Wałki do ciasta

2 pozycji razem
Wałek do ciasta NBA141 50 cm, bambusowy, Pebbly
119 zł
PEBB3760132813851
Wałek do ciasta GRIP-PIN 40108, 40 cm, Joseph Joseph
167 zł
JS40108

Wałki do ciasta - nadają ciastu pożądaną grubość i teksturę

Do czego służą wałki do ciasta?

Wałek do ciasta to narzędzie kuchenne w kształcie walca z dwoma uchwytami na obu końcach, które służy do spłaszczania i kształtowania ciasta . Podczas pieczenia, ale także gotowania (na przykład pierogów), wałki są często używane do rozwałkowywania ciasta na żądaną grubość na ciasteczka, ciasta itp. Wałek do ciasta jest często używany przez piekarzy obok skrobaka do ciasta i blachy do pieczenia.

W sklepie Kulina oferujemy wysokiej jakości wałki do ciasta, w tym wałki do ciasta renomowanej marki Joseph Joseph które pomogą Ci rozwałkować ciasto do pożądanej grubości i rozmiaru dzięki regulowanym tarczom i zintegrowanej miarce.

Jakie są 2 rodzaje wałków do ciasta?

Istnieją dwa główne rodzaje wałków do ciasta: wałki w kształcie pręta i wałki w stylu francuskim.

Wałki do ciasta w kształcie pręta: Wałki te często mają kształt długiego, wąskiego cylindra i są wykonane z litego drewna lub metalu. Są łatwe w użyciu i doskonale nadają się nie tylko do wałkowania delikatnego ciasta, ale także do kruszenia twardych produktów, takich jak migdały, ciastka i krakersy. Uchwyty na każdym końcu ułatwiają zwijanie i zapewniają wygodny chwyt oraz pełną kontrolę.

Wałki do ciasta w stylu francuskim: Te wałki do ciasta mają zwężający się kształt z węższymi końcami i grubszym środkiem i często są wykonane z jednego kawałka drewna. Nie posiadają one uchwytów i zamiast tego wykorzystują ciężar wałka i nacisk użytkownika do rozwałkowania ciasta.

Czy wałek do ciasta powinien być ciężki?

Odpowiedź brzmi... to zależy! Cięższy wałek może pomóc w wywieraniu większego nacisku na ciasto, co może być przydatne podczas pracy z grubszym ciastem. Może być również przydatny przy próbie wygładzenia ciasta, które jest sprężyste.

Jednak w przypadku delikatnych ciast, takich jak ciasto francuskie lub ciasto filo, lżejszy wałek będzie lepszy, ponieważ łatwiej nim manipulować. Ponadto lżejszy wałek do ciasta wymaga mniej wysiłku i może być wygodniejszy w użyciu.

Podsumowując, wybór idealnego wałka do ciasta zależy od osobistych preferencji, najpopularniejszych przepisów i rezultatów, które chcemy osiągnąć.

A jeśli jesteś fanem pieczenia, koniecznie sprawdź naszą ofertę akcesoriów do pieczenia, aby znaleźć najlepsze, praktyczne narzędzia do pieczenia.