Patelnia do naleśników - 5 powodów, dla których warto mieć ją w domu

Czy naprawdę konieczna jest specjalna patelnia do naleśników, czy może wystarczy nam uniwersalna? To pytanie oczywiście nurtuje wielu miłośników naleśników. W naszym poradniku postaramy się rozwiązać ten dylemat i jednocześnie podpowiemy, jak wybrać patelnię idealną do swoich potrzeb. Tak, aby domowe naleśniki były zawsze pyszne!


5 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO MIEĆ W DOMU PATELNIĘ DO NALEŚNIKÓW

  1. Idealny kształt z niskimi krawędziami ułatwiającymi nalewanie ciasta i obracanie naleśników.
  2. Wszechstronne zastosowanie - może być również używany do omletów, placków ziemniaczanych lub naleśników.
  3. Ergonomiczny uchwyt do wygodnego trzymania i obracania naleśników.
  4. Nieprzywierająca powierzchnia do cienkich naleśników bez przypalania i rozrywania.
  5. Ciężkie metalowe dno zapewnia optymalne przewodzenie ciepła i równomierne przyrumienienie.

Zwykłe patelnie z wysokimi brzegami nie nadają się do robienia naleśników. Łatwa obsługa ciasta, umiejętne obracanie, a przede wszystkim równomiernie ugotowane naleśniki jak w restauracji to główne powody, dla których warto kupić specjalną patelnię do naleśników. Inwestycja zwróci się z nawiązką.

PRZED DOKONANIEM WYBORU NALEŻY WZIĄĆ POD UWAGĘ KILKA KLUCZOWYCH CZYNNIKÓW

  • Kompatybilność z płytą grzewczą - czy nadaje się do kuchenki gazowej, elektrycznej, ceramicznej lub indukcyjnej.
  • Nieprzylepna powierzchnia - jest to absolutna konieczność podczas robienia naleśników, aby nie rozerwały się na patelni.
  • Materiał - Wybieraj spośród sprawdzonych materiałów, takich jak stal (żelazo), tytan i wysokiej jakości patelnie z aluminiowym rdzeniem i trwałą nieprzywierającą powierzchnią.
  • Rozmiar - wybierz w zależności od umiejętności i liczby porcji (najpopularniejszy rozmiar od 24-30 cm)
  • Wysokość szalki - optymalna wysokość boków wynosi 2 - 10 mm.
  • Uchwyt - długa, wygodna i izolowana, aby chwytać patelnię nawet wtedy, gdy jest gorąca.

Przy wyborzewysokiej jakości patelnie do naleśników Wybór odpowiedniego materiału odgrywa kluczową rolę. Każdy materiał ma specyficzne właściwości, które wpływają na wydajność patelni. Porozmawiajmy o materiałach takich jak stal, tytan i aluminium.

Ocelové pánve na palačinky

Stalowe patelnie do naleśników

Stalowa patelnia do naleśników - klasyczny i trwały wybór o doskonałej przewodności cieplnej, który będzie służył przez całe życie.

Titanové pánve na palačinky

Tytanowe patelnie do naleśników

Tytanowa patelnia do naleśników - lekka, wytrzymała i łatwa w utrzymaniu dzięki nieprzywierającej powierzchni.

Hliníkové pánve na palačinky

Aluminiowe patelnie do naleśników

Aluminiowa patelnia do naleśników - lekka, o szybkim wzroście temperatury i dobrej przewodności cieplnej.



Ocelové pánve na palačinky

Stalowe patelnie do naleśników

Patelnie stalowe (a także patelnie żeliwne) to klasyczny i sprawdzony wybór do przygotowywania smacznych naleśników. Stal to mocny i wytrzymały materiał, który zapewnia stabilność i trwałość. Dobrze akumuluje ciepło i równomiernie rozprowadza je po całej patelni. Wysokiej jakości stalowa patelnia może służyć przez całe życie. Wypalając patelnię i używając jej regularnie, patelnia staje się naturalnie nieprzywierająca, a jej właściwości poprawiają się jeszcze bardziej. Inwestycja w stalową patelnię do naleśników jest zdecydowanie tego warta.

