odpocet
0 Dni
4 Godziny
33 Minut
27 Sekund

Talerze obiadowe

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
8 pozycji razem
Nadaje się do piekarnika Usuń filtry
215708 jidelni talir legio nova 28 cm cerna kamenina eva solo
–20 %
102 zł
128 zł
Promo
ES787228
215711 jidelni talir legio nova 25 cm cerna kamenina eva solo
–20 %
99 zł
124 zł
Promo
ES787225
Talerz do sushi EARTH & SKY 33 x 19 cm, MIJ
–20 %
190 zł
238 zł
Promo
MIJC9014
215717 snidanovy talir legio nova 22 cm cerna kamenina eva solo
–19 %
85 zł
106 zł
Promo
ES787222
Talerz na przystawkę MATT BLACK 19,5 cm, MIJ
–20 %
55 zł
69 zł
Promo
MIJC3744
Spodek BLUE DAISY 12 cm, MIJ
–18 %
Spodek BLUE DAISY 12 cm, MIJ
W magazynie >5 Szt
22 zł
27 zł
Promo
MIJC2795
Talerz obiadowy NIN-RIN 29 cm, MIJ
–20 %
127 zł
159 zł
Promo
MIJC9023

Talerze obiadowe - najważniejsze ze wszystkich talerzy na Twoim stole

Talerz obiadowy to talerz używany zazwyczaj do dań głównych podczas kolacji lub obiadu. Wiele osób woli jednak używać dużych talerzy obiadowych również do śniadania, ponieważ talerze śniadaniowe lub deserowe są dla nich zbyt małe. Standardowy talerz obiadowy miał kiedyś średnicę 26,5 cm, ale w ostatnich latach coraz więcej restauracji i użytkowników decyduje się na używanie większych talerzy obiadowych o średnicy nawet 30 cm.

Jak wybrać talerze obiadowe na Twój stół?

Zanim zdecydujesz się na konkretny model, weź pod uwagę wielkość talerza oraz przestrzeń do przechowywania, którą dysponujesz. Pamiętaj, że zazwyczaj jeden zestaw talerzy obiadowych to za mało i że powinieneś mieć co najmniej dwa zestawy zastawy obiadowej na różne okazje lub różne rodzaje ustawień stołu. Wybierz styl i materiał, który najlepiej pasuje do Twojego wnętrza, oraz innych naczyń obiadowych, które już posiadasz.

Jakie rodzaje materiałów są używane do produkcji talerzy obiadowych?

Zanim zaczniesz myśleć o wzorach i kolorach, dobrze jest skupić się na rodzaju materiału, który chcesz widzieć na swoim stole. To dobry punkt wyjścia do wyboru także innych elementów zastawy - sztućców, szkła czy naczyń do serwowania.

Talerze obiadowe wykonane są najczęściej z porcelany, ceramiki lub kamionki.

  • Porcelanowe talerze obiadowe

Dzięki wysokiej temperaturze wypalania porcelany uzyskuje się materiał o nieporowatej powierzchni i niezwykłej trwałości. Zazwyczaj talerze porcelanowe można myć w zmywarce i mikrofalówce, są bardzo uniwersalne, a zestaw talerzy obiadowych z białej porcelany będzie służył przy wielu okazjach.

  • Ceramiczne talerze obiadowe

Jednym z najpopularniejszych materiałów na talerze obiadowe jest ceramika. W przeciwieństwie do porcelany, talerze ceramiczne powstają z gruboziarnistej gliny wypalanej w niższych temperaturach, dzięki czemu powstaje porowata substancja o obniżonej twardości.

Ceramika jest znacznie tańsza niż porcelana, a dodatkowo pozwala na uzyskanie ciekawego wykończenia, które jest idealne dla domów, małych piekarni, cukierni i kawiarni, gustujących w bardziej swobodnym, rustykalnym stylu.

  • Talerze obiadowe z kamionki

Te zestawy charakteryzują się unikalnym szkliwem, które zapewnia materiałowi gładki wygląd i nieprzepuszczalną powierzchnię, co czyni je idealnymi do regularnego użytkowania. Unikaj poddawania talerzy kamionki działaniu ekstremalnych temperatur - gorąca lub zimna, jeśli chcesz ich używać przez długi czas. Pamiętaj, że ręcznie malowane talerze mogą wymagać ręcznego mycia.

W Kulinie oferujemy doskonały wybór talerzy obiadowych od wielu renomowanych producentów, w tym MIJ, Revol, Eva Solo i Bitz. Możesz również sprawdzić naszą kolekcję talerzy do zupy lub misek obiadowych, aby Twoja zastawa stołowa była kompletna i praktyczna.