach może prowadzić do przegotowania jedzenia, ale kiedy już dojdziesz do wprawy, będziesz chciał używać szybkowaru przez cały czas. To możemy zagwarantować! Należy również pamiętać, że podczas gotowania w szybkowarze trzeba gotować wszystkie składniki przez dokładnie taki sam czas i nie nadaje się on do wszystkich rodzajów potraw.

W Kulinie znajdziesz wiele niezawodnych szybkowarów kuchennych, które są świetną inwestycją (sprawdź nasze najlepiej sprzedające się szybkowary tutaj). Dobrej jakości szybkowar, o który się dba, będzie Ci służył przez wiele lat. Jeśli szukasz dobrego szybkowaru, który będzie służył przez całe życie sprawdź szybkowary marki Tefal lub WMF - marek, które specjalizują się w niezawodnych i bezpiecznych szybkowarach, odpowiednich do wszystkich źródeł ciepła i łączących technologię z designem.