Japoński nóż do krojenia CHUTOH 5000MCD 16 cm, Miyabi

Kod: MB34372161
Marka: MIYABI
1 768 zł
W magazynie (3 Szt)

"Nóż każdego szefa kuchni jest spojrzeniem w jego duszę"

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Nóż każdego szefa kuchni jest spojrzeniem w jego duszę"

Rokusaburo Michiba, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni

Niezwykle ostry, średniej wielkości japoński nóż CHUTOH, idealny do krojenia mięsa lub ryb. Cienkie i stabilne ostrze o długości 16 cm zapewnia pełną kontrolę nad cięciem. Z tym nożem możesz kroić mięso z chirurgiczną precyzją. Oprócz mięsa, można również stosować CHUTOH na większych kawałkach warzyw i owoców. Tego wyjątkowego narzędzia do krojenia z wygodną rękojeścią nie powinno zabraknąć w niezbędnym wyposażeniu nie tylko azjatyckich kucharzy.

Specyfikacja: długość ostrza 16 cm, długość rękojeści 11,5 cm, waga 0,182 kg

Seria noży MIYABI 5000MCD łączy w sobie doskonałą funkcjonalność, ergonomię i niepowtarzalny design. Każdy pojedynczy nóż jest wynikiem autentycznego rzemiosła z "miasta noży" Seki. Tradycyjne rzemiosło i nowoczesna technologia zaowocowały najwyższą możliwą jakością wśród noży produkowanych komercyjnie. Niezwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej Micro Carbide MC63 jest zamknięty w 100 warstwach stali o dwóch różnych twardościach. Specjalne wykończenie ostrza nadaje mu warstwową fakturę, nadając każdemu nożowi oryginalny. niepowtarzalny damasceński wzór kwiatowy. Aby uzyskać jeszcze lepsze właściwości stali, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób materiał charakteryzuje się ekstremalną twardością 63 w skali Rockwella. Nóż jest symetrycznie ręcznie szlifowany w kształt litery "V" pod kątem 19°. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke sprawdzane było setki lat przez mistrzów produkcji noży. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Dzięki klinowej krawędzi tnącej, ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Klasyczna rękojeść w kształcie litery "D" wykonana jest z brzozy Masur. Tekstura i usłojenie drewna sprawia, że każda sztuka jest oryginalna. Zastosowany materiał doskonale symbolizuje japoński szacunek do natury. Wyrafinowana dekoracja uchwytu tkwi w detalach w stylu azjatyckim - podstawa ze stali nierdzewnej z logo, dekoracyjny element o mozaikowej fakturze i czerwona linia przynoszą silne wrażenia estetyczne.

  • Niezwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej Micro Carbide MC63
  • Twardość 63 Rockwell
  • CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / wyżarzania
  • 101 warstw stali
  • Damasceński (kwiatowy) design
  • Autentyczny, wąski kształt japoński
  • Ostrze w kształcie litery “V”
  • Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
  • Ostrze Katana Edge
  • Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
  • Wygodny uchwyt w kształcie litery D wykonany z brzozy mazurskiej
  • Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem
  • Podstawa ze stali nierdzewnej z logo
  • Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. I. HENKELS. Dzięki temu firma ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane narzędzia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym naśladowcą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych składników. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie należy używać noży do krojenia bardzo twardych produktów, takich jak np. produkty mrożone.
  • Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Unikaj zginania noża
  • Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć
  • Chroń nóż przed zderzeniem
  • Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
  • W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję
  • Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie
Gwarancja: 2 lata
Waga: 0.54 kg
Rozmiar: 16 cm
Długość ostrza: 16 cm
Liczba części: 1 ks
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Seria: MIYABI 5000MCD
Margin: E
K překladu: CZ AUTO
Producent: MIYABI
Margin-category: B

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola: