Wüsthof
Wüsthof – rodzinny biznes od 1814 roku
Johann Abraham Wüsthof założył w 1814 roku "Fabrykę nożyc, stali i żelaza". Dzięki jego trzem synom firma z biegiem lat rozrosła się i zyskała większe uznanie, a jeden z nich - Eduard Wüsthof - ostatecznie przejął fabrykę i rozszerzył ofertę o 1200 modeli różnych ręcznie robionych noży kieszonkowych, do chleba, do warzyw i rzeźniczych. W tym samym czasie inny brat - Robert Wüsthof - wyjechał do Ameryki, gdzie ostatecznie udało mu się nawiązać pewne nowe relacje biznesowe, dzięki którym wysokiej klasy noże rodziny Wüsthof trafiły do USA. Tymczasem jego bracia w Niemczech wykorzystali proces industrializacji i kupili maszynę napędzaną parą, rozszerzyli produkcję i zgłosili patenty oraz kultowe logo trójzębu.
Dziś firma nadal pozostaje w rękach rodziny, a siódme pokolenie członków rodziny Wüsthof, kuzyni Viola Wüsthof i Harald Wüsthof, prowadzą biznes, który okazał się być jednym z najbardziej innowacyjnych producentów noży na świecie.
Jakich noży używa Gordon Ramsay?
O jakości noży świadczy nie tylko miejsce ich produkcji - Solingen w Niemczech, zwane "miastem ostrzy", ale także słynni najlepsi szefowie kuchni. Gordon Ramsay używa noży Wüsthof w swoim kursie gotowania online, a według szefa kuchni najważniejsze noże, które powinieneś mieć w swojej kuchni to:
- Nóż szefa kuchni do siekania.
- Nóż do obierania i krojenia małych warzyw i owoców
- Nóż do trybowania z elastycznym ostrzem do cięcia wokół mięsa i kości
- Nóż z ząbkami do chleba
Wszystkie te noże możesz znaleźć w ofercie Wüsthof.
Misja i wizja Wüsthof
Idea marki Wüsthof była zawsze taka sama - udoskonalić to, co najważniejsze: wysokiej jakości, kute noże do użytku domowego i profesjonalnego.
Celem firmy jest zaoferowanie miłośnikom jedzenia, entuzjastom gotowania i szefom kuchni z całego świata wyjątkowo ostrych, wysokiej jakości noży, które są jednocześnie piękne, funkcjonalne i doskonale wyważone.
Produkty-ikony oraz ich wyjątkowe cechy
Jedną z najlepiej sprzedających się serii noży Wüsthof jest kultowa już seria Classic, zawierająca:
- noże szefa kuchni
- noże Santoku
- noże do chleba
- noże do szynki
- noże do obierania
- noże do łososia
- noże do plastrowania
- noże do steków
- zestawy noży
Wszystkie te noże - podobnie jak wszystkie inne noże z oferty firmy - produkowane są w Solingen w Niemczech. To miasto, nazywane miastem ostrzy i stolicą doskonałego honowania noży, jest regionem, w którym pracują najbardziej wykwalifikowani rzemieślnicy nożownicy na świecie. Taka lokalizacja gwarantuje, że noże Wüsthof są naprawdę niezwykłe.
Oprócz noży, Wüsthof oferuje swoim klientom deski do krojenia (bezpieczne dla ostrzy swoich noży), ostrzałki do noży (elektryczne, diamentowe i ceramiczne kamienie do ostrzenia), futerały szefa kuchni, etui na noże, widelce do mięsa, bloki na noże oraz magnetyczne lub drewniane stojaki na noże.