Nóż szefa kuchni FIBRE KARBON 2 17 cm, de Buyer
Kod: DB428017Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
OPIS
Azjatycki nóż szefa kuchni z kolekcji Fibre Karbon 2 firmy De Buyer łączy w sobie to, co najlepsze w nożach europejskich i japońskich. Charakteryzuje się niezwykłą ostrością i ma wszechstronne zastosowanie.
Ostrze wykonane jest z wysokiej jakości niemieckiej stali nierdzewnej X50CrMoV15 (specjalna stal nożowa) o twardości 56 HRC (skala twardości Rockwella). Seria FK2 posiada unikalny system wyważania noży , aby indywidualnie zaspokoić potrzeby konkretnego kucharza. Wystarczy odkręcić stopkę ze stali nierdzewnej na uchwycie i wyjąć potrzebną ilość wkładek ze stali nierdzewnej.
Rękojeść noża wykonana jest ręcznie z warstw włókna węglowego. Dzięki temu jest bardzo trwała, mocna i zapewnia przyjemny i wygodny uchwyt, co pozwala na krojenie bez zmęczenia ręki. Jelec chroni palce. Zalecamy tylko delikatne mycie ręczne i regularną konserwację osełką i ostrzałką do noży. Stojak na noże jest idealny do bezpiecznego przechowywania noży.
SPECYFIKACJA
Długość noża: 30 cm
Długość ostrza: 17 cm
Waga: 180 g
Materiał: specjalna nożowa stal, włókno węglowe (rękojeść)
Kolor: srebrny, czarny (uchwyt)
ZALETY I WADY
Nóż ma nietypowy kształt ostrza. Ostrze łączy w sobie japońską i europejską kulturę krojenia. Ostrze noża wykonane jest z najwyższej jakości niemieckiej stali nierdzewnej. Unikalny system wyważania noża w zależności od potrzeb gotującego. Jelec chroni palce. Płynne przejście między osłoną a rękojeścią. Ergonomiczna rękojeść zapewnia pewny, wygodny i przyjemny chwyt, dzięki czemu praca nie powoduje zmęczenia. Nóż nadaje się również do użytku profesjonalnego. |
PRAKTYCZNE PORADY
Możliwość mycia w zmywarce: NIE
Zawsze myj nóż tylko w zimnej wodzie, aby zapewnić mu długotrwałą ostrość.
RÓŻNICA MIĘDZY OSTRZAŁKA PRĘTOWA, OSTRZAŁKĄ SZCZELINOWĄ A KAMIENIEM DO OSTRZENIA
Używaj ostrzałki do noży podczas regularnych przeglądów - przed każdym użyciem noża. Jednak ostrzałki do noży lub kamienia do ostrzenia należy używać tylko raz na jakiś czas, aby przywrócić nóż do pierwotnej ostrości, tj. gdy nóż jest naprawdę tępy.
OSTRZAŁKA PRĘTOWA
Ostrzałka prętowa do noży służy do regularnej konserwacji noży. Użyj ostrzałki do noży , aby szybko i łatwo przywrócić im pierwotną ostrość . Do konserwacji ostrza należy używać ostrzałki szczelinowej. Nie jest łatwo stworzyć ostrą krawędź na już tępym nożu - w tym przypadku należy wybrać ostrzałkę szczelinową do noży lub kamień do ostrzenia. Ostrzałka posiada uchwyt, a część szlifująca może mieć drobniejszą lub grubszą powierzchnię. Ostrzałka nie jest praktyczna do pielęgnacji zbyt dużych noży.
Część ścierna osełki może być wykonana z różnych Materiałów - diamentu, ceramiki, specjalnej stali tnącej itp. Długość części ostrzącej powinna być dobrana do długości ostrzy ostrzonych noży. Posiadamy ostrzałki z częściami ostrzącymi od 20 cm do 31,5 cm - specjalna ostrzałka rzeźnicza do ostrzenia dużych noży.
Ostrzenie noża za pomocą ostrzałki prętowej
Ostrzałkę trzymamy pionowo w jednej ręce, a nóż w drugiej (nachylonej pod kątem ok. 20° do powierzchni ostrzałki). Najlepiej jest mieć podpórkę (np. stół i ręcznik, aby ostrzałka się nie ześlizgiwała), aby utrzymać ten sam kąt na całym ostrzu i zachować precyzję ostrzenia. Praca z ostrzałką prętową wymaga praktyki, aby uniknąć niechcianych ząbków na ostrzu. Pociągnij nóż od pięty do czubka naprzeciw ostrzu i powtórz to samo z drugiej strony ostrza (20 razy z każdej strony). Staraj się zachować ten sam kąt między nożem a ostrzałką i nie naciskaj zbyt mocno.
OSTRZAŁKA SZCZELINOWA
Ostrzałka szczelinowa do noży służy do przywracania pierwotnej ostrości noża. W przeciwieństwie do ostrzałki do noży, poradzi sobie nawet z tępymi nożami. Ostrzałka szczelinowa do noży zawiera tarcze ścierne wykonane z różnych materiałów, przez które przeciągasz nóż Ostrzenie noży za pomocą tej ostrzałki jest proste i szybkie. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć ostrzem noża w szczelinach z tarczami szlifierskimi i Twój nóź jest ponownie idealnie ostry. Wystarczy użyć ostrzałki raz w miesiącu lub gdy nóż jest już tępy. Ostrzałka ta jest wystarczająca do regularnej konserwacji noża przed krojeniem.
KAMIEŃ DO OSTRZENIA
Kamień do ostrzenia noży ma powierzchnię o określonej szorstkości. W komplecie znajduje się również kamień szlifierski o podwójnym ziarnie, z jednej strony gruboziarnisty , a z drugiej drobnoziarnisty . Kamień ostrzący służy do przywracania pierwotnej ostro ści nożom - jako ostrzałka do noży . Kamień szlifierski należy zwilżyć przed użyciem, a ostrza noży umieścić pod odpowiednim kątem (ok. 12 - 15°).
Ostrzenie noży za pomocą kamienia ściernego
Umieść ostrze noża na jednym końcu kamienia i pociągnij nóż równomiernie lekko w prawo w kierunku ostrza. Obróć nóż i pociągnij w ten sam sposób, ale w przeciwnym kierunku. Należy zawsze przeciągać całą długość ostrza. Należy jednak uważać, aby nie zahaczyć ostrzem o krawędź kamienia szlifierskiego. Pociągnij za nóż tak, jakbyś próbował odkroić cienki plasterek z noża. Nie wywierać zbyt dużego nacisku na nóż. Szlifuj najpierw na grubszej powierzchni, a następnie na drobniejszej, aby wygładzić ostrze i usunąć zadziory.
ZIARNISTOŚĆ KAMIENIA SZLIFIERSKIEGO
Wybierz ziarnistość kamienia szlifierskiego w zależności od zastosowania noża. Ostrze wyszlifowane na kamieniu szlifierskim z grubszą krawędzią jest idealne do cięcia miękkich i włóknistych składników, takich jak warzywa lub mięso. Na drobniejszych kamieniach szlifierskich (o mniejszej ziarnistości) uzyskuje się gładką krawędź, która nadaje się do cięcia z naciskiem, a nie ciągnięcia, np. przy siekaniu lub skórowaniu. Uzyskana krawędź zależy od grubości (ziarnistości) kamienia szlifierskiego i kąta, pod jakim ostrzy się nóż.
Ziarnistość (gruboziarnistość) kamienia szlifierskiego jest określana liczbą, która odpowiada liczbie oczek sita na cal (25,4 mm), przez które ścierniwo nadal wpada podczas przesiewania. Zatem im większa liczba, tym gęstsze sito i tym drobniejszy ścierniwo. Międzynarodowe normy FEPA (Federation of European Grinding Aid Manufacturers) podają wielkość ziarna patrz tabela:
Wielkość ziarna zgodnie z FEPA |
Nazwa słowna |
7, 8, 10, 12 |
gruba |
14, 16, 20, 22, 24, 30 |
gruba |
36, 40, 46, 54, 60 |
średnia |
70, 80, 90, 100, 120 |
drobna |
150, 180, 220, 240 |
bardzo drobna |
280, 320, 400, 500, 600 |
bardzo drobnoziarnista |
800, 1000, 1200 |
ekstra drobnoziarnista |
Źródło: http://www.vsharp.cz/o-brouseni/
PRZEPIS NA LETNIE BUŁECZKI
Składniki
2 paczki papieru ryżowego (min. 20 sztuk), 1 paczka makaronu szklanego ryżowego, 1 sałata lodowa, 1 pęczek dymki, 400 g piersi z kurczaka, 2 marchewki, 1 kalarepa, 1 paczka kiełków sojowych, ogórek sałatkowy, kawałek imbiru, papryka chili, sos rybny, limonka, słodki sos chili, kolendra, mięta, sól
Przepis:
1. Mięso gotujemy z imbirem i doprawiamy sosem rybnym, po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Wrzucić makaron i gotować przez około 2 - 3 minuty.
3. Ugotowany makaron odcedzić i pozostawić do namoczenia w zimnej wodzie.
4. Pokrój warzywa w drobne paseczki i lekko je posól, aby uwolnić trochę wody.
5. Mięso pokroić na drobne kawałki, makaron odcedzić i wymieszać z mięsem, doprawić sosem rybnym, kolendrą, sokiem z limonki i chili. Można też dodać sos sojowy.
6. Namocz papier ryżowy w letniej wodzie przez kilka sekund i połóż na talerzu.
7. Na dnie ułożyć przyprawiony makaron i warzywa, złożyć brzegi do środka i zwinąć.
8. Pozwól bułeczkom chwilę wyschnąć, a następnie podawaj je ze słodkim sosem chilli , do którego posiekaj kilka listków mięty.
Możliwość mycia w zmywarce: tak
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Noże szefa kuchni |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.18 kg |
Materiał: | Stal nierdzewna |
Rozmiar: | 17 cm |
Długość ostrza: | 17 cm |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż kuchenny |
Seria: | De Buyer Fiber Carbon |
Margin: | B |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | de Buyer |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.