Tasaki

2 pozycji razem

Tasak - potężne narzędzie kuchenne

Co to jest nóż tasakowy i do czego można go używać?

Tasak to ogromny nóż przypominający siekierę o prostokątnym ostrzu. Choć może wydawać się niewygodny, gdy zaczniesz go używać, będziesz go podnosić tak często, jak nóż szefa kuchni. Jego mocne, wielofunkcyjne ostrze może być używane do:

  • rozłupywanie dużych kawałków miękkich kości
  • siekanie dużych kawałków mięsa
  • krojenie dużych warzyw, takich jak dynia, kapusta lub kabaczek
  • siekanie wszystkich rodzajów warzyw
  • miażdżenie ząbków czosnku
  • filetowanie ryb
  • nabieranie posiekanych składników i przenoszenie ich do garnka, patelni lub woka

Ile jest rodzajów tasaków?

Na stronie Kulina można znaleźć wybór tasaków najwyższej jakości znanych na całym świecie marek, takich jak Wusthof i Zwilling. Wybór odpowiedniego tasaka jest kluczowy i zależy od zadania, które chcesz wykonywać najczęściej i składników, które chcesz przygotować za jego pomocą. Istnieje kilka rodzajów tasaków, które można kupić, z ostrzami o różnych kształtach i rozmiarach, a każdy z nich ma swoje własne cechy.

  • Tasak do mięsa

Tasak do mięsa to narzędzie kulinarne używane do przecinania dużych porcji mięsa, ścięgien i kości. Tasak może być używany do obróbki miękkich kawałków mięsa, a także do siekania kości, chrząstek i ścięgien. Bez trudu radzi sobie z wołowiną, wieprzowiną i rybami i jest zwykle używany do dzielenia pieczeni i ptactwa.

  • Chiński tasak

Duże noże znane jako "chińskie tasaki" są zwykle używane w kuchni chińskiej, ale nadają się do różnych form gotowania w domu. Posiadają szerokie ostrze z łagodnymi krzywiznami i zaokrągloną krawędzią. Każdego dnia będziesz sięgać po chiński tasak, aby siekać, kroić, kroić w kostkę i rozdrabniać wszystkie składniki swoich ulubionych potraw.

  • Tasak do warzyw

Tasak do warzyw - duży, kwadratowy nóż z bardzo szerokim ostrzem - jest idealny do krojenia dużych warzyw, takich jak kapusta, siekania twardych warzyw, takich jak marchew, cebula i seler, ale także bardziej miękkich, takich jak pomidory.

Jak dbać o nóż tasak?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby twój tasak służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż do szynki należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok lub stojak na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż tasakowy za pomocą ostrzałki do noży -
  • użyj deski do krojenia, która jest przyjazna dla noża i wystarczająco duża, aby pomieścić szynkę, którą chcesz pokroić