Tasak PRO 16 cm, Zwilling
Kod: ZW38415161Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
Dzięki większemu tasakowi do mięsa ZWILLING® Pro można bez wysiłku pokroić nawet duże kawałki mięsa. Podczas pracy szczególnie docenisz idealną równowagę pomiędzy ostrzem a rękojeścią, co jest szczególnie ważne przy dłuższej pracy z nożem. Szerokie ostrze jest wystarczająco mocne w górnej części, ale jednocześnie bardzo łatwo przenika przez mięso. Dzięki temu tasakowi rzadko zdarza się, aby nóż utknął w mięsie. Stal nierdzewna jest wysoce odporna na korozję. Wymrażanie FRIODUR® to unikalna metoda hartowania, w której ostrze jest schładzana, a uzyskana w ten sposób stal osiąga doskonałe właściwości. Tasak nadaje się do krojenia i siekania dużych kawałków mięsa, kotletów lub żeberek.
Seria ZWILLING® Pro
- Połączenie innowacyjnej technologii, tradycyjnego wyglądu i doskonałej precyzji
- Ostrze łączy w sobie japońską i europejską kulturę krojenia
- Zaokrąglony kształt osłony Pro Touch zapewnia wygodniejszą, bardziej precyzyjną i bezpieczniejszą kontrolę
- Syntetyczna rękojeść, klasyczny design z trzema nitami
- Płynne przejście między osłoną a rękojeścią
- Specjalna stal produkowana dla ZWILLING J. I. Henckels
- FRIODUR® - ostrze hartowane
- SIGMAFORGE® - kute z jednego kawałka
- Twardość ok. 57 HRC wg Rockwella
- Ręcznie ostrzony
- Laserowe sterowanie ostrzem
- Można myć w zmywarce, zaleca się mycie ręczne
Marka ZWILLING z Solingen stale wprowadza innowacje do swoich produktów. Dzięki prawie trzem wiekom doświadczenia oraz pomocy włoskiego architekta i projektanta Matteo Thuna niemiecka firma ZWILLING J. stworzyła I. Henckels seria noży ZWILLING ® Pro, w której połączono tradycyjny wygląd trójnitowej rękojeści z innowacyjnym kształtem osłony noża. Ta zakrzywiona osłona zapewnia niezrównany komfort podczas krojenia ruchem kołyskowym.
Przy tworzeniu serii noży ZWILLING® Pro projektanci firmy wzięli pod uwagę kilka aspektów: wygląd, formę, funkcję, materiał i również odczucia związane z użytkowaniem. Mieszanka tradycji i innowacji zaowocowała fenomenalną serią noży o najwyższej jakości i perfekcyjnym kształcie, z ostrzem łączącym europejską i japońską kulturę cięcia. Wąska rękojeść intuicyjnie prowadzi użytkownika do pewnego chwytu, noże są ostre, wygodne w trzymaniu i trwałe.
Zastosowane technologie i materiały
Do produkcji noży używana jest specjalna stal wysokiej jakości z optymalną ilością chromu i węgla, produkowana zgodnie ze specyficznymi wymaganiami wyłącznie dla firmy ZWILLING J. I. Henckels. Dzięki twardości Rockwella ok. 57 HRC, stal ta jest elastyczna, ma dobrą początkową wydajność cięcia, długą żywotność ostrza i doskonałą odporność na korozję. Noże wykonane z tej specjalnej stali są również łatwe do naostrzenia. Potwierdzeniem prawidłowej "receptury" jego produkcji jest fakt, że wykonano z niego już ponad 100 milionów noży bez zmiany składu chemicznego.
Właściwości stali są dodatkowo polepszane dla celów produkcji noży poprzez specjalną opatentowaną metodę hartowania FRIODUR®, w której stal jest zamrażana do -70 °C po podgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C, a następnie jeszcze dwukrotnie podgrzewana do temperatury ok. 250 °C. Powstała w ten sposób struktura molekularna znacznie zwiększa twardość, wytrzymałość i odporność na korozję noża.
Ostrze noża wykute jest z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE®, która poprawia właściwości stali. Ostrza kute w ten sposób mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą wytrzymałość, ciągliwość i odporność na stępienie.
Stabilne ostrze i doskonała geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, co sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność. Kształt ostrza pomaga intuicyjnie używać noża do łatwego i precyzyjnego cięcia.
Osłona Pro Touch jest zintegrowana jako część jednoczęściowego stalowego ostrza. Zapewnia prawidłowe rozłożenie ciężaru i gwarantuje precyzyjną kontrolę noża. Okucia na osłonie noży ZWILLING® Pro płynnie przechodzą w górną część ricasso, co zapewnia jeszcze wygodniejszy chwyt.
Ergononomiczna rekojeść wykonana jest z wytrzymałego materiału syntetycznego, który jest odporny na stłuczenia, uderzenia i działanie kwasów spożywczych. Można go myć w zmywarce. Okładziny są przymocowane do trzonu trzema nitami. Perfekcyjne połączenie poszczególnych części zapobiega gromadzeniu się osadów i bakterii, dzięki czemu noże spełniają surowe normy higieniczne.
Konserwacja noży ZWILLING
Noże z plastikową rękojeścią można myć w zmywarce, ale zaleca się mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noża. Jeśli wolisz myć w zmywarce, pamiętaj, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli podczas procesu mycia będą miały kontakt z innymi sztućcami, garnkami lub patelniami. Dlatego podczas wkładania naczyń do zmywarki należy sprawdzić, czy ostrza noży nie dotykają innych przedmiotów. W przypadku mycia w zmywarce producent zaleca również program ekonomiczny z maksymalną temperaturą 55 °C.
Ostrzenie noży ZWILLING
Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia. Do ostrzenia noży z serii ZWILLING® Pro polecamy ostrzałkę 23 cm TWIN® 1731 z powłoką z węglika wolframu, można również stosować ostrzałki i osełki ZWILLING. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta - możemy zapewnić przesłanie noża do ZWILLING J. I. Henckels w Niemczech. W razie potrzeby możemy również polecić fachowca z doświadczeniem w ostrzeniu noży ZWILLING w Pradze.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Tasaki |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.49 kg |
Kolor: | Czarny |
Materiał: | Stal nierdzewna |
Rozmiar: | 16 cm |
Długość ostrza: | 16 cm |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż japoński i Santoku |
Seria: | ZWILLING Pro |
Margin: | E |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | ZWILLING |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.