Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 16 cm, MIYABI

Kod: MB34073161
Marka: MIYABI
1 146 zł
W magazynie (1 Szt)

"Każdy japoński kucharz wierzy, że jego dusza staje się częścią noża od momentu, w którym zaczyna z nim pracować. Nigdy nie należy wkładać duszy do zmywarki!"

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Każdy japoński kucharz wierzy, że jego dusza staje się częścią noża od momentu, w którym zaczyna z nim pracować. Nigdy nie należy wkładać duszy do zmywarki!"

Masaharu Morimoto, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni

Wyjątkowo ostry nóż japoński GYUTOH zachwyca stabilnym ostrzem o autentycznym japońskim kształcie. Nóż ma wyjątkową siłę cięcia i jest idealny do krojenia mięsa. Wyższa końcówka jest optymalna do cięcia w stylu kołyskowym/poślizgowym. 16-centymetrowe ostrze, osłona przed drobnymi uszkodzeniami oraz stabilna, ergonomiczna rękojeść zapewniają pełną kontrolę nad cięciem. Nóż GYUTOH zyskał również popularność wśród szefów kuchni charakteryzujących się zachodnim stylem gotowania.

Specyfikacja: długość ostrza 16 cm, długość rękojeści 14,2 cm, waga 0,187 kg

Seria noży MIYABI 6000MCT łączy w sobie doskonałą funkcjonalność, niepowtarzalny design i estetykę. Ich imponujące właściwości doceni każdy profesjonalista oraz ten, kto dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni. Japońskie noże są wyjątkowe głównie ze względu na konstrukcję ostrza i rękojeści. Każdy pojedynczy nóż jest wynikiem autentycznego rzemiosła z "miasta noży" Seki. Niezwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej Micro Carbide MC63 jest zamknięty w 2 warstwach stali. Specjalne wykończenie ostrza Tsuchime jest ręcznie kute, teksturowana powierzchnia tworzy funkcjonalny oryginalny wygląd. Tsuchime w Japonii porównywane jest do Księżyca odbijającego się na powierzchni oceanu. Powstałe wgłębienia skutecznie zapobiegają przywieraniu krojonych składników, a nóż jest niezwykle wydajny. Aby uzyskać jeszcze lepsze właściwości stali, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób materiał charakteryzuje się ekstremalną twardością 63 w skali Rockwella. Nóż jest symetrycznie szlifowany ręcznie. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke zostało sprawdzane przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Wytrzymała rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka jest nie tylko doskonale wyważona, ale również stabilna kształtowo. Ciemny odcień drewna robi wrażenie luksusu. Zastosowany naturalny materiał doskonale symbolizuje japoński szacunek do natury. Wyrafinowana dekoracja rękojeści tkwi w detalach w stylu azjatyckim - stopka z logo ze stali nierdzewnej, ozdobny kołek o mozaikowej fakturze oraz złoto-czerwona linia przynoszą silne wrażenia estetyczne.

  • Niezwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej Micro Carbide MC63
  • Twardość 63 Rockwell
  • CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / wyżarzania
  • 3 warstwy stali
  • Powierzchnia ostrza Tsuchime - ręcznie kuta
  • Autentyczny, wąski kształt japoński
  • Symetryczny szlif
  • Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
  • Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
  • Ergononomiczna i stabilna kształtowo rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka
  • Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem
  • Podstawa ze stali nierdzewnej z logo
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. I. HENKELS. Dzięki temu firma ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane narzędzia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym naśladowcą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych składników. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie należy używać noży do krojenia bardzo twardych produktów, takich jak np. produkty mrożone.
  • Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Unikaj zginania noża
  • Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć
  • Chroń nóż przed zderzeniem
  • Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
  • W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję
  • Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie
Gwarancja: 2 lata
Waga: 0.35 kg
Rozmiar: 16 cm
Długość ostrza: 16 cm
Liczba części: 1 ks
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Seria: MIYABI 6000MCT
Margin: E
K překladu: CZ AUTO
Producent: MIYABI
Margin-category: B

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola: