Woki

71 pozycji razem
Wok DIAMOND LITE 30 cm, na indukcję, odczepiana rączka, tytan, WOLL WL11030DPI
Wok 30 cm, ze szklaną pokrywką, ciemnoniebieski, Staub
1 090 zł
ST1312991
Wok 36 cm, stal nierdzewna, WMF
789 zł –16 %
Wok 36 cm, stal nierdzewna, WMF
W magazynie (>5 Szt)
662 zł
WM0753576380
Wok DIAMOND LITE 34 cm, na indukcję, odczepiana rączka, WOLL WL11034DPI
Wok DIAMOND PRO XR LOGIC 28 cm, z pokrywką, odczepiany uchwyt, WOLL WL11028PLCIL
Patelnia wok DIAMOND PRO XR 28 cm, z pokrywką, WOLL
819 zł
WL1028PLCIL
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, tytan, WOLL
799 zł –14 %
682 zł
WL11361IL
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, tytanowy, WOLL
609 zł
WL1132N
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, na indukcję, WOLL
779 zł –13 %
670 zł
WL1136IL
Wok DIAMOND LITE 32 cm, odczepiany uchwyt, tytan, WOLL
569 zł
WL11032DPS
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, na indukcję, tytanowy, WOLL
729 zł
WL11321IL
Wok DIAMOND LITE 26 CM, odczepiany uchwyt, tytan, WOLL
799 zł
WL11026DPS
Wok DIAMOND LITE 26 cm, na indukcję, tytanowy, PRO WOLL
549 zł
WL21026DLPI
Patelnia wok DIAMOND LITE 32 cm, tytan, WOLL
529 zł
WL1032DPS
Wok DIAMOND LITE 30 cm, tytanowy, WOLL
499 zł
WL1030DPS
Patelnia wok ECO LITE 30 cm, odczepiany uchwyt, WOLL
459 zł
WL11030ELI
Wok DIAMOND LITE 26 cm, na indukcję, odczepiany uchwyt, tytan, WOLL WL11026DPI
Wok DIAMOND LITE 26 cm, tytanowy, WOLL
439 zł
WL1026DPS
Wgórę
Inne produkty

Wok – czym jest patelnia wok i jak wygląda?

Wok to głęboka patelnia o okrągłym dnie używana zazwyczaj w kuchni chińskiej. Jej kształt sprawia, że jest to idealna patelnia do stir-fryingu (technika szybkiego smażenia mięsa lub warzyw na dużym ogniu przy jednoczesnym energicznym mieszaniu). Wok ma kształt miski o cienkich ścianach. Okrągłe dno koncentruje ciepło, co sprawia, że gotowanie potraw jest szybkie przy stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Woki mają długą rączkę, która ułatwia przenoszenie patelni przy jednoczesnym potrząsaniu składnikami. Zazwyczaj woki posiadają również mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z płyty kuchennej na blat kuchenny lub stół.

Do czego służy wok i co można w nim ugotować?

Jeśli zastanawiasz się, czy potrzebujesz woka i czy nadaje się on tylko do potraw w stylu azjatyckim, chcemy Cię zapewnić, że unikalna konstrukcja tradycyjnego woka sprawia, że nadaje się on również do różnych zadań kulinarnych, takich jak:

  • stir-frying
  • smażenie w głębokim tłuszczu (po napełnieniu olejem)
  • gotowanie na parze warzyw lub owoców morza (po zastosowaniu specjalnego rusztu)
  • gotowanie potraw (ryżu, itp.) lub gotowanie zupy (po napełnieniu wodą)

Czy wok jest lepszy od zwykłej patelni?

Używanie woka jest lepsze, jeśli chcesz mieszać składniki. Jego budowa pozwala na ciągłe podrzucanie składników, skraca czas gotowania i koncentruje smaki. Magia przygotowywania potraw w woku polega na wysokiej temperaturze, więc zawsze upewnij się, że przed rozpoczęciem smażenia rozgrzejesz woka na średnim ogniu. Wok oferuje krótszy czas gotowania, mieści więcej jedzenia i pozwala na przygotowanie potraw z małą ilością oleju, ale wymaga więcej umiejętności niż zwykła patelnia do smażenia.

Czy można używać woka na kuchence elektrycznej?

Jeśli chcesz używać woka na kuchence elektrycznej wybierz wok z płaskim dnem (nie z okrągłym, który wymaga zastosowania specjalnego pierścienia do woka). Należy jednak pamiętać, że wok z płaskim dnem może porysować szklaną powierzchnię kuchenki, dlatego należy zachować ostrożność.

W Kulinie oferujemy różne rodzaje woków. Większość z nich ma nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre są nawet utwardzane tytanem (patrz woki marki Woll). Niektóre nadają się również na indukcję, a jeśli szukasz wysokiej jakości woka żeliwnego, wybierz woki marki de Buyer. Możesz również zobaczyć najlepiej sprzedające się woki tutaj lub przeczytać nasz kompletny przewodnik zakupu patelni, dzięki któremu dowiesz się w jakie patelnie warto zainwestować.