Noże specjalistyczne
Noże do zadań specjalnych - specjalni agenci w Twojej kuchni
Czym są noże specjalnego przeznaczenia?
Noże specjalnego przeznaczenia to noże, które zostały zaprojektowane do specjalnych zadań kulinarnych. Ich kształt, materiał, z którego zostały wykonane i rozmiar mają pomóc w radzeniu sobie z określonymi składnikami lub w uzyskaniu dokładnie takiego rezultatu, jakiego oczekujesz.
W sklepie Kulina znaleźć można wiele specjalistycznych noży wyprodukowanych przez sprawdzone marki, takie jak Wusthof, Zwilling, czy WMF które gwarantują długą i skuteczną pracę. Sprawdź nasze kategorie poniżej i wybierz nóż specjalnego przeznaczenia, którego potrzebuje Twoja kuchnia. Są to:
- tasaki
- noże rzeźnicze
- noże do sera
- noże do krajalnic
- noże do smalcu
- noże do szynki
- noże do łososia
- noże cukiernicze
- i noże dla dzieci
Jak dbać o noże?
Noże specjalne to często inwestycja, a jeśli zainwestowałeś pieniądze w specjalistyczne narzędzie kuchenne, z pewnością chcesz, aby służyło ono przez wiele lat. Dlatego upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:
- noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza, osusz noże natychmiast po umyciu suchą szmatką,
- jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki,
- aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim,
- przechowuj noże oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj bloku na noże lub etui na noże, jeśli używasz noża specjalnego przeznaczenia tylko od czasu do czasu i chcesz go przechowywać w szufladzie kuchennej
- regularnie ostrzyć noże za pomocą odpowiedniej ostrzałki do noży