Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 16 cm, Miyabi
Kod: MB34681161Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
"Kuchnia, w której nie można znaleźć dobrego noża, nie jest kuchnią"
Masaharu Morimoto, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni
Wyjątkowo ostry nóż japoński GYUTOH zachwyca stabilnym ostrzem o autentycznym japońskim kształcie. Nóż ma wyjątkową siłę cięcia i jest idealny do krojenia mięsa w plastry i kostkę. Wyższa końcówka jest optymalna do krojenia w stylu kołyskowym/poślizgowym. Ostrze o długości 16 cm, wycięta osłona i wygodny uchwyt w kształcie litery "D" zapewniają pełną kontrolę nad cięciem. Nóż GYUTOH zyskał również popularność wśród szefów kuchni charakteryzujących się zachodnim stylem gotowania.
Specyfikacja: długość ostrza 16 cm, długość rękojeści 11,4 cm, waga 187 g
Przyjemność z gotowania zaczyna się już na etapie przygotowań, gdzie nóż odgrywa niezrównaną rolę. Japońskie noże z serii MIYABI 5000FCD z wdziękiem przeprowadzą Cię przez wszystkie rytuały przygotowywania posiłków. Noże z tradycyjnymi rękojeściami i zmienną konstrukcją ostrza damasceńskiego zostały opracowane z naciskiem na elegancję i maksymalną praktyczność.
Rdzeń wykonany jest z podwójnie hartowanej stali chromowej FC61. Aby osiągnąć jeszcze lepsze właściwości, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest mrożona w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób materiał charakteryzuje się wyjątkową twardością. Damasceński wygląd jest tworzony przez dodatkowe 48 warstw stali nierdzewnej, wzór na każdym nożu jest unikalny. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke zostało sprawdzane przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Symetryczny szlif oraz ostrze Katana edge zapewniają łatwe krojenie żywności. Wycięta osłona zapobiega ześlizgiwaniu się palców na ostrze.
Uchwyt w kształcie litery D zapewnia doskonałą kontrolę cięcia i skuteczne wsparcie podczas krojenia. Wytrzymała rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka jest nie tylko doskonale wyważona, ale również stabilna kształtowo. Ciemny odcień drewna robi wrażenie luksusu. Elegancję ciemnej rękojeści podkreślają wyszukane elementy dekoracyjne. Ozdobna linia dekoracyjna wykonana jest w kolorze czerwonym, który w Japonii symbolizuje pasję, szczerość i entuzjazm. Drobny detal w postaci mozaikowej przypinki i podstawy ze stali nierdzewnej z logo, zobrazuje klimat Dalekiego Wschodu. Idealne wyważenie noża zapewnia komfort i zapobiega zmęczeniu dłoni. Noże MIYABI 5000FCD w pełni zaspokoją Twoje pragnienie posiadania precyzyjnego narzędzia japońskiego pochodzenia.
- Ekstremalnie twardy rdzeń z podwójnie hartowanej stali chromowej FC61
- Węglik drobnoziarnisty 61 HRC
- Twardość 60 Rockwell
- CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / wyżarzania
- 49 warstw stali
- Damasceński design ostrza - zmienny wzór pod różnymi kątami widzenia
- Wyjątkowo zaokrąglony kształt ostrza
- Wycięta osłona zwiększa bezpieczeństwo używania
- Autentyczny, wąski kształt japoński
- Ostrze Katana edge
- Symetryczny szlif
- Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
- Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
- Ergononomiczna i stabilna kształtowo rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka
- Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem
- Podstawa ze stali nierdzewnej z logo
- Nie zaleca się mycia w zmywarce do naczyń
- Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. I. HENKELS. Dzięki temu firma ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane narzędzia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym naśladowcą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych składników. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.
Zalecenia i konserwacja:
- Nie należy używać noży do krojenia bardzo twardych produktów, takich jak np. produkty mrożone.
- Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
- Unikaj zginania noża
- Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć
- Chroń nóż przed zderzeniem
- Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
- W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję
- Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Noże japońskie |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.36 kg |
Rozmiar: | 16 cm |
Długość ostrza: | 16 cm |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż japoński i Santoku |
Seria: | MIYABI 5000FCD |
Margin: | E |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | MIYABI |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.