odpocet
4 Dni
4 Godziny
4 Minuty
29 Sekund

Woki

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
7 pozycji razem
WOLL Diamond Lite Usuń filtry
Wok DIAMOND LITE 26 cm, tytanowy, WOLL
Outlet –30 %
278 zł
398 zł
Promo
WL1026DPS
Wok DIAMOND LITE 30 cm, tytanowy, WOLL
–20 %
358 zł
449 zł
Promo
WL1030DPS
Wok DIAMOND LITE 26 CM, odczepiany uchwyt, tytan, WOLL
Outlet –30 %
503 zł
719 zł
Promo
WL11026DPS
Wok DIAMOND LITE 34 cm, tytanowy, WOLL
–20 %
407 zł
510 zł
Promo
WL1034DPS
Patelnia wok DIAMOND LITE 32 cm, tytan, WOLL
–19 %
387 zł
480 zł
Promo
WL1032DPS
Patelnia wok DIAMOND LITE 30 cm, zdejmowany uchwyt, tytan, WOLL
–20 %
384 zł
480 zł
Promo
WL11030DPS
Wok DIAMOND LITE 32 cm, odczepiany uchwyt, tytan, WOLL
–20 %
413 zł
517 zł
Promo
WL11032DPS

Wok – czym jest patelnia wok i jak wygląda?

Wok to głęboka patelnia o okrągłym dnie używana zazwyczaj w kuchni chińskiej. Jej kształt sprawia, że jest to idealna patelnia do stir-fryingu (technika szybkiego smażenia mięsa lub warzyw na dużym ogniu przy jednoczesnym energicznym mieszaniu). Wok ma kształt miski o cienkich ścianach. Okrągłe dno koncentruje ciepło, co sprawia, że gotowanie potraw jest szybkie przy stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Woki mają długą rączkę, która ułatwia przenoszenie patelni przy jednoczesnym potrząsaniu składnikami. Zazwyczaj woki posiadają również mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z płyty kuchennej na blat kuchenny lub stół.

Do czego służy wok i co można w nim ugotować?

Jeśli zastanawiasz się, czy potrzebujesz woka i czy nadaje się on tylko do potraw w stylu azjatyckim, chcemy Cię zapewnić, że unikalna konstrukcja tradycyjnego woka sprawia, że nadaje się on również do różnych zadań kulinarnych, takich jak:

  • stir-frying
  • smażenie w głębokim tłuszczu (po napełnieniu olejem)
  • gotowanie na parze warzyw lub owoców morza (po zastosowaniu specjalnego rusztu)
  • gotowanie potraw (ryżu, itp.) lub gotowanie zupy (po napełnieniu wodą)

Czy wok jest lepszy od zwykłej patelni?

Używanie woka jest lepsze, jeśli chcesz mieszać składniki. Jego budowa pozwala na ciągłe podrzucanie składników, skraca czas gotowania i koncentruje smaki. Magia przygotowywania potraw w woku polega na wysokiej temperaturze, więc zawsze upewnij się, że przed rozpoczęciem smażenia rozgrzejesz woka na średnim ogniu. Wok oferuje krótszy czas gotowania, mieści więcej jedzenia i pozwala na przygotowanie potraw z małą ilością oleju, ale wymaga więcej umiejętności niż zwykła patelnia do smażenia.

Czy można używać woka na kuchence elektrycznej?

Jeśli chcesz używać woka na kuchence elektrycznej wybierz wok z płaskim dnem (nie z okrągłym, który wymaga zastosowania specjalnego pierścienia do woka). Należy jednak pamiętać, że wok z płaskim dnem może porysować szklaną powierzchnię kuchenki, dlatego należy zachować ostrożność.

W Kulinie oferujemy różne rodzaje woków. Większość z nich ma nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre są nawet utwardzane tytanem (patrz woki marki Woll). Niektóre nadają się również na indukcję, a jeśli szukasz wysokiej jakości woka żeliwnego, wybierz woki marki de Buyer. Możesz również zobaczyć najlepiej sprzedające się woki tutaj lub przeczytać nasz kompletny przewodnik zakupu patelni, dzięki któremu dowiesz się w jakie patelnie warto zainwestować.

Ostatnio oglądane