Japoński nóż do mięsa GYUTOH 7000D 20 cm, Miyabi

Kod: MB34543201
Marka: MIYABI
1 136 zł
W magazynie (4 Szt)

"Nóż każdego szefa kuchni jest spojrzeniem w jego duszę"

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Nóż każdego szefa kuchni jest spojrzeniem w jego duszę"

Rokusaburo Michiba, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni

Wyjątkowo ostry nóż japoński GYUTOH zachwyca stabilnym ostrzem o autentycznym japońskim kształcie. Nóż ma wyjątkową siłę cięcia i jest idealny do krojenia mięsa w plastry i kostkę. Wyższe ostrze jest optymalne do cięcia w stylu kołyskowym/poślizgowym. Ostrze o długości 20 cm, wycięta osłona i wygodny uchwyt w kształcie litery "D" zapewniają pełną kontrolę nad cięciem. Nóż GYUTOH zyskał również popularność wśród szefów kuchni charakteryzujących się zachodnim stylem gotowania.

Specyfikacja: długość ostrza 20 cm, długość uchwytu 14 cm, waga 0,467 kg

Noże z serii MIYABI 7000D charakteryzują się wysokiej jakości wykonaniem - nacisk na estetykę wykonania widoczny jest od pierwszego spojrzenia. Wytrzymała, ciężka czarna rękojeść połączona jest ze stalą nierdzewną, tworząc nowoczesny wygląd. Większa waga noży i wyjątkowa ostrość tej serii pozwalają w pełni wykorzystać potencjał ich cięcia własną wagą noża. Waga noży z tej serii jest porównywalna z nożami w stylu zachodnim, co docenią zwłaszcza ci, którzy lubią pracować z cięższymi narzędziami. Osłona jest integralną częścią ostrza z jednego kawałku stali. Zapewnia właściwe rozłożenie ciężaru oraz precyzyjną i bezpieczną manipulację z nożem. Okucia ze stali nierdzewnej na osłonie płynnie przechodzą w rękojeść i zwiększają jej wytrzymałość.

Wnętrze noża wykonane jest ze stali CMV60 o wysokiej twardości zawierającej kobalt, molibden i wanad. Aby osiągnąć jeszcze lepsze właściwości, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest mrożona w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób materiał charakteryzuje się wyjątkową twardością. Damasceński wygląd jest tworzony przez dodatkowe 64 warstwy stali nierdzewnej o dwóch różnych twardościach, wzór na każdym nożu jest unikalny. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke zostało sprawdzane przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Chodzi o wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Symetryczny szlif i ostrze Katana Edge zapewniają łatwe krojenie składników. Wycięta osłona zapobiega ześlizgnięciu palców na ostrze.

Rękojeść w kształcie litery D zapewnia doskonałą kontrolę nad krojeniem i skuteczne wsparcie podczas krojenia. Zastosowany materiał kompozytowy Micarta ma wygląd drewna, ale jest znacznie bardziej odporny na kwaśne środowisko. Noże MIYABI z serii 7000D łączą japońską kulturę noży z cięższą kategorią wagową stylu zachodniego.

  • Niezwykle twarde wnętrze ze stalu CMV 60
  • Stal wysokowęglowa
  • Twardość 60 Rockwell
  • CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / wyżarzania
  • 64 warstwy stali
  • Damasceńskie (kwiatowe) wzornictwo ostrza
  • Wycięta osłona zwiększa bezpieczeństwo używania
  • Autentyczny, wąski kształt japoński
  • Ostrze Katana Edge
  • Symetryczny szlif
  • Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
  • Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
  • Wygodna rękojeść w kształcie litery D wykonana z połączenia Micarty (żywica + len) i stali nierdzewnej
  • Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem
  • Noże o większej masie
  • Podstawa ze stali nierdzewnej z logo
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. I. HENKELS. Dzięki temu firma ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane narzędzia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym naśladowcą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych składników. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie należy używać noży do krojenia bardzo twardych produktów, takich jak np. produkty mrożone.
  • Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Unikaj zginania noża
  • Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć
  • Chroń nóż przed zderzeniem
  • Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
  • W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję
  • Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie
Gwarancja: 2 lata
Waga: 0.47 kg
Rozmiar: 20 cm
Długość ostrza: 20 cm
Liczba części: 1 ks
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Seria: MIYABI 7000D
Margin: E
K překladu: CZ AUTO
Producent: MIYABI
Margin-category: B

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola: