Japoński nóż do warzyw KUDAMONO 7000D 9 cm, Miyabi
Kod: MB34541091Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
"Nóż każdego szefa kuchni jest spojrzeniem w jego duszę"
Rokusaburo Michiba, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni
Niezwykle ostry japoński mały nóż KUDAMONO, z cienkim, ale wytrzymałym krótkim ostrzem, jest idealny do czyszczenia, obierania i krojenia owoców i warzyw. Możesz przekroczyć granicę zwykłego przygotowywania składników i użyć go do dekoracyjnego rzeźbienia owoców i warzyw.
Specyfikacja: długość ostrza 9 cm, długość rękojeści 11 cm, waga 0,274 kg
Noże z serii MIYABI 7000D charakteryzują się wysokiej jakości wykonaniem - nacisk na estetykę wykonania widoczny jest od pierwszego spojrzenia. Wytrzymała, ciężka czarna rękojeść połączona jest ze stalą nierdzewną, tworząc nowoczesny wygląd. Większa waga noży i wyjątkowa ostrość tej serii pozwalają w pełni wykorzystać potencjał ich cięcia własną wagą noża. Waga noży z tej serii jest porównywalna z nożami w stylu zachodnim, co docenią zwłaszcza ci, którzy lubią pracować z cięższymi narzędziami. Osłona jest integralną częścią ostrza z jednego kawałku stali. Zapewnia właściwe rozłożenie ciężaru oraz precyzyjną i bezpieczną manipulację z nożem. Okucia ze stali nierdzewnej na osłonie płynnie przechodzą w rękojeść i zwiększają jej wytrzymałość.
Wnętrze noża wykonane jest ze stali CMV60 o wysokiej twardości zawierającej kobalt, molibden i wanad. Aby osiągnąć jeszcze lepsze właściwości, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest mrożona w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób materiał charakteryzuje się wyjątkową twardością. Damasceński wygląd jest tworzony przez dodatkowe 64 warstwy stali nierdzewnej o dwóch różnych twardościach, wzór na każdym nożu jest unikalny. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke zostało sprawdzane przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Chodzi o wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Symetryczny szlif i ostrze Katana Edge zapewniają łatwe krojenie składników. Wycięta osłona zapobiega ześlizgnięciu palców na ostrze.
Rękojeść w kształcie litery D zapewnia doskonałą kontrolę nad krojeniem i skuteczne wsparcie podczas krojenia. Zastosowany materiał kompozytowy Micarta ma wygląd drewna, ale jest znacznie bardziej odporny na kwaśne środowisko. Noże MIYABI z serii 7000D łączą japońską kulturę nożową z cięższą kategorią wagową stylu zachodniego.
- Niezwykle twarde wnętrze ze stalu CMV 60
- Stal wysokowęglowa
- Twardość 60 Rockwell
- CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / wyżarzania
- 64 warstwy stali
- Damasceńskie (kwiatowe) wzornictwo ostrza
- Wycięta osłona zwiększa bezpieczeństwo używania
- Autentyczny, wąski kształt japoński
- Ostrze Katana Edge
- Symetryczny szlif
- Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
- Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
- Wygodna rękojeść w kształcie litery D wykonana z połączenia Micarty (żywica + len) i stali nierdzewnej
- Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem
- Noże o większej masie
- Podstawa ze stali nierdzewnej z logo
- Nie nadaje się do mycia w zmywarce
Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. I. HENKELS. Dzięki temu firma ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane narzędzia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym naśladowcą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych składników. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.
Zalecenia i konserwacja:
- Nie należy używać noży do krojenia bardzo twardych produktów, takich jak np. produkty mrożone.
- Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
- Unikaj zginania noża
- Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć
- Chroń nóż przed zderzeniem
- Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
- W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję
- Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Noże japońskie |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.28 kg |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż specjalny |
Seria: | MIYABI 7000D |
Margin: | E |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | MIYABI |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.