Woki

71 pozycji razem
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, WOLL
Akce Sticker
699 zł –15 %
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, WOLL
W magazynie (1 Szt)
594 zł
WL11361N
Wok PROFIRESIST 28 cm, WMF
Akce Sticker
839 zł –15 %
Wok PROFIRESIST 28 cm, WMF
W magazynie (>5 Szt)
713 zł
WM1756536411
Wok ADAMANT PREMIUM 28 cm, Fissler
565 zł –6 %
530 zł
FS15780528100
Wok TITANIUM NOWO 32 cm, tytanowy, WOLL
Akce Sticker
609 zł –14 %
518 zł
WL1132N
Wok DIAMOND LITE PRO 30 cm, tytanowy, WOLL
Akce
559 zł –15 %
475 zł
WL21030DLP
Wok 36 cm, stal nierdzewna, WMF
Akce
789 zł –20 %
Wok 36 cm, stal nierdzewna, WMF
W magazynie (>5 Szt)
628 zł
WM0753576380
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, tytan, WOLL
Akce Sticker
799 zł –19 %
647 zł
WL11361IL
Wok INGENIO UNLIMITED L7637732 26 cm, Tefal
Akce Sticker
169 zł –20 %
135 zł
TEFL7637732
Wgórę
Inne produkty

Wok – czym jest patelnia wok i jak wygląda?

Wok to głęboka patelnia o okrągłym dnie używana zazwyczaj w kuchni chińskiej. Jej kształt sprawia, że jest to idealna patelnia do stir-fryingu (technika szybkiego smażenia mięsa lub warzyw na dużym ogniu przy jednoczesnym energicznym mieszaniu). Wok ma kształt miski o cienkich ścianach. Okrągłe dno koncentruje ciepło, co sprawia, że gotowanie potraw jest szybkie przy stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Woki mają długą rączkę, która ułatwia przenoszenie patelni przy jednoczesnym potrząsaniu składnikami. Zazwyczaj woki posiadają również mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z płyty kuchennej na blat kuchenny lub stół.

Do czego służy wok i co można w nim ugotować?

Jeśli zastanawiasz się, czy potrzebujesz woka i czy nadaje się on tylko do potraw w stylu azjatyckim, chcemy Cię zapewnić, że unikalna konstrukcja tradycyjnego woka sprawia, że nadaje się on również do różnych zadań kulinarnych, takich jak:

  • stir-frying
  • smażenie w głębokim tłuszczu (po napełnieniu olejem)
  • gotowanie na parze warzyw lub owoców morza (po zastosowaniu specjalnego rusztu)
  • gotowanie potraw (ryżu, itp.) lub gotowanie zupy (po napełnieniu wodą)

Czy wok jest lepszy od zwykłej patelni?

Używanie woka jest lepsze, jeśli chcesz mieszać składniki. Jego budowa pozwala na ciągłe podrzucanie składników, skraca czas gotowania i koncentruje smaki. Magia przygotowywania potraw w woku polega na wysokiej temperaturze, więc zawsze upewnij się, że przed rozpoczęciem smażenia rozgrzejesz woka na średnim ogniu. Wok oferuje krótszy czas gotowania, mieści więcej jedzenia i pozwala na przygotowanie potraw z małą ilością oleju, ale wymaga więcej umiejętności niż zwykła patelnia do smażenia.

Czy można używać woka na kuchence elektrycznej?

Jeśli chcesz używać woka na kuchence elektrycznej wybierz wok z płaskim dnem (nie z okrągłym, który wymaga zastosowania specjalnego pierścienia do woka). Należy jednak pamiętać, że wok z płaskim dnem może porysować szklaną powierzchnię kuchenki, dlatego należy zachować ostrożność.

W Kulinie oferujemy różne rodzaje woków. Większość z nich ma nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre są nawet utwardzane tytanem (patrz woki marki Woll). Niektóre nadają się również na indukcję, a jeśli szukasz wysokiej jakości woka żeliwnego, wybierz woki marki de Buyer. Możesz również zobaczyć najlepiej sprzedające się woki tutaj lub przeczytać nasz kompletny przewodnik zakupu patelni, dzięki któremu dowiesz się w jakie patelnie warto zainwestować.