Stalowe patelnie do naleśników

Zalety i wady stalowych patelni do naleśników

Korzyści

  • Wysoka wytrzymałość i trwałość - może wytrzymać nieostrożne obchodzenie się.
  • Bez PFOA, bez PTFE lub innych szkodliwych substancji chemicznych.
  • Naturalnie nieprzywierająca (po wypaleniu), a właściwości poprawiają się wraz z użytkowaniem.
  • Nadaje się do indukcji - może być używany na płycie indukcyjnej.
  • Doskonała przewodność cieplna dla równomiernego rozprowadzania ciepła.
  • Solidna konstrukcja, długa żywotność.

Wady

  • Podatność na rdzewienie, wymaga ostrożnego suszenia.
  • Nie można myć w zmywarce.

Tytanowe patelnie do naleśników

Patelnie tytanowe, wraz ze stalowymi, są najlepszym wyborem do naleśników w stylu szefa kuchni. Tytan jest wytrzymały, lekki i doskonale przewodzi ciepło. Patelnie tytanowe szybko się nagrzewają i utrzymują precyzyjną temperaturę, zapewniając doskonałe rezultaty. Ich zaletą jest również łatwa konserwacja i czyszczenie. Z tym materiałem na pewno się nie pomylisz.

Tytanowe patelnie do naleśników

Titanové pánve na palačinky

Zalety i wady tytanowych patelni do naleśników

Korzyści

  • Wysoka odporność na zarysowania i odkształcenia - tytan jest bardzo twardym materiałem.
  • Łatwa konserwacja dzięki wysokiej jakości nieprzywierającej powierzchni.
  • Dopuszczalna waga umożliwiając łatwą obsługę.
  • Nowoczesny design - tytanowe patelnie wyglądają stylowo.

Wady

  • Wyższa cena zakupu niż inne materiały.
  • Gorsza przewodność cieplna niż stal lub żeliwo.

Hliníkové pánve na palačinky

Aluminiowe patelnie do naleśników

Podstawą patelni jest lekki aluminiowy rdzeń, który ma wyjątkowe właściwości przewodzące i doskonale rozprowadza ciepło. Aluminium nie nadaje się jednak do kontaktu z żywnością, dlatego zostało połączone ze stalą i nieprzywierającą powłoką na powierzchni. Rezultatem jest patelnia, która doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu naleśniki gotują się równomiernie, a jednocześnie ma nieprzywierającą powierzchnię ułatwiającą obsługę.

Aluminiowe patelnie do naleśników

Zalety i wady aluminiowych patelni do naleśników

Korzyści

  • Równomierna dystrybucja ciepła na całym obszarze.
  • Niska waga dla łatwej obsługi.
  • Szybki wzrost temperatury, krótsze podgrzewanie.
  • Nadaje się do indukcji - może być używany na płycie indukcyjnej.
  • Przystępność - należy do tańszych rodzajów patelni.

Wady

  • Podatność na zadrapania nieprzywierająca powierzchnia - Wyjątkiem są wysokiej jakości stopy hartowane.
  • Spód tańszych i cieńszych modeli ma tendencję do opadania z upływem czasu.. Naleśniki mogą nie usmażyć się równomiernie.

Szukasz odpowiedniej patelni, na której szybko i łatwo wyczarujesz złociste naleśniki? Podpowiemy Ci, na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej patelni do Twojej kuchni.

3.1 Wybierz patelnię do naleśników z nieprzywierającą powierzchnią

Aby przygotować pyszne i dobrze wyglądające naleśniki, konieczne jest wybranie odpowiedniej patelni z wysokiej jakości nieprzywierającą powierzchnią. Zalecane typy obejmują:

  • Patelnie stalowe i żeliwne z nieprzywierającą powierzchnią są bardzo odporne na wysokie temperatury i zarysowania metalowymi narzędziami. Nie trzeba martwić się o uszkodzenie powierzchni. Należy jednak wspomnieć, że stalowe patelnie stają się nieprzywierające po pierwszym wypaleniu. Im dłużej się ich używa, tym lepsze właściwości uzyskują. Nie można ich jednak myć w zmywarce.
  • Patelnie tytanowe z nieprzywierającą powierzchnią są stabilne i zachowują swój kształt nawet w wysokich temperaturach. Powierzchnia jest odporna na zarysowania metalowymi narzędziami.
  • Patelnie aluminiowe z nieprzywierającą powierzchnią łączą w sobie lekki aluminiowy rdzeń, który dzięki wyjątkowym właściwościom przewodzącym doskonale rozprowadza ciepło. Pomimo ryzyka zarysowania nieprzywierającej powierzchni w tańszych modelach i możliwego wypaczenia dna patelni, nadal jest to dobry wybór do uzyskania złocistych i równomiernie ugotowanych naleśników.
Vybírejte pánev na palačinky s nepřilnavým povrchem

Zvolte velikost pánve na palačinky podle počtu strávníků

3.2 To zależy od tego, jak duże lubisz naleśniki... i uwaga, większa patelnia będzie wymagała więcej umiejętności.

Wybierając patelnię do naleśników, warto wziąć pod uwagę jej rozmiar.

  • Mniejsze patelnie: o średnicy około 24 cm są odpowiednie do przygotowywania naleśników dla 1-2 osób.
  • Basen Środkowy: o rozmiarze około 26, 2728 cm jest idealny dla 2-3 osób.
  • Duże patelnie: wymiarów 30 cm i bardziej odpowiedni dla całej rodziny lub większej firmy.

Jeśli więc robisz naleśniki dla kilku osób, wystarczy mniejsza patelnia. W przypadku większej liczby osób, wybierz większy model, aby nie spędzać wieków przy kuchence.


3.3 Sprawdź kompatybilność z płytą grzewczą, szczególnie w przypadku patelni indukcyjnych.

  • Większość patelni dostosowuje się do różnych płyt grzewczych - gazowych, elektrycznych, ceramicznych.
  • Uwaga, nie wszystkie modele działają na indukcji. Lekkie patelnie aluminiowe nie są wystarczające do indukcji, chyba że mają przynajmniej dno wykonane z materiału ferromagnetycznego, tj. stali nierdzewnej, żeliwa, emaliowanego metalu itp.
  • Dlatego przy zakupie należy sprawdzić materiał, aby uniknąć niepotrzebnych inwestycji.
Ověřte si kompatibilitu s varnou deskou, zejména u pánve na indukci

Najlepsze patelnie do naleśników według opinii klientów

Wskazówka Kulina

Sprawdź przydatność naczynia za pomocą magnesu - jeśli przywiera, patelnia indukcyjna będzie działać. Dobrej jakości patelnie nieprzywierające to idealny wybór, aby zapewnić bezproblemowe gotowanie naleśników na płycie indukcyjnej. W naszym asortymencie znajdziesz odpowiednie modele do wszystkich rodzajów płyt grzewczych.

Przetestowaliśmy dziesiątki modeli wiodących producentów i możesz mieć pewność, że wybraliśmy najlepsze. Zapoznaj się z naszą ofertą, na przykład de Buyer lub WOLL.


Pánve na palačinky de Buyer

Patelnie do naleśników de Buyer

Francuska marka de Buyer produkuje naprawdę wysokiej jakości stalowe (i żeliwne) patelnie do naleśników, które są popularne ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Dzięki doskonałej przewodności cieplnej szybko się nagrzewają, a następnie równomiernie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni. Dzięki temu naleśniki są idealnie złociste, bez zimnych lub przypalonych miejsc. Patelnie de Buyer są również bardzo trwałe i wytrzymują częste użytkowanie.

Patelnie do naleśników de Buyer


Patelnie do naleśników WOLL

Niemiecka marka premium WOLL dostarcza najwyższej jakości tytanowe patelnie do naleśników z nieprzywierającą, odporną na zarysowania powierzchnią. Dzięki innowacyjnemu materiałowi i wykonaniu ciepło jest błyskawicznie rozprowadzane po całej powierzchni patelni. Dlatego nadają się również do indukcji. Ponadto umożliwiają ekonomiczne gotowanie z minimalną ilością oleju. Patelnie WOLL wyglądają nowocześnie i świetnie się z nimi pracuje.

Patelnie do naleśników WOLL

Pánve na palačinky WOLL

Classic patelnie do naleśników są dobrym wyborem, ale szczerze - kto z nas ma czas i cierpliwość, by robić naleśniki dla całej rodziny? Może nadszedł czas, aby rozważyć zakup pomocnika, takiego jak .naleśnikarkadzięki któremu nawet początkujący kucharz może łatwo i szybko wyczarować złociste naleśniki.


Palačinkovače

Producenci naleśników

W przeciwieństwie do klasycznej patelni, naleśnikarka zaprojektowany specjalnie do szybkiego i łatwego przygotowywania naleśników. Dlaczego więc warto kupić naleśnikarkę?

  • Dzięki specjalnemu kształtowi i nieprzywierającej powierzchni do gotowania, uzyskasz idealne przyrumienienie i oddzielenie naleśników bez konieczności dodawania dużej ilości oleju.
  • Zapomnij o niekończącym się rozrywaniu naleśników.
  • Dzięki naleśnikarce będziesz w stanie przygotować naleśniki od podstaw i zaoszczędzić mnóstwo czasu i nerwów.

Wybierając odpowiedni model, należy zwrócić uwagę na takie parametry, jak moc, rozmiar płyty, materiał i wykończenie. Do przygotowania domowych naleśników polecamy na przykład sprawdzoną naleśnikarkę LONO od WMF, która wyróżnia się solidną konstrukcją, dużą powierzchnią do gotowania, sześcioma ustawieniami temperatury i łatwą konserwacją (powierzchnię do gotowania i przybory można myć w zmywarce). Zaopatrz się w świetnego pomocnika kuchennego i pożegnaj się z obawami o przypalenie!

Wybierz naleśnikarkę

Rozcieracze do ciasta naleśnikowego

Naleśnikarce i patelni do naleśników może towarzyszyć rozlewacz ciasta, aby jeszcze bardziej ułatwić przygotowanie. Wypróbuj na przykład rozlewacz do ciasta naleśnikowego WMF Profi Plus.

Łyżki do ciasta naleśnikowego są przydatne z kilku powodów:

  • Za pomocą łopatki do naleśników można równomiernie rozprowadzić ciasto na całej patelni.
  • Rozsmarowywanie za pomocą tego narzędzia jest szybsze i łatwiejsze niż przy użyciu łyżki lub szpatułki, co znacznie przyspiesza przygotowanie naleśników.
  • Niezależnie od tego, czy pieczesz małą czy dużą partię naleśników, łopatka do naleśników zapewnia, że wszystkie naleśniki mają ten sam rozmiar i kształt.

Wybór urządzenia do rozprowadzania ciasta naleśnikowego

Roztírače těsta na palačinky


Wskazówka Kulina

Masz ochotę na świeże naleśniki, wole oko lub placki ziemniaczane? Wszystko to można łatwo stworzyć dzięki wysokiej jakości patelnia do naleśników (naleśnik).

Nasza wskazówka
Czytaj Również
->
Image
Dlaczego warto mieć patelnię i jak wybrać odpowiednią?
Przeczytaj o wszystkich zaletach specjalnych patelni do naleśników. Kiedy opłaca się ją mieć i jak wybrać odpowiednią?
FAQ
Dlaczego naleśniki przywierają do patelni?
Naleśniki przywierają, jeśli patelnia nie ma dobrej jakości nieprzywierającej powierzchni. Zaleca się używanie patelni z powłoką nieprzywierającą, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
Na jakim oleju smażyć naleśniki?
Klasycznie stosuje się olej słonecznikowy lub rzepakowy. Jednak w celu uzyskania najlepszych rezultatów zaleca się stosowanie smalcu, aby zapewnić łatwą obsługę podczas obracania. Wystarczy cienka warstwa, aby pokryć patelnię.
Kiedy odwrócić naleśnik na patelni?
Właściwym momentem na odwrócenie naleśnika jest moment, gdy jego brzegi staną się złotobrązowe. Przed odwróceniem zaleca się sprawdzenie przyczepności do patelni za pomocą flippera.
Co zrobić, gdy naleśnik pęknie?
Naleśniki rozrywają się, gdy konsystencja ciasta jest nieodpowiednia. Cienkie ciasto należy zagęścić poprzez dodanie mąki, podczas gdy gęste ciasto należy rozrzedzić mlekiem. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jaką mąkę dodać do naleśników?
Do przygotowania naleśników zaleca się użycie zwykłej mąki, która zapewni gładkie rozprowadzenie ciasta na patelni. W nagłych przypadkach można również użyć mąki półgrubej.
Jak grube powinno być ciasto naleśnikowe?
Prawidłowa konsystencja ciasta na naleśniki powinna odpowiadać gęstej śmietanie. Zaleca się rozcieńczenie ciasta mlekiem w razie potrzeby po jego odpoczynku. Następnie należy je równomiernie wylać na rozgrzaną patelnię.
Czy powinienem kupić naleśnikarkę?
Jeśli chcesz zrobić więcej naleśników i masz miejsce w kuchni na kolejne urządzenie, odpowiedź brzmi zdecydowanie tak. Przygotowanie jest łatwe, szybkie i może być wykonane nawet przez zupełnie początkującego.
  • Kompatybilność z płytą grzewczą. Szczególnie w przypadku indukcji ważne jest, aby wybrać odpowiedni materiał bazowy.
  • Nieprzylepna powierzchnia wykonane z materiałów takich jak stal, żeliwo czy tytan od sprawdzonych producentów, w tym Kupujący a WOLL.
  • Niskie marże dla łatwego odwracania i przenoszenia gotowych naleśników - optymalna wysokość boków wynosi 2-10 mm.
  • Wygodny uchwytktóre będą wystarczająco odporny na wysokie temperatury.

Inwestując w wysokiej jakości patelnie do naleśników na pewno niczego nie zepsujesz. Kup sprzęt, który będzie Ci służył długo i niezawodnie. A przede wszystkim ciesz się tymi idealnymi niedzielnymi śniadaniami!


tmp

Honza Hajný, szef kuchni szkoły gotowania Chefparade

Sekretem robienia naleśników jest używanie odpowiedniej patelni. Tak, to właśnie patelnia robi różnicę! Do naleśników zdecydowanie polecam wysokiej jakości stalowa patelnia. Dlaczego stal? Stalowa płyta doskonale przewodzi ciepło i zapewnia równomierne smażenie każdego naleśnika. Ponadto jest bardzo trwała, więc będzie służyć przez wiele lat. Oczywiście, powierzchnia jest również ważna. Nie jesteś fanem stali? Wybierz patelnię z nieprzywierającą powierzchnią, ale postaw na jakość. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać, a naleśniki będą się łatwo obracać. I wreszcie, nie zapomnij o wygodnym uchwycie! Z odpowiednią patelnią robienie naleśników będzie prawdziwą przyjemnością.

Czego można użyć do przygotowania naleśników: