Tortownice

7 pozycji razem
Okrągła forma do ciasta 23 cm, czerwona, silikon, Lékué
138 zł
LKE2412323R01M017
Zestaw do pieczenia francuskich makaroników, 2 el., brązowy, Lékué LKE3000001SURM017
Mata do pieczenia rolad w zestawie, 40 cm, brązowa, silikon, Lékué
81 zł –23 %
LKE0231240CO01M020
Zestaw do pieczenia ciasta piętrowego 22 cm, Lékué
Sticker
154 zł
LKE1210400SURM017
Mata do pieczenia francuskich makaroników, 40 cm, brązowa, silikon, Lékué LKE0231440M02M067

Okrągłe tortownice - podstawowe narzędzie każdego entuzjasty pieczenia ciast

Do czego mogę użyć okrągłej formy do ciasta?

Okrągłe tortownice - prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj tortownic - są często używane do pieczenia tortów urodzinowych, biszkoptów, serników i wszelkiego rodzaju tortów warstwowych i wielopoziomowych. Bardzo często wykonane z aluminium oferują równomiernie upieczone warstwy ciasta.

Wybór tortownicy może mieć ogromny wpływ na wyniki kulinarnych eksperymentów, a w Kulina oferujemy wysokiej jakości okrągłe tortownice, które pomogą Ci upiec najlepsze możliwe ciasta.

Czy tortownica jest niezawodna?

Okrągła tortownica z odłączanym dnem i bokami nazywana jest tortownicą. Okrągłe tortownice doskonale nadają się do przygotowywania wszelkiego rodzaju serników (pieczonych i niepieczonych), a także musów czy tart. Jeśli kupisz wysokiej jakości tortownicę, nie musisz się martwić, że płynne ciasto wydostanie się z formy i narobi bałaganu w piekarniku. Nie będzie!

Największą zaletą tortownic w kształcie tortownicy jest to, że ciasto można wyjąć z tortownicy bez odwracania lub podnoszenia dzięki zdejmowanym bokom tortownicy w kształcie tortownicy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu, wystarczy otworzyć blokującą opaskę trzymającą boki razem i usunąć ją, pozostawiając ciasto na podstawie. Ułatwia to przenoszenie ciasta na podstawkę. Nie zapomnij o serwerze do ciasta, jeśli chcesz podać swój sernik w najbardziej elegancki sposób.

Jak wybrać najlepszy rozmiar okrągłej formy do ciasta?

Czasami trudno jest określić, jakiej tortownicy użyć. Poniżej znajdują się typowe wymiary okrągłych form do pieczenia oraz objętość ciasta, jaką są w stanie pomieścić.

Okrągłe patelnie:
6×2 cale (15 x 5 cm) = 4 filiżanki (960 ml)
8×2 cale (20 x 5 cm) = 6 filiżanek (1,4 l)
9×2 cale (23 x 5 cm) = 8 filiżanek (1,9 l)

Patelnie sprężynowe:
9 x 2,5 cala (23 x 6 cm) = 10 filiżanek (2,4 l)
10 x 2,5 cala (25 x 6 cm) = 12 filiżanek (2,8 l)

W sklepie Kulina znajdziesz wiele okrągłych tortownic w różnych rozmiarach i z różnych materiałów, a także rozszerzane obręcze do ciast od najlepszych producentów, w tym de Buyer, Kaiser lub Lékué.