Nóż do steków EPICURE 12 cm, Wüsthof
Kod: WU3968Opis szczegółowy produktu
Noże EPICURE to narzędzie dla każdego, kto żyje gotowaniem. Pomogą one przezwyciężyć wszelkie wyzwania. Łączą one w sobie zalety dwóch wielkich filozofii: efektywność i lekkość japońskich noży z niemiecką jakością i bezpieczeństwem. Uosabiają one zupełnie nowy typ noża, który sprawdza się we wszystkich stylach gotowania i wyznacza nowy standard dla funkcji i wydajności wysokiej jakości noża. Przy tworzeniu serii EPICURE konsekwentnie dążono do tego, aby zrezygnować z tego, co zbędne, a zoptymalizować to, co niezbędne.
Nóż do steków EPICURE ma solidne, smukłe ostrze. Posiada szlifowany grzbiet i równe ostrze. Kroją steki i kotlety bez wysiłku. Nadaje się do grillowanego mięsa.
Seria EPICURE
- Wysokiej jakości noże produkowane w Solingen
- Doskonale wyważone, o wyjątkowej ergonomii, ułatwiają pracę
- Nitowana rękojeść dostosowuje się do naturalnych ruchów dłoni
- Rękojeść wykonana z materiału specjalnego: włókno naturalne i żywica
- Wykonany z wysokiej jakości niemieckiej stali stopowej X50CrMoV15
- Nadzwyczajne ostrze, które jest łatwe w utrzymaniu
- Twardość 58 HRC w skali Rockwella
- Specjalny, sterowany komputerowo proces ostrzenia PEtec
- Precyzyjnie ręcznie gładzone i polerowane dla uzyskania doskonałej krawędzi
- Ścisła ciągła kontrola jakości, ostrze sprawdzane laserem
- Innowacyjna osłona zapewniająca bezpieczny chwyt
- Płynne przejście między osłoną a rękojeścią
- Gładkie, higieniczne mocowanie rękojeści
- Noże można myć w zmywarce, jednak zaleca się mycie ręczne
- Przedłużona gwarancja na wady produkcyjne i materiałowe na 15 lat
Cechą szczególną serii EPICURE jest wydłużony kształt rękojeści oraz materiał użyty do jej produkcji. Projektanci wybrali naturalne włókno i żywicę jako materiał, który pozwolił im zaoferować użytkownikowi przyjemne w dotyku drewno oraz trwałość i higieniczną czystość syntetycznych alternatyw. Połączyli w ten sposób zalety obu materiałów i nie obciążyli środowiska. Szersza powierzchnia ostrza nie tylko zapewnia lepszą kontrolę podczas prowadzenia noża, ale także pomaga szybko i czysto przenieść jedzenie do garnka.
Duszą każdego noża jest jego ostrze. Seria EPICURE wykonana jest z jednego kawałka stali stopowej X50CrMoV15. Doskonałe właściwości tej stali nierdzewnej są dodatkowo wzmocnione przez proces hartowania i kucia, co zwiększa wydajność cięcia noża i znacznie wydłuża jego żywotność. Seria EPICURE charakteryzuje się twardością 58 w skali Rockwella, idealną dla noży kuchennych. Noże EPICURE pokochasz za ich wysoką ostrość początkową, którą zachowują przez długi czas. Ostrza są wytrzymałe i łatwe do naostrzenia.
Dzięki specjalnemu , sterowanemu komputerowo procesowi ostrzenia noży WÜSTHOF noże pozostają idealnie ostre. Komputer używa lasera do pomiaru ostrza i przekazuje robotowi informacje potrzebne do jego idealnego naostrzenia. Dzięki komputerowemu wspomaganiu produkcji noże te charakteryzują się wyjątkowo wysoką początkową wydajnością cięcia (na całej długości ostrza) oraz długą żywotnością. Jakość ostrza jest wysoka i, co ważne, łatwo odnawialna.
Zastosowane technologie i materiały
Noże WÜSTHOF produkowane są z wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15, która zawiera ok. 0,5 % węgla oraz pierwiastki stopowe: chrom, molibden i wanad. Dzięki dodatkowi chromu jest odporny na korozję, co jest pożądane w przypadku noży kuchennych.
Precyzyjne ostrza są formowane z taśmy stalowej poprzez kucie w matrycy. Są one utwardzane przez 15 minut w temperaturze 1070 °C, a następnie szybko schładzane do temperatury 60 °C w ciągu dwóch minut. Późniejsze odpuszczanie (proces powolnego podgrzewania Materiału do 200 °C przez 45 minut) uwalnia ostrze od naprężeń wewnętrznych i stabilizuje jego strukturę martenzytyczną. Dzięki temu ostrze uzyskuje optymalną wymaganą twardość 58° Rockwell i wyższą ciągliwość.
Specjalny proces ostrzenia noży WÜSTHOF o nazwie PEtec (Precision Edge Technology) zapewnia idealny kąt cięcia. Jest to najnowocześniejsza technologia, w której noże są ostrzone przez roboty, które są kontrolowane i monitorowane przez komputery. Zaletą tego procesu jest precyzyjna geometria na całej długości ostrza, niezwykła i niezwykle wysoka początkowa wydajność cięcia noża, porównywalna z ostrzem brzytwy, a także długa żywotność ostrza.
Stabilne ostrze i idealna geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt 15° zapewnia jeszcze większą ostrość, dzięki czemu krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność.
Nowo zaprojektowana osłona i jej innowacyjna geometria zapewnia równomierne rozłożenie ciężaru wokół środka noża, dzięki czemu jest on łatwiejszy w obsłudze. Jest ona zintegrowana jako część ostrza wykonanego z jednego kawałka stali. Chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze i zapewnia precyzyjną kontrolę nad nożem.
Ergononomiczna rękojeść z naturalnego włókna i żywicy została zaprojektowana tak, aby wywierać większy nacisk na krojony składnik, a tym samym pracować z dużo większą wydajnością. Jest ona szersza w przedniej części i zwęża się ku tyłowi. Tylko w ten sposób może dostosować się do naturalnego chwytu dłoni. Jednocześnie gwarantuje zwiększone bezpieczeństwo i zauważalnie łatwiejszą obsługę. Osłona jest przymocowana do trzonka dwoma nitami. Perfekcyjne połączenie poszczególnych części zapobiega gromadzeniu się osadów i bakterii.
Ostrzenie noży WÜSTHOF
Każdy nóż trzeba od czasu do czasu naostrzyć, ponieważ po dłuższym użytkowaniu tępi się. Do konserwacji i ożywienia ostrza służą chromowane ostrzałki, polecamy również kamienie do ostrzenia WÜSTHOF. Dla mniej doświadczonych oferujemy również ostrzałki o prostszej obsłudze. Wystarczy kilka razy delikatnie przejechać ostrzem przez rowek szlifierski, a ostrze zostanie przywrócone do stanu używalności.
Firma Ed.Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku. W ciągu 200 lat istnienia firmy siedem pokoleń rodziny Wüsthof sprawowało nad nią pieczę. Szczyci się jednymi z najbardziej zaawansowanych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo w produkcji noży w blisko 40 etapach wykorzystuje 100 robotów.
Dziś noże WÜSTHOF sprzedawane są w ponad 80 krajach na całym świecie. Dzięki zastosowaniu wysokiej klasy materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użytkowaniu i przygotowywaniu potraw. Kulinarna rozkosz sama w sobie.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Noże do steków |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.19 kg |
Kolor: | Brązowy |
Materiał: | Stal nierdzewna |
Rozmiar: | 12 cm |
Długość ostrza: | 12 cm |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż do steków |
Seria: | WÜSTHOF EPICURE |
Margin: | D |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | WÜSTHOF |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.