Noże do wykrawania

2 pozycji razem
Mały nóż do warzyw SEBRA 8,5 cm, Forged
224 zł
FORGEDSDV625006
Mały nóż do warzyw 1905 9 cm, F.Dick
258 zł –13 %
222 zł
FDCK8194709

Noże do trybowania - dokładnie to, czego potrzebujesz do trybowania mięsa

Co to jest nóż do trybowania?

Nóż do trybowania to rodzaj noża kuchennego z długim, cienkim, elastycznym ostrzem z ostrym czubkiem. Służy do odkostniania kawałków mięsa, ryb i drobiu oraz usuwania skóry z mięsa i ryb. Noże do trybowania muszą być niezwykle ostre, a im dłużej pozostają ostre, tym są trwalsze.

Jak dbać o nóż do trybowania?

Pomimo faktu, że większość noży do trybowania wykonana jest ze stali nierdzewnej, która jest dość odporna na rdzę, woda może nadal wchodzić w interakcje z ostrzem lub drewnianymi uchwytami. Dlatego zaleca się ręczne czyszczenie i suszenie noży do trybowania bezpośrednio po użyciu, tak jak w przypadku większości noży kuchennych. Po wyczyszczeniu należy również odpowiednio przechowywać nóż, umieszczając go w bloku na noże lub na stojaku magnetycznym.

Jak utrzymać ostrość noża do trybowania?

Aby zachować ostrość ostrza noża do trybowania, należy pamiętać o dwóch rzeczach.

  • użycie przyjaznej dla noża deska do krojenia która nie stępi noża. Najlepszym wyborem jest drewniana lub bambusowa deska do krojenia lub deska do krojenia wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego Kulina
  • regularnie ostrzyć nóż do trybowania. Jego nieząbkowane ostrze można naostrzyć za pomocą ostrzałki do noży dostępnej w sklepach Kulina
  • nigdy nie należy umieszczać noża do trybowania w zmywarce. Opłucz ostrze w ciepłej wodzie z mydłem, przetrzyj krawędź miękką ściereczką i natychmiast osusz

Co odróżnia nóż do filetowania od noża do trybowania?

Noże do filetowania są znane ze swojej elastyczności i ostrych jak brzytwa ostrzy i są przeznaczone do cięcia ryb i usuwania ości. Noże do trybowania są lepszą opcją do twardszych mięs, takich jak wieprzowina, wołowina czy kurczak.

W naszym sklepie internetowym można nabyć najwyższej klasy noże do trybowania takich producentów jak F. DIKCK, Wusthof, i Dellinger. Jeśli w kuchni przygotowujesz dużo mięsa, powinieneś przyjrzeć się niektórym z naszych bardziej wytrzymałych noży, w tym nożom rzeźniczym i tasakom, a także przeczytać nasz przewodnik po nożach kuchennych tutaj.