Noże rzeźnika

3 pozycji razem
Nóż do mięsa CLASSIC 16 cm, Wüsthof
461 zł
WU452218
Nóż do mięsa CLASSIC 23 cm, Wüsthof
540 zł
WU452223
Nóż do mięsa CLASSIC 20 cm, Wüsthof
509 zł
WU452220

Nóż rzeźnika - wielofunkcyjny nóż do mięsa

Co to jest nóż rzeźnika?

Nóż rzeźniczy to duży nóż kuchenny, zwykle z długim, zakrzywionym ostrzem, przeznaczony do rzeźnictwa i rozbijania dużych kawałków mięsa. To pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika mięsa i będzie świetnym dodatkiem do tasaknoża do filetowania lub nóż do wykrawania.

Jaka jest różnica między nóż rzeźnika a nóż szefa kuchni?

Zarówno nóż szefa kuchni i nóż rzeźniczy to bardzo przydatne noże z mocnymi ostrzami. nóż rzeźnika to jednak wyspecjalizowany rodzaj noża kuchennego przeznaczonego do krojenia grubych kawałków mięsa. Z drugiej strony, noże szefa kuchni to uniwersalne noże kuchenne, które mogą być używane do krojenia różnych produktów spożywczych, w tym mięsa.

Zazwyczaj nóż rzeźnika ma długie, zakrzywione ostrze z czubkiem skierowanym do góry, a jego kształt sprawia, że jest lepszym narzędziem do dzielenia, siekania i usuwania mięsa.

Co wyróżnia dobry nóż rzeźnika?

Wysokiej jakości nóż rzeźnika będzie doskonałym pomocnikiem w kuchni. Powinien oferować dobre wyważenie, wygodny uchwyt i mocne, ostre ostrze, które oferuje pewną elastyczność, która umożliwi łatwiejszą nawigację po kościach. nóż rzeźnika powinien być dość długi, z ostrzem o długości do 33 cm.

W sklepie Kulina można znaleźć tradycyjne noże rzeźnicze renomowanych producentów, takich jak np Forged, a także uniwersalne noże do przygotowywania mięsa oferowane przez Zwilling czy WMF. Wybierz nóż, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom i upewnij się, że konserwujesz go w najlepszy możliwy sposób, aby móc cieszyć się jego zaletami przez lata.

Jak dbać o nóż rzeźnika?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby twoje noże rzeźnicze służyły przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż do szynki należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok lub stojak na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć tasak za pomocą ostrzałka do noży
  • użyj deski do krojenia, która jest przyjazna dla noża i wystarczająco duża, aby pomieścić szynkę, którą chcesz pokroić