Tasaki
Tasak - potężne narzędzie kuchenne
Co to jest nóż tasakowy i do czego można go używać?
Tasak to ogromny nóż przypominający siekierę o prostokątnym ostrzu. Choć może wydawać się niewygodny, gdy zaczniesz go używać, będziesz go podnosić tak często, jak nóż szefa kuchni. Jego mocne, wielofunkcyjne ostrze może być używane do:
- rozłupywanie dużych kawałków miękkich kości
- siekanie dużych kawałków mięsa
- krojenie dużych warzyw, takich jak dynia, kapusta lub kabaczek
- siekanie wszystkich rodzajów warzyw
- miażdżenie ząbków czosnku
- filetowanie ryb
- nabieranie posiekanych składników i przenoszenie ich do garnka, patelni lub woka
Ile jest rodzajów tasaków?
Na stronie Kulina można znaleźć wybór tasaków najwyższej jakości znanych na całym świecie marek, takich jak Wusthof i Zwilling. Wybór odpowiedniego tasaka jest kluczowy i zależy od zadania, które chcesz wykonywać najczęściej i składników, które chcesz przygotować za jego pomocą. Istnieje kilka rodzajów tasaków, które można kupić, z ostrzami o różnych kształtach i rozmiarach, a każdy z nich ma swoje własne cechy.
- Tasak do mięsa
Tasak do mięsa to narzędzie kulinarne używane do przecinania dużych porcji mięsa, ścięgien i kości. Tasak może być używany do obróbki miękkich kawałków mięsa, a także do siekania kości, chrząstek i ścięgien. Bez trudu radzi sobie z wołowiną, wieprzowiną i rybami i jest zwykle używany do dzielenia pieczeni i ptactwa.
- Chiński tasak
Duże noże znane jako "chińskie tasaki" są zwykle używane w kuchni chińskiej, ale nadają się do różnych form gotowania w domu. Posiadają szerokie ostrze z łagodnymi krzywiznami i zaokrągloną krawędzią. Każdego dnia będziesz sięgać po chiński tasak, aby siekać, kroić, kroić w kostkę i rozdrabniać wszystkie składniki swoich ulubionych potraw.
- Tasak do warzyw
Tasak do warzyw - duży, kwadratowy nóż z bardzo szerokim ostrzem - jest idealny do krojenia dużych warzyw, takich jak kapusta, siekania twardych warzyw, takich jak marchew, cebula i seler, ale także bardziej miękkich, takich jak pomidory.
Jak dbać o nóż tasak?
Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby twój tasak służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:
- noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
- jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
- aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
- nóż do szynki należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok lub stojak na noże lub etui na noże
- regularnie ostrzyć nóż tasakowy za pomocą ostrzałki do noży -
- użyj deski do krojenia, która jest przyjazna dla noża i wystarczająco duża, aby pomieścić szynkę, którą chcesz pokroić