Patelnia wok MINERAL B 28 cm, z płaskim dnem, żeliwna, de Buyer
Kod: DB561828Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
OPIS
Patelnia z płaskim dnem WOK francuskiego producenta De Buyer ma średnicę 28 cm i długą zakrzywioną rączkę w stylu francuskim, która ułatwia przenoszenie. Patelnia wykonana jest z wysokiej jakości żelaza, które doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu przygotowywanie potraw jest szybkie i ekonomiczne.
Patelnie Mineral B Element nie zawierają żadnych sztucznych substancji takich jak PFOA czy PTFE ani żadnych chemikaliów. Produkcja tych patelni jest przyjazna dla środowiska. Patelnie są przyjazne dla środowiska i nadają się do recyklingu. Cząsteczki żelaza z patelni są korzystne dla zdrowia, patelnie mogą być używane w bardzo wysokich temperaturach, w których przygotowane potrawy będą się bardzo szybko gotować i nie dojdzie do utraty witamin i składników odżywczych.
Im dłużej używasz patelni, tym lepsze są jej właściwości nieprzywierające. To "dojrzewanie patelni" objawia się czernieniem powierzchni. Patelnie DeBuyer mają doskonałą przewodność cieplną, są wytrzymałe i mają bardzo długą żywotność. Wok można używać na indukcji i na wszystkich rodzajach kuchenek. Uchwyt jest odporny na temperaturę do 200 °C przez maksymalnie 10 minut. Nie nadaje się do mycia w zmywarce, a patelnia wymaga szczególnej pielęgnacji, aby zachować jej wyjątkowe właściwości.
Uwaga: Patelni należy używać wyłącznie na palniku/płycie o średnicy odpowiadającej średnicy dna patelni. Przed pierwszym użyciem przeczytaj instrukcje i praktyczne porady zawarte w tym opisie, aby dowiedzieć się, jak prawidłowo dbać o patelnię.
SPECYFIKACJA
Średnica: 28 cm
Wysokość: 9 cm
Długość: 50,4 (wraz z uchwytem)
Grubość dna: 2 mm
Waga: 1,76 kg
Materiał: żelazo, specjalna powłoka nieprzywierająca
ZALETY I WADY
Materiał jest w 100% naturalny, przyjazny dla środowiska i nadaje się do recyklingu. Patelnie Mineral B Element nie zawierają żadnych sztucznych substancji ani chemikaliów. Możliwość stosowania w wysokich temperaturach pozwala na szybkie gotowanie, a tym samym zachowanie witamin i zdrowych substancji w żywności. Im dłużej używasz patelni, tym lepsze są jej właściwości nieprzywierające. (czernienie jest oznaką dojrzewania, nie jest to efekt niepożądany) | |
Patelnia jest bardzo ciężka, lecz jest to spowodowane jakością materiału, z którego jest wykonana. Patelnia wymaga szczególnej pielęgnacji, aby zachować jej doskonałe właściwości. |
PRAKTYCZNE PORADY
Nadaje się do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych
Możliwość używania w piekarniku: TAK, ale tylko w temperaturze do 200°C przez maksymalnie 10 minut!
Możliwość mycia w zmywarce: NIE
FAQS DLA KLIENTÓW
Patelnia wyglądała na porysowaną:
Patelnie de Buyer wykonane są z surowego żelaza i nie posiadają ochronnej powierzchni nieprzywierającej. Są one wykonywane ręcznie, więc może się zdarzyć, że patelnie będą miały wizualne niedoskonałości na powierzchni. Te niedoskonałości nie mają żadnego wpływu na funkcjonalność patelni. Wręcz przeciwnie, dzięki swoim naturalnym właściwościom, patelnie mają lepsze właściwości nieprzywierające. Są one wykonane w 100% z naturalnego Materiału, który jest przyjazny dla środowiska i nadaje się do recyklingu.
Patelnia jest zardzewiała lub ma nietypowe plamy:
Na patelniach może pojawić się rdza, ale można ją łatwo usunąć, a właściwa pielęgnacja wyeliminuje rdzę. Poniżej można przeczytać o pielęgnacji tych patelni. Często klienci nie czytają informacji o sposobie użytkowania, powodując uszkodzenia samych patelni (nie wypalając patelni, nie oliwiąc jej po każdym użyciu, a nawet wkładając do zmywarki). Roszczenia mogą zostać odrzucone, jeśli produkt jest używany nieprawidłowo i jeśli instrukcje producenta nie są przestrzegane.
PIELĘGNACJA PATELNI ŻELAZNYCH: PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Wyjmij patelnię z oryginalnego opakowania i opłucz ją ciepłą bieżącą wodą, ostrożnie usuń wosk z zewnętrznej strony patelni, aby nie zanieczyścić płyty grzewczej, a następnie dokładnie wysusz patelnię. Używaj środków czyszczących oszczędnie i nie wkładaj go do zmywarki!
2. Włącz płytę grzewczą/piekarnik na maksymalną moc i umieść na niej patelnię. Wlej 1-2 mm oleju na patelnię i podgrzewaj, aż olej zacznie dymić (obracaj patelnię podczas smażenia, aby olej znalazł się na wewnętrznych bokach patelni). Gdy tylko spód patelni zacznie miejscami ciemnieć, smażenie jest zakończone.
3. Pozostaw patelnię do ostygnięcia i wytrzyj resztki oleju ręcznikiem papierowym, aby pozostawić jedynie warstwę ochronną i zapobiec rdzewieniu.
4. Patelnia jest gotowa do użycia.
PRAKTYCZNE ZASTOSOWANIE PATELNI ŻELAZNYCH DE BUYER
Rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni i kiedy patelnia osiągnie odpowiednią temperaturę, obsmaż jedzenie przez około 45 sekund z każdej strony. Zmniejsz ogień, aby dokończyć gotowanie. Nie należy pozostawiać jedzenia na patelni po zakończeniu gotowania.
Jeśli używasz indukcji: żelazo jest bardzo reaktywnym przewodnikiem ciepła, a jego wydajność w ogrzewaniu indukcyjnym jest wyjątkowa. Jeśli chcą Państwo używać patelni żelaznej na kuchence indukcyjnej, proszę przestrzegać następujących wskazówek:
- stosować tylko łagodne temperatury!
- nie stosować bardzo szybkiego nagrzewania!
- nie przegrzewać żelaznej patelni, jeśli jest pusta!
Środki te są niezbędne w przypadku patelni o średnicy od 26 cm, aby uniknąć ryzyka deformacji.
CZYSZCZENIE PATELNI PO KAŻDYM UŻYCIU
- Jeśli resztki jedzenia przywierają do patelni po gotowaniu, wlej na patelnię około 1-2 cm wody i pozwól jej się zagotować, następnie możesz usunąć resztki metalową łopatką
- Zawsze myj patelnię gąbką pod gorącą wodą po ugotowaniu każdej potrawy , osusz i lekko naoliw (aby zapobiec rdzy)
- Przechowuj w suchym miejscu (jeśli na patelni nadal pojawia się rdza, należy ją usunąć szorstką powierzchnia gąbki do naczyń i ponownie naoliwić)
- Rzadko używaj środków czyszczących i nigdy nie wkładaj patelni do zmywarki!
- Ciemnienie do czernienia patelni nie jest wadą, wręcz przeciwnie, jest to prawidłowo użytkowana patelnia, która posiada najlepsze naturalne właściwości nieprzywierające! Nie próbuj zmieniać koloru patelni!
- Tworzenie się warstwy ochronnej (ciemne przebarwienia na patelni) zależą od częstotliwości użytkowania patelni
- Na żeliwnej patelni można używać dowolnych przyborów kuchennych
WSKAZÓWKA: Raz na jakiś czas wsyp gruboziarnistą sól kuchenną na czyste dno patelni i podgrzewaj mocno przez około 90 sekund. Następnie wysyp sól i wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym (sól pomaga usunąć pozostałości i zapachy z poprzedniego gotowania). Następnie wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem zanurzonym w oleju i odstaw w suche miejsce.
OSTRZEŻENIE!
Nigdy nie zostawiaj patelni w wodzie, zawsze dokładnie ją osuszaj. Jeśli żywność przywarła do patelni, a gorąca woda nie wystarcza, w drodze wyjątku użyj gąbki z odrobiną detergentu. Nigdy nie wkładaj jej do zmywarki. W przypadku nieprzestrzegania tych warunków lub nieprawidłowego przechowywania patelni może dojść do jej utlenienia. Aby temu zaradzić, wystarczy wyczyścić zardzewiałe miejsca szorstką stroną gąbki do naczyń, a następnie ponownie naoliwić patelnię. Podczas gotowania kwaśnych potraw (pomidory, białe wino, cytryna, itp.) może dojść do zmiany wypalenia (pojawienia się białych plam). Jeśli tak się stanie, patelnię należy ponownie wypalić. Nie obawiaj się, patelnia stopniowo ściemnieje i poprawią się jej właściwości.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Woki |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 1.76 kg |
Materiał: | Żelazo |
Rozmiar: | 28 cm |
Liczba części: | 1 ks |
Właściwości: | Nadaje się do indukcji |
Rodzaj produktu: | Patelnia WOK |
Margin: | D |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | de Buyer |
Margin-category: | A |
How to season a carbon steel pan?
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.