Woki

60 pozycji razem
Wok 36 cm, stal nierdzewna, WMF
Promocja
789 zł –21 %
621 zł
WM0753576380
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, WOLL
Outlet
699 zł –15 %
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, WOLL
W magazynie (2 Szt)
592 zł
WL11361N
Patelnia wok MINERAL B 40 cm, stal, de Buyer
Promocja
466 zł –39 %
281 zł
DB561840
Wok TWIN NOVA 32 cm, Zwilling
Promocja
920 zł –15 %
Wok TWIN NOVA 32 cm, Zwilling
W magazynie (3 Szt)
774 zł
ZW40109327
Wok INGENIO UNLIMITED L7637732 26 cm, Tefal
Promocja
169 zł –24 %
128 zł
TEFL7637732
Wok PRIMA MATERA 32 cm, miedź, de Buyer
Promocja
4 055 zł –33 %
2 702 zł
DB624732
Patelnia wok DIAMOND LITE 32 cm, tytan, WOLL
Promocja
529 zł –24 %
399 zł
WL1032DPS
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, na indukcję, WOLL
Promocja
709 zł –24 %
533 zł
WL1132IL
Wok SPECIALS PLUS 34 cm, stal nierdzewna, Zwilling
Outlet
1 514 zł –23 %
1 165 zł
ZW40998032
Wok ZWILLING PLUS 32 cm, Zwilling
Promocja
741 zł –16 %
617 zł
ZW40992332
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, WOLL
Promocja
679 zł –23 %
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, WOLL
W magazynie (3 Szt)
519 zł
WL1136N
Wgórę
Inne produkty

Wok – czym jest patelnia wok i jak wygląda?

Wok to głęboka patelnia o okrągłym dnie używana zazwyczaj w kuchni chińskiej. Jej kształt sprawia, że jest to idealna patelnia do stir-fryingu (technika szybkiego smażenia mięsa lub warzyw na dużym ogniu przy jednoczesnym energicznym mieszaniu). Wok ma kształt miski o cienkich ścianach. Okrągłe dno koncentruje ciepło, co sprawia, że gotowanie potraw jest szybkie przy stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Woki mają długą rączkę, która ułatwia przenoszenie patelni przy jednoczesnym potrząsaniu składnikami. Zazwyczaj woki posiadają również mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z płyty kuchennej na blat kuchenny lub stół.

Do czego służy wok i co można w nim ugotować?

Jeśli zastanawiasz się, czy potrzebujesz woka i czy nadaje się on tylko do potraw w stylu azjatyckim, chcemy Cię zapewnić, że unikalna konstrukcja tradycyjnego woka sprawia, że nadaje się on również do różnych zadań kulinarnych, takich jak:

  • stir-frying
  • smażenie w głębokim tłuszczu (po napełnieniu olejem)
  • gotowanie na parze warzyw lub owoców morza (po zastosowaniu specjalnego rusztu)
  • gotowanie potraw (ryżu, itp.) lub gotowanie zupy (po napełnieniu wodą)

Czy wok jest lepszy od zwykłej patelni?

Używanie woka jest lepsze, jeśli chcesz mieszać składniki. Jego budowa pozwala na ciągłe podrzucanie składników, skraca czas gotowania i koncentruje smaki. Magia przygotowywania potraw w woku polega na wysokiej temperaturze, więc zawsze upewnij się, że przed rozpoczęciem smażenia rozgrzejesz woka na średnim ogniu. Wok oferuje krótszy czas gotowania, mieści więcej jedzenia i pozwala na przygotowanie potraw z małą ilością oleju, ale wymaga więcej umiejętności niż zwykła patelnia do smażenia.

Czy można używać woka na kuchence elektrycznej?

Jeśli chcesz używać woka na kuchence elektrycznej wybierz wok z płaskim dnem (nie z okrągłym, który wymaga zastosowania specjalnego pierścienia do woka). Należy jednak pamiętać, że wok z płaskim dnem może porysować szklaną powierzchnię kuchenki, dlatego należy zachować ostrożność.

W Kulinie oferujemy różne rodzaje woków. Większość z nich ma nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre są nawet utwardzane tytanem (patrz woki marki Woll). Niektóre nadają się również na indukcję, a jeśli szukasz wysokiej jakości woka żeliwnego, wybierz woki marki de Buyer. Możesz również zobaczyć najlepiej sprzedające się woki tutaj lub przeczytać nasz kompletny przewodnik zakupu patelni, dzięki któremu dowiesz się w jakie patelnie warto zainwestować